Donuts met stroopwafel

Donuts met stroopwafel

Toen ik vorige maand het receptje van havermout donuts deelde, had ik beloofd dat er snel nog een donut receptje zou aankomen. Hier is ie dan en wat voor eentje, donuts met stroopwafel dames en heren!
Twee heerlijkheden gecombineerd dat kan toch alleen maar zalig zijn he!
De typische wafeltjes van onze noorderburen met “een sticky siroop” verwerkt in een kruidige donut, die trouwens in de oven wordt gebakken en niet in het frituur.

Typisch aan een donut is het gat in het midden maar oorspronkelijk hadden ze dit niet. Pas veel later kwamen bakkers erachter dat donuts gelijkmatiger bruin worden met een gat in het midden. Altijd leuk om zo’n weetjes 😀

Een echte donut wordt natuurlijk gebakken in het frituur, maar je kan deze ook perfect in de oven bakken. Daardoor zal ie niet zo vettig en zwaar zijn.
Je kan tegenwoordig heel makkelijk en goedkoop een donut bakvorm kopen (bol.com, bouwhuis, …). Of wil je niet een zoveelste bakvorm aanschaffen dan kan je deze ook gewoon bakken in een muffin bakvorm.

Donuts met stroopwafel

TIP :
> Geen fan van stroopwafel (bestaat dat?) of kan je deze niet vinden? Geen probleem, gebruik dan speculaasjes, Oreo’s of een ander favoriet koekje
> Je kan hier ook nog makkelijk stukjes appel of peer aan kunnen toevoegen


Donuts met stroopwafel
Donuts met stroopwafel

Donuts met stroopwafel

Heerlijk simpele ovengebakken donuts met de nodige kruidigheid en lekkere stukjes stroopfwafel
Gang dessert

Equipment

  • Donut bakvorm of muffin bakvorm

Ingrediënten
  

Donuts

  • 250 gr zelfrijzende bloem
  • 115 gr boter/margarine (gesmolten)
  • 100 gr bruine suiker (=cassonade)
  • 170 gr maple syrup
  • 180 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • 1,5 tl kaneel
  • 3 stroofwafels (in kleine stukjes gesneden)

Glazuur

  • 250 gr poedersuiker
  • 2 el melk
  • 3 el maple syrup
  • 1/2 tl vanille essence
  • 3 a 4 stroopwafels verkruimeld

Instructies
 

Donuts

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
    Wrijf de bakvorm in met wat boter.
  • Begin met de droge ingrediënten (bloem, bruine suiker en kaneel) te mengen.
    Doe in een mengkom (van je keukenmachine) de gesmolten boter, maple syrup, karnemelk, eieren en vanille essence. Klop even los.
    Voeg hier de droge ingredienten aan toe en meng tot een mooi glad deeg.
    Voeg op het laatste de kleine stukjes stroopwafel en meng nog even.
    Vul de bakvormpjes met het deeg. Vul ze niet helemaal omdat de donuts nog wat zullen rijzen tijdens het bakken.
    Bak de donuts mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 12 a 15min.
    Haal uit de oven. De donuts zullen nog heel wak en mals aanvoelen.
    Laat ze volledig afkoelen in de vorm en ontvorm dan.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker, melk, maple syrup en vanille.
    Als de glazuur nog iets te dik is voeg nog een druppeltje melk toe.
    Dip de donuts in het glazuur en strooi er meteen de verkruimelde stroopwafels over.
    Laat de glazuur zo'n 15min of langer uitharden.
    Smakelijk
Trefwoord dessert, donuts, stroopwafel
Donuts met stroopwafel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.