Een ontbijtje om alleen maar gelukkig van te worden!
Een gezond voedzaam ontbijtje dat eens niet het klassieke havermoutpapje is of de klassieke yoghurt-fruit-granola combi. Vandaag staat deze bircher muesli met geroosterde rabarber op het menu. Een waar smaakfestijn vanaf het begin, zo heb ik het graag. Een super fris vullend ontbijtje afgewerkt met “zalige” geroosterde rabarber en een crunchy zoete dukkah.
Wie net zoals mij VER-ZOT is op rabarber, dient gewoon deze geroosterde versie te maken. Ik heb deze wijze van rabarber klaarmaken al enkele jaren geleden ontdekt en doe sindsdien bijna niets anders meer š … tja ik ben dan ook een echt “oven mens”.
Maar het is gewoon echt heel simpel, je blokjes rabarber in een ovenschaal doen wat zoetstof toevoegen, wat kruiden, eventueel een klein scheutje water en hup de oven. En je hoeft er even niet meer naar om te kijken tot ie gaar is.
Voor mij mag er altijd nog een crunchy element bij zitten. Dat kan in de vorm van je eigen homemade granola. Ik heb mij laten inspireren door de Midden-Oosterse keuken en maakte er een zoete dukkah bij. Dukkah is een mengsel van kruiden, noten/zaden en specerijen en wordt normaal bij hartige gerechten gereserveerd. Maar je kan er makkelijk een zoete versie van maken en heb je nu nog wat over dan kan je daar de volgende dagen je yoghurt of smoothiebowl mee nog perfect mee afwerken.
Bircher muesli met geroosterde rabarber
Ingrediƫnten
Bircher Muesli
- 135 gr havermout
- 350 ml vers sinaasappelsap
- 1 appel (geschild & fijn geraspt)
- 120 gr griekse yoghurt
- 1 el honing
Geroosterde rabarber
- 500 gr rabarber
- 2,5 el honing
- 1 kaneelstokje
Zoete Dukkah
- 50 gr sesamzaadjes
- 2 el maanzaad (of chiazaad)
- 100 gr amandelen (grof gehakt)
- 40 gr pijnboompitten
- 1,5 tl kaneel
- 1 el honing
Instructies
Bircher Muesli
- De avond voordien, meng de havermout met het verse sinaasappelsap. Dek af en laat een nachtje weken in de koelkast.
- De volgende dag vlak voor het serveren voeg je de fijn geraspte appel, yoghurt en honing toe. Meng goed.
Geroosterde rabarber
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Snij de rabarber in blokjes van zo'n 3cm en doe in een ovenschaal samen met de honing en de kaneelstok. Je kan eventueel ook nog een klein scheutje water toevoegen. Meng kortRooster de rabarber voor zo'n 10min tot deze mooi zacht is maar toch zijn structuur behoudt.Je kan de geroosterde rabarber zowel warm, lauw als koud serveren.
Zoete dukkah
- Beleg een bakplaat met bakpapier.Strooi de sesamzaadjes, maanzaad, amandelen, pijnboompitten en kaneel over de bakplaat samen met 1el olijfolie. Meng goed.Rooster voor zo'n 5min.Voeg de honing toe. Meng kort en bak nog eens 7min.Haal uit de oven en laat afkoelen. Doe dit afgekoelde mengsel in een blender en mix tot grove kruimels.
- Serveer de overnight oats met de geroosterde rabarber en wat van de zoete dukkahSmakelijk