Hier spat de lente toch gewoon van af.
Ik krijg van deze galette met asperges en ricotta een instant lentegevoel van. Zo’n gevoel van zonnebril op je neus, op je terras in de tuin in het zonnetje met een rijkelijk gevulde tafel met allemaal hapjes en drankjes en gewoon gezelligheid. Wat zo’n taartje toch allemaal kan oproepen in een mens 😀
Een galette kennen we waarschijnlijk allemaal wel in een zoete versie gevuld met heerlijk zomerfruit. En natuurlijk het verplichte bolletje ijs bij het serveren. Het deeg voor het maken van een galette bestaat eigenlijk uit niet meer dan bloem, boter, water en een eitje. Een super simpel deeg dat je ook perfect kan gebruiken om er een hartige versie van te maken zoals deze. Met nog een zalig extraatje door wat Parmezaanse kaas aan het deeg toe te voegen.
Een zoete galette heeft natuurlijk ook dat lekkere fruitvulling. Hier geen fruit wel een frisse ricottacrème pittig gemaakt met wat lente-ui en rucola.
Gewoon al de geur die in huis hangt als dit hartig taartje in de oven staat, magisch!
Wat eten we daar nu bij? Deze galette hoeft echt niet veel opsmuk meer. Ik koos voor een frisse salade op basis van rauwe fijngeschaafde groene asperges, erwtjes en wat frisse lentekruiden.
Een heerlijk origineel receptje voor bij een apéro maar ook evenzeer als doordeweeks maaltje.
Tips :
> Geen zin om het deeg van de galette te maken, kies dan voor bladerdeeg uit de winkel.
> Lekker met gerookte zalm of forel
Galette met asperges en ricotta
Ingrediënten
Galette
- 300 gr Patisseriebloem
- 40 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
- 150 gr boter koud – in blokjes
- 1/2 tl rozemarijn fijngehakt
- snuifje zout
- 1 ei
Ricotta vulling
- 375 gr ricotta
- 50 gr rucola grof gehakt
- 2 lente-uitjes fijngehakt
- 40 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
- 3 eieren + 1 extra
- peper en zout
Lente salade
- 150 gr doperwten (diepvries)
- 1/2 bussel groene asperges
- 1 tl citroensap
- 1 el olijfolie
- handvol kervel
- 1 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte bieslook
- Peper en zout
Instructies
Galette
- Doe de bloem, Parmezaanse kaas, blokjes koude boter, fijngehakte rozemarijn, peper en zout in een mengkom van je keukenmachine. Mix/kneed tot fijne fijne kruimels.Voeg het ei toe en mix/kneed tot een mooi deegbal. Is het deeg nog wat te droog. Voeg een beetje koud water ( 1 a 2tl) toe. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 20min opstijven in de koelkast.
Ricotta vulling
- Doe de ricotta in een blender/foodprocessor samen met de rucola, lente-ui, Parmezaanse kaas, eieren, peper en zout. Mix kort tot alles mooi gemengd is maar er mogen nog stukjes rucola en lente-ui zichtbaar zijn.
- Verwarm de oven voor op 190 graden.Bekleed een bakplaat met bakpapier.Bebloem je werkoppervlak. Rol hierop het deeg uit tot een mooi ronde lap (5mm dikte).Leg of schuif dan voorzichtig het deeg op de beklede bakplaat. Smeer het deeg egaal in met de ricotta vulling, blijf zo'n 6cm weg van de rand.Vouw de rand naar binnen. Kluts het extra los en wrijf hiermee de randen in.Bak de galette zo'n 35 a 40min in de oven tot het deeg en vulling mooi goudbruin en gaar gebakken zijn.
Lente salade
- Blancheer de erwten in licht gezouten water. Giet af en spoel direct onder koud water.Verwijder het harde achterste weg van de asperges. Snij heel dunne plakjes van de asperges, je kan dit het beste doen met een mandoline. Of je kan de groene asperges ook eerst kort blancheren en dan in kleine blokjes snijden.Meng de erwten met de asperges, peterselie, bieslook, citroensap, olijfolie, peper en zout. Voeg op het laatste de kervel toe.Serveer de galette met de lente saladeSmakelijk