Nog een maand volle bak werken en dan trekt deze foodie naar “La Bella Italia”, het Gardameer op precies te zijn. Geen idee wat er van te verwachten want ik ben eerder het Spanje type … Maar vakantie is vakantie en genieten zullen we! En om alvast in “the mood” te komen, maak ik alvast iets typisch Italiaans. Geen pasta, geen tiramisu, wel een semifreddo! Een semifreddo met pruimen om precies te zijn, een typisch Italiaans ijskoud toetje.
Semifreddo staat voor halfbevroren ijs, maar wees gerust je hebt geen ijsmachine nodig. De basis van een semifreddo is steeds room, eieren en suiker. En dan kan je verder gaan spelen met de ingredienten en smaken. Deze versie is er eentje met geroosterde pruimen, iets wat ik super graag lust en voor de crunchy toets een crumble. Die crumble kan je ook weglaten en gewoon je lievelingskoekjes verkruimelen.
Een heerlijk toetje dus, perfect om al wat in de Italiaanse stemming te komen 🙂
Ingrediënten semifreddo (4 personen)
- 600gr pruimen + 4 extra*
- 4el honing
- 1el balsamico azijn
- 50gr + 50gr suiker
- 4 eieren
- 360ml room
- 1 vanilleboon
- Extra : cakevorm
*de 4 extra zijn om achteraf de semifreddo af te werken
Ingrediënten crumble
- 110gr margarine/boter (op kamertemperatuur)
- 50gr suiker
- 2el bruine suiker
- 165gr patisseriebloem
- vanille essence
- snuifje zout
Bereidingswijze
Begin met het roosteren van de pruimen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Halveer al de pruimen (600gr + de 4 extra), verwijder de pit en leg ze in een ovenschaal. Giet hierover de honing en de balsamico azijn.
Rooster de pruimen ongeveer 30 a 40min tot ze mooi zacht zijn (laat ze niet te bruin of zwart worden).
Voor de crumble (die kan je tegelijkertijd meebakken met de pruimen in de oven)
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Doe de zachte margarine/boter in een mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) samen met beide suikers, vanille essence en en snuifje zout. Mix tot een mooie gladde luchtige massa.
Voeg de bloem toe en meng nog even goed.
Doe het deeg op de bakplaat en breek/wrijf het deeg in kleine kruimeltjes/crumble.
Zet bij in de oven voor ongeveer 10min tot de crumble mooi goudbruin is.
Haal de zachte pruimen en goudbruine crumble uit de oven en laat beide helemaal afkoelen.
Als de pruimen helemaal zijn afgekoeld, hou dan 4 pruimen apart (om later af te werken) en doe de rest in een blender en mix glad. Dit hoeft niet perse een glad papje te zijn, er mogen nog wat stukjes inzitten.
Zet even opzij.
Bekleed de cakevorm met plasticfolie.
Doe de room samen met 50gr suiker in een mengkom en klop stijf op.
Zet even opzij.
Doe de 4 eieren, 50gr suiker en de zaadjes van de vanille boon in een tweede mengkom en mix tot een mooie, schuimige en luchtige massa. De hoeveelheid moet verdriedubbelt zijn.
Voeg de opgeklopte room en het pruimenpapje toe en spatel kort en voorzichtig met een spatel tot het mooi gemengd is maar toch nog luchtig is. Giet dit mengsel in de cakvorm en zet voor minstens 4h of langer in de diepvries.
Ongeveer 5 a 10min voor het serveren, haal de semifreddo uit de diepvries. En laat ongeveer 5 a 10min staan.
Haal dan met behulp van de plasticfolie de semifreddo uit de bakvorm.
Werk de semifreddo af met de apart gehouden pruimen en de crumble.
Snij in plakjes en serveer.
Smakelijk!