Geen beter moment dan een vrijdagavond om deze gezellige cosy Midden-Oosterse mezze op tafel te toveren. Wat mij betreft kan zo’n gezellig apéro moment op ieder moment van de week en zelfs op ieder moment van de dag. Niets zo leuk om te genieten van een heel assortiment aan hapjes, dipjes en drankjes. Doe daarbij nog wat zomerse temperaturen, een cosy setting in je tuin en je mini-bubbel … dat is op en top genieten!
Laat je mij kiezen tussen een barbecue of uitgebreide apéro met tal van hapjes dan kies ik steevast voor die apéro. Is veel leuker, gezelliger en je kan gewoon aan tafel blijven zitten wat alles is toch klaar.
Tijdens die apéro momentjes hou ik er van om altijd rond één thema te werken, meestal draait dat thema rond een land. Zo maakte ik onlangs een Spaanse borrelplank belegd met enkele typische Spaanse specialiteiten : chorizo, Manchego kaas, blokjes aardappeltortilla, albondigas (gehaktballetjes), aioli, pan con tomate, …
Heerlijk vind ik het om al die hapjes te maken, alles op tafel zetten en niets meer hoeven doen … enkel enorm genieten en smullen.
Vandaag draait het rond Midden-Oosterse hapjes ofwel mezze, toch nog steeds mijn absolute favoriet. Ik waan mij dan steeds instant in Dubai of Abu Dhabi zonder de extreme hitte dan 😉
Wat mag er nu niet ontbreken bij zo’n mezze? Hummus & falafels “of course”. Natuurlijk heeft de Midden-Oosterse keuken nog veel meer lekkers te bieden die misschien iets minder bekend zijn bij het grote publiek. Ik denk dan aan baba ganoush (auberginedip) en muhammara (paprika-walnoten dip).
Daarnaast mogen olijven, druiven, groentjes (radijzen, kerstomaatjes, paprikareepjes, …) noten-rozijnenmix, feta, platbrood/pita/naanbrood en of crackers zeker niet ontbreken.
(Scrol naar beneden voor de receptjes van de hummus, falafel, baba ganoush en muhammara)
Tips voor de opmaak van je borrelplank :
> Zorg voor een grote plank of serveerplank
> Kies een paar potjes uit waarin je de dips zal serveren. Zorg voor verschillende vormen, hoogtes en kleuren zo wordt je plank speels en niet te saai.
> Vul de kommetjes met dips & olijven en verdeel deze over de plank. Zet ze niet allemaal tezamen.
> Leg rond de kommetjes de falafels, de feta kaas, druiven, groentjes, naan/pita/naan brood (hoef je niet allemaal op de plank te leggen, kan je ook nog er apart bij serveren).
> Vul de lege plekken op met de noten en rozijnen
Ingrediënten klassieke hummus
Dit is het receptje voor een klassieke hummus. Klik hier voor nog enkele lekkere variaties
- 400gr kikkererwten (uit blik)
- 1 sjalot
- 1 teentje look
- 1/2tl komijnpoeder
- 100ml bouillon (groente of kip)
- 3el griekse yoghurt
- 1 citroen
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze klassieke hummus
Doe de kikkererwten in een vergiet en spoel goed af. Laat even uitlekken.
Pel de sjalot en look en hak fijn.
Verhit een pan met een scheut olijfolie en fruit hierin de sjalot mooi glazig.
Voeg de look en komijnpoeder toe en laat 1min meebakken. Voeg dan de uitgelekte kikkererwten toe samen met een snuifje zout en peper. Meng even laat weer 1min meebakken.
Giet de bouillon bij in de pan en laat 10min zachtjes sudderen.
Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld doe alles in een blender samen met de griekse yoghurt en wat citroensap. Mix tot een gladde smeuige massa.
Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Ingrediënten klassieke falafels
Dit is het receptje voor een klassieke falafels. Klik hier voor nog enkele lekkere variaties
- 450 gr kikkererwten uit blik
- 60 gr bloem
- 30 gr sesamzaadjes (kort geroosterd in de pan)
- 1 teentje look
- 1/2 tl komijnpoeder
- 8 gr peterselie fijngehakt
- 1 citroen
- Olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze klassieke falafels
- Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken.
- Doe de kikkererwten in een blender samen met de bloem, sesamzaadjes, gepeld teentje look, komijn, peterselie, peper en zout.
- Mix tot een glad deeg waar je balletjes van kan rollen. Is dit deeg te droog, voeg een beetje water of olijfolie toe. Is dit deeg te nat, voeg nog wat extra bloem toe.
- Rol balletjes van het falafeldeeg en leg op een beklede bakplaat. Laat de falafels 10min opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak de falafels mooi goudbruin in de oven voor zo’n 20min, draai ze na zo’n 10min bakken zodat ze langs beide kanten mooi bruin worden
Ingrediënten Muhammara
- 3 rode paprika’s
- 100gr walnoten (geroosterd)
- 1el granaatappelmelasse (*)
- 1 teentje look
- 1/2 citroen
- Peper en zout
(*) Is te vinden bij Albert Heijn, Pit&Pit (online), Turkse supermarkt of vervang door 1,5el balsamico & 1tl honing
Bereidingswijze Muhammara
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Halveer de paprika’s en leg ze met de schil naar boven.
Rooster de paprika’s zo’n 15 a 20min in de oven tot de schil zwart is geworden. Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
Verwijder de schil en zaadjes van de paprika’s.
Doe het vruchtvlees in een blender samen met de walnoten, granaatappelmelasse, look, zo’n 2el citroensap, peper en zout. Mix tot gladde dip.
Proef en breng nog verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Bewaar de dip in de koelkast.
TIP : deze dip is het lekkerste als je hem een nachtje laat staan.
Ingrediënten Baba Ganoush
- 3 aubergines
- 2 teentjes look
- 2el Griekse yoghurt (of vervang door 1el Tahini)
- 1/2tl komijnpoeder
- 1 citroen
- Peper en zout
Bereidingswijze Baba Ganoush
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel de teentjes look en snij in dunne plakjes.
Halveer de aubergines en maak er kruiselings ondiepe inkepingen in (snij niet door de schil). Duw de dunne plakjes look in de inkepingen van de aubergines. Leg de aubergines op een beklede bakplaat en wrijf ze royaal in met olijfolie.
Rooster de aubergines in de oven voor zo’n 40min tot het vruchtvlees mooi gaar en zacht is.
Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Verwijder dan de schil van de aubergine en doe het vruchtvlees (+ de look) in een blender samen met de yoghurt, komijnpoeder, 2el citroensap, peper en zout. Mix tot een gladde dip.
Proef en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout.
Bewaar de dip in de koelkast.
TIP : deze dip is het lekkerste als je hem een nachtje laat staan.