Ijs zonder machine, ja dat kan perfect! Je hoeft niet in je kasten te gaan rommelen om plaats te maken voor een ijsmachine. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je resultaat “één klomp” ijs gaat opleveren. Deze semifreddo met witte chocolade & aardbeien is “het lekkerste, simpelste & romigste” ijsrecept zonder machine.
Zelf ben ik in het bezit van de ijskom van Kitchenaid, om deze te kunnen gebruiken dien je ze een nachtje in de diepvries te steken. En dat vergeet ik wel eens 😀 en dan is een semifreddo het ideale alternatief. Een dessertje afkomstig uit Italië wat eigenlijk half bevroren betekent. Je maakt een soort van mousse op basis van eieren, suiker en room en die vries je in. Aan de basisingrediënten kan je heel wat extra’s toevoegen. Zo maakte ik in het verleden al eens een zalige versie met Nutella en eentje met geroosterde pruimen.
Deze versie is er eentje met de lekkerste Belgische aardbeien, een vleugje vlierbloesem (optioneel) en witte chocolade van Galak. Het bekende chocolademerk had mij namelijk een waar “chocoholic” foodpost pakketje opgestuurd gevuld met hun heel witte chocolade assortiment van klassiek wit tot een versie met speculaas, popri en praliné. Eén voor één super lekker en zouden allemaal in dit ijsreceptje passen. Toch koos ik voor de klassieke witte versie. Wist je trouwens dat de Belgische Galak tabletten uniek op maat zijn gemaakt voor het Belgische smaakpalet? Kenmerkend voor de Galak witte chocolade is de romigheid en het vleugje vanille dat je meteen tegemoetkomt als je ze opent.
TIPS :
> Je kan de aardbeien ook vervangen door frambozen, een mix van bessen, abrikozen, perziken …
> Ik voegde een scheutje vlierbloesem toe wat heerlijk is bij aardbeien. Dit is optioneel.
> Voor een semifreddo heb je gewoon een rechthoekige cakevorm nodig die je goed met beleggen met plasticfolie. Je zou ook kleine individuele siliconen muffin/cupcake vormpjes kunnen gebruiken. Ik had nog wat semifreddo over en heb deze in mijn “halve bollen” bakvorm gegoten wat ook super leuk en “fancy” is om te serveren.
Semifreddo met witte chocolade & aardbeien
Equipment
- Cakevorm
Ingrediënten
- 150 gr witte chocolade + extra om af te werken
- 250 gr aardbeien + extra om af te werken
- 120 ml vlierbloesem siroop/cordial
- 1 tl zeste van citroen (fijngeraspt)
- 1 citroen (sap)
- 1 tl vanille essence
- 1 ei
- 3 eigelen
- 120 gr suiker
- 200 ml room
- 200 gr crème fraîche
- 5 a 6 droge koekjes
Instructies
- Beleg de bodem en zijkanten van de cakevorm met plasticfolie. Zo zal je de bevroren semifreddo makkelijker kunnen ontvormen.
- Smelt de witte chocolade op een zacht vuurtje.Eenmaal gesmolten, laat ietwat afkoelen
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien. Doe de aardbeien in een blender samen met de vlierbloesem, sap van citroen, fijngeraspte zeste van citroen en vanille essenceMix tot een glad papje. Zet even opzij.
- Klop de room en crème fraiche samen op tot yoghurt dikte. Zet even opzij.
- Doe het ei, eigelen en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop licht, luchtig en schuimig voor zo’n 5min, dit mengsel dient te verdubbelen.Giet hierbij de afgekoelde gesmolten chocolade. Meng goed, je kan dit beste met een spatel doen.Voeg vervolgens het aardbeienpapje toe en meng opnieuw goed.Als laatste voeg je de opgeklopte room & crème fraiche toe, meng nog even goed.Giet dit mengsel in de bakvorm. Verkruimel de koekjes en meng vluchtig door de semifreddo. Dit is optioneel. Je kan ook bij het serveren gewoon wat koekjes verkruimelen en dit erbij serveren. Zet de semifreddo voor minstens 6h of een nachte in de diepvries.
- Voor het serveren, haal de semifreddo uit de dievpries laat zo’n 5 a 10 min staan en haal met behulp van de plasticfolie de semifreddo uit de vorm. Snij in stukken en serveer direct met wat extra aardbeien en wat geraspte witte chocoladeSmakelijk