Borrelbrood, plukbrood, pull apart brood … allemaal dezelfde benamingen van een gezellig en ook zo’n simpel hapje. Een broodje om samen met je gezelschap van te genieten. Ideaal voor tijdens een gezellig apéro of voor tijdens de “hapjes ronde” met de feestdagen. Er zijn ontelbaar vele variaties mogelijk, ik deel vandaag deze versie van borrelbrood met kaas en ham.
Ik koos voor een Belgische kaas als vulling van dit plukbrood namelijk Passendale kaas, een karaktervolle romige kaas. Naast een lekkere Belgische kaas, koos ik ook voor een lekkere Belgische gedroogde ham namelijk Ganda Ham. De combinatie van kaas en ham doet wat denken aan een Croque Monsieur, dat idee al maakt dit een “top hapje”.
Om er toch nog een leuke zuiderse twist aan te geven, voegde ik nog wat zongedroogde tomaatjes toe. Giet vooral de olie waarin de tomaatjes liggen niet weg, dit is een heerlijke aromatische olie bomvol kruiden. Hiermee gaan we de voegen van het brood inwrijven alvorens deze op te vullen.
Hoe maken we dit borrelbrood met kaas en ham?
Begin met de voorbereidingen. Snij de kaas in dunne plakjes, scheur de ham in kleinere stukjes, snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Bewaar zeker de olie van de zongedroogde tomaten.
Snij een kruispatroon in het brood, zorg er wel voor dat dat je het brood niet volledig doorsnijdt.
Vlak voor het brood in de oven gaat, wrijf je de voegen en de bovenkant van het brood goed in met de olie van de zongedroogde tomaten. Vul de voegen met de kaas, ham en zongedroogde tomaten.
Leg het brood op een beklede bakplaat en bak het brood zo’n 20min tot de kaas mooi gesmolten is.
Serveer direct.
Tips & vragen voor het maken van dit borrelbrood met kaas en ham
- Kan ik ook een andere kaas of ham gebruiken? Dit kan zeker! Je kan hier eender welke kaas of ham voor gebruiken zoals bijvoorbeeld Oud-Brugge, mozzarella, cheddar … of salami, prosciutto, bacon …
- Hoe kan ik dit hapje het best meal preppen? Het gevulde brood afbakken doe je pas voor het serveren, reken op zo’n 25min baktijd. Je kan de inkepingen in het brood al maken, de kaas in dunne plakjes snijden en ook de tomaatjes in kleine stukjes snijden. Het brood vullen doe je ook best net voor je dit in de oven zet
Borrelbrood met kaas en ham
Ingrediënten
- 1 (rond en stevig) brood
- 175 gr kaas (in sneetjes) (type Passendale, Oud-Brugge, … )
- 200 gr gedroogde ham (type Ganda Ham)
- 1 potje zongedroogde tomaten (*)
Instructies
- Begin met de voorbereidingen. Snij de sneetjes kaas in dunnere sneetjes. Scheur de ham in kleinere stukjes, Snij de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Bewaar zeker de olie van de zongedroogde tomaten. Je zal niet alle tomaatjes uit het potje dienen te gebruiken, deze mogen niet te gaan overheersen.Snij een kruispatroon in het brood, zorg er wel voor dat dat je het brood niet volledig doorsnijdt.
- Verwarm de oven voor op 180 gradenVlak voor het brood in de oven gaat, wrijf je de voegen en de bovenkant van het brood goed in met de olie van de zongedroogde tomaten. Vul de voegen met de kaas, ham en zongedroogde tomaten.Leg het brood op een beklede bakplaat en bak het brood zo'n 20min tot de kaas mooi gesmolten is. Als het brood te bruin zou worden op het laatste, kan je dit nog even afdekken met aluminiumfolieServeer direct.