Appeltaart of appelcake, iedereen is er verzot op en iets typisch om in de herfst te bakken. De appelen zijn nu op hun best, het lekker kruidige van kaneel maakt het helemaal ‘herfstig’. Deze appelmoes taart is een leuke en vooral heerlijke twist op een klassieke appeltaart. Een taartje dat bestaat uit een amandelcake bodem met stukjes amaretti koekjes, een heerlijk kruidige appelmoes en als afwerking een eenvoudige mascarponecrème.
Ze ziet er misschien spectaculair uit en ook al een beetje feestelijk (Christmas is coming he), toch garandeer ik jullie dat ieder van jullie dit taartje op tafel kan toveren.
Hoe maak je deze appelmoes taart?
Je begint met het bakken van de amandelcake. Een cake die bestaat uit de klassieke cake ingrediënten namelijk boter, suiker, bloem en eitjes. De amandel toets komt in de vorm van wat amandelessence en Italiaanse amaretti koekjes. Dit zijn koekjes op basis van amandelen, wie net zoals mij verzot is op marsepein moet deze gewoon eens geproefd hebben. Te lekker! Laat na het bakken van de cake, deze eerst afkoelen. Terwijl kan je de appelmoes maken.
Bovenop de amandelcake komt een lekker kruidige appelmoes. De appelen worden namelijk gegaard samen met de klassieke smaakmaker kaneel maar ook vanille, steranijs en wat citroensap. Zorg dat de appelen lekker zacht gegaard worden, mix op het laatste nog even tot een gladde moes. Aan deze moes voegen we blaadjes gelatine toe, deze dient namelijk stevig te zijn voor dit taartje.
Heb je nu zelf een toprecept voor appelmoes, dan kan je deze natuurlijk
ook maken. En deel gerust hieronder in de reacties wat jullie secret ingredient is.
De springvorm waarin de amandelcake wordt gebakken, gebruiken we opnieuw om de taart samen te stellen. De afgekoelde cake snijden we bovenaan wat bij zodat ie mooi egaal is. Beleg de bodem en zijkanten van de vorm met bakpapier en leg de cake opnieuw in de springvorm. Giet hierover de appelmoes en laat opstijven in de koelkast.
Al deze stappen kan je dus makkelijk één dag op voorhand al doen. Dus een taartje dat je misschien wel op je feestmenu voor Kerst kan zetten 😉
Als laatste komt er nog een lekkere mascarponecrème bij dit taartje. Een crème waarbij je gewoon mascarpone, room, vanillezaadjes en poedersuiker romig dient te kloppen. Smeer deze crème enkel vlak voor het serveren op de taart. Of serveer deze er apart bij.
Tips & vragen bij het maken van deze appelmoes taart
- Kan ik de amaretti koekjes vervangen? Je kan hier eender welke koekjes voor gebruiken, ik zou echter wel chocoladekoekjes vermijden. De amandelsmaak in de amarettikoekjes is heerlijk in combinatie met de appelmoes. Kokoskoekjes, andere notenkoekjes of zelfs grof gehakte amandelen zouden een prima alternatief zijn.
- Kan ik de amandelcake vervangen? Je kan ook een koekjesbodem gebruiken zoals bij een cheesecake. Koekjes naar keuze fijnmalen, mengen met gesmolten boter, op de bodem van je springvorm verdelen en goed aanduwen. Laat deze eerst 30min opstijven in de koelkast. Of bak een klassieke quatre-quart cake.
- Kan ik ook “zelfgekochte” appelmoes ? Ja, dit kan ook. Verwarm ook deze eerst om de gelatine in op te lossen.
- Alternatief voor de mascarpone crème? Klop wat slagroom op met poedersuiker en vanillezaadjes.
- Kan ik ook ander fruit gebruiken? Je kan de appelen perfect vervangen door peren (of maak een mix van appelen & peren). In het seizoen kan je ook rabarber, perzik of abrikozen gebruiken. Maak altijd eerst een compote of moes, even glad mixen en gelatine aan toevoegen.
Appelmoes taart
Equipment
- Springvorm 20 a 22cm
Ingrediënten
Amandelcake
- 60 gr boter
- 60 gr amarettikoekjes
- 60 gr suiker
- 2 eieren
- 1 tl amandelessence
- 1/2 tl zeste van citroen
- 60 gr zelfrijzende bloem
Appelmoes laagje
- 700 gr appelen type Goudreinet of Elstar
- 1 klontje boter
- 100 gr bruine suiker of cassonade
- 1/2 citroen
- 1 tl kaneel
- 1/2 vanillestok
- 1/2 steranijs (optioneel)
- 4 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
Mascarpone crème
- 250 gr mascarpone
- 100 ml room
- 1/2 vanillestok
- 1 el poedersuiker
Instructies
Amandelcake
- Smelt de boter en laat ietwat afkoelen. Verkruimel de amarettikoekjes grof, zet even opzij.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Beleg de bodem en zijkanten van.
- Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop romig en luchtig voor zo'n 5min.Voeg de amandelessence, zeste van citroen en gesmolten boter toe, meng goed.Doe vervolgens de bloem bij het deeg en mix nog een mooi glad deeg.Voeg op het laatste de verbrokkelde amarettikoekjes toe en meng dit nog even met een spatel.Giet het deeg in de springvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.Haal uit de oven. Laat de cake eerst 10min afkoelen in de vorm, ontvorm dan en laat de cake verder volledig afkoelen op een rooster
Appelmoes laagje
- Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.Verhit het klontje boter in een stoofpot en voeg de appelen toe. Laat even stoven.Voeg de suiker, citroen, kaneel, zaadjes van de vanillestok (+ lege vanillestok), steranijs en een scheutje water. Roer goed en laat zachtjes sudderen tot de appelen zacht zijn.Week ondertussen de blaadjes gelatine. Als de appelen zacht zijn, mix dan even met een staafmixer (of blender) tot een gladde moes. Haal de stoofpot van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. TIP > als je de de gestoofde appelen in een blender zou glad mixen, giet de moes dan terug even in de stoofpot en breng tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en voeg dan de gelatine toe. Laat de appelmoes zo'n 10min afkoelen
Samenstelling
- Neem dezelfde springvorm waarin je de amandelcake hebt gebakken.Beleg opnieuw bodem en zijkanten met bakpapier.Snij de cake bovenaan ietwat bij zodat ie mooi egaal is. Leg de cake op de bodem van de springvorm en giet hierover de appelmoes.Zet in de koelkast voor minstens 3h of langer zodat de appelmoes kan opstijven.
- Voor de mascarponecrème.Doe de mascarpone, room, de zaadjes van de halve vanillestok en de poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop tot een mooie gladde crème. Vlak voor het serveren kan je de taart afwerken met deze crème.Versier de taart eventueel nog met gedroogde appelschijfjes. Smakelijk
Nog meer lekkere receptjes met appel? Check dan zeker deze even :
* Appeltaart met pudding
* Crème brûlée met appel
* Pizza met worst, venkel en appel
* Pastinaaksoep met appel kaascroutons
* Makkelijke appeltaart met bladerdeeg