3x dips voor bij de borrel

3x dips voor bij de borrel

Het apéro seizoen is bij deze officieel ingeluid! Vrijdagavond, de tuintafel en stoelen die we weer van onder het stof halen, de geur van gemaaid gras, de voorjaarsbloemen die helemaal in bloei staan. Doe daarbij een warm lentezonnetje en leuk gezelschap en je hebt de perfecte ingredienten voor een leuke apéro of zoals onze noorderburen zeggen “borreltijd”. Nu enkel nog enkele leuke lekkere receptjes om op tafel te toveren en daarom deel ik met jullie deze “3x dips voor bij de borrel”. Niets zo gezellig en leuk om samen te “dippen” :-). Deze keer geen traditionele guacaomole of roomkaas met kruiden, dat zijn natuurlijk ook heerlijke dippings, ik heb echter 3 iets originelere dips in gedachten.

3x dips voor bij de borrel
3x dips voor bij de borrel

De eerste dip is de tonnato dip, gekend van de bekende vitello tonnato. Een bekend receptje bestaande uit kalfsvlees met een sausje op basis van tonijn. Het vlees laten we weg en de tonijnsaus behouden we en maken er een heerlijke dipsaus van. Heerlijk om in te dippen met wat crackers of kort geblancheerde asperges.

3x dips voor bij de borrel

Hummus kan natuurlijk ook niet ontbreken bij een apéro. Geen traditionele hummus, wel eentje met mosterd en honing. En aangezien ik hummus altijd maak met griekse yoghurt ipv tahini, wordt deze lekker romig. En daarbij geen saaie crackers maar za’atar chips.

3x dips voor bij de borrel

De derde dip zijn nacho’s, echter geen traditionele versie wel eentje met “Libanese roots” met 2 laagjes. De onderste laag is romige yoghurt met daarop een kruidig gehakt-aubergine laagje. Doe daarbij krokante partjes pitabrood en je hebt een heerlijk, smaakvolle en originele dip.

3x dips voor bij de borrel

Ingrediënten Tonnato dip

  • 250gr tonijn uit blik (met olijfolie)
  • 1el kappertjes
  • 1/2 teentje look
  • 2 ansjovis filets
  • 1el griekse yoghurt
  • 3el olijfolie
  • Citroensap
  • Peper en zout
  • Extra om te serveren : platbrood + groene asperges + Parmezaanse Kaas

Bereidingswijze

Breng water aan de kook met een snuifje zout.
Breek de harde achterste van de asperges en kook de asperges beetgaar.
Giet af, spoel onder koud water en laat afkoelen.

Voor de dip.
Laat de tonijn uit blik goed uitlekken en doe in een blender samen met de kappertjes, ansjovis, 1/2 teentje look, griekse yoghurt en olijfolie. Mix tot een mooi gladde saus. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Serveer de dip met de afgekoelde asperges, wat grof geschaafde Parmezaanse kaas en krokant platbrood.

Smakelijk

Ingrediënten mosterd-honing hummus met za’atar tortilla chips

  • 400gr kikkererwten (uit blik)
  • 1/2 teentje look
  • 3el griekse yoghurt (of tahini)
  • 3el olijfolie + extra
  • 2el citroensap
  • 1tl zout
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • 2el mosterd (type dijonmosterd)
  • 1kl honing
  • 4 tortilla’s
  • 2el z’atar

Bereidingswijze

Begin met het maken van de za’atar chips
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de tortilla’s in kleinere stukjes, wrijf in met wat olijfolie en leg op de bakplaat. Strooi over de stukjes tortilla de za’atar en bak ongeveer 8 a 10 min in de oven tot ze mooi krokant en goudbruin gebakken zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Voor de hummus
Doe de kikkererwten in een blender samen met het halve teentje look, yoghurt, olijfolie, citroensap, zout, gerookt paprikapoeder, mosterd en honing. Mix tot een gladde hummus.
Proef en breng eventueel nog extra op smaak met peper, zout of citroensap.

Serveer de za’atar chips met de hummus en eventueel nog radijsjes, komkommer en/of groene asperges (even geblancheerd)

Ingrediënten Libanese nacho’s

  • 1 ui
  • 1 aubergine
  • 2tl komijnpoeder
  • 2tl korianderpoeder
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 500gr gehakt
  • 500gr griekse yoghurt
  • 3el tahini (optioneel)
  • 1 teentje look
  • 2el citroensap
  • Pitabroodjes
  • Granaatappelpitjes
  • 50gr pijnboompitten (geroosterd)
  • Munt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze Libanese nacho’s

Begin met de aubergine-gehakt laag.
Pel de ui en snij de aubergine in blokjes.
Verhit een stoofpot met een royale scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui eerst mooi glazig tot hij mooi begint te karameliseren (ongeveer 8 a 10min). Probeer regelmatig te roeren.
Voeg dan de blokjes aubergines toe en laat 8 a 10min mee bakken. Roer regelmatig.
Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder, gerookt paprikapoeder en zout toe. Meng goed en laat 1min mee bakken.
Doe dan het gehakt bij in de stoofpot en bak mooi rul.
Als het gehakt gaar is en in kleine stukjes is gebroken, haal van het vuur.

Terwijl de aubergine-gehakt laag aan het bakken/stoven is.
Kan je de pitabroodjes even kort grillen in de oven.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de pitabroodjes in kleinere driehoekjes en leg op een beklede bakplaat. Bak ze ongeveer 10min in de oven tot ze lekker krokant zijn.
Haal dan uit de oven.

Voor de yoghurtlaag.
Doe de griekse yoghurt in een kookpotje samen met de tahini als je deze gebruikt, één fijngehakt teentje look, citroensap en een snuifje zout.
Meng goed.
Zet op een zacht vuurtje en verwarm de yoghurt lichtjes (laat niet koken).

Schep de yoghurt in een kom, verdeel hierover het gehaktmengsel.
Of je kan de yoghurt en het gehakt ook gewoon in aparte kommetjes serveren samen met de pitabroodjes.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.