Nog 2 weken en het is Kerstmis, dringend tijd dus om de kerstboom te zetten, zorgen dat er een landing cadeautjes onderligt, online shoppen voor de juiste outfit en het belangrijkste het feestmenu op punt zetten. En met dat laatste ga ik jullie helpen! Een feestmenu moet bestaan uit super lekkere receptjes natuurlijk maar geen receptjes waarvoor je de hele avond achter je fornuis dient te staan en al de gezelligheid aan tafel mist. De key is om voor receptjes te gaan die je al makkelijk de dag op voorhand kan maken zoals een soep als voorgerecht en een stoofpotje als hoofdgerecht. En met deze comfy pastinaaksoepje met appel en kaascroutons als voorgerecht ga je scoren en je hebt er amper werk mee de dag zelf.
Soep is zo’n gerechtje dat je minstens één dag van te voren moet maken, de dag erna is de soep nog veel lekkerder en smaakvoller. En je neemt al het werk weg op de dag van je feestje. De kaascroutons kan je ook makkelijk al een paar uur op voorhand maken. Dus alleen maar win win win!
Ingrediënten
- 5 pastinaken
- 2 appels (type jonagold)
- 2 takjes selder
- 1 ui
- 1 aardappel
- 1 laurierblad
- 2 takjes tijm
- 1,2l bouillon (kip of groente)
- 5 sneetjes brood
- 50gr Parmezaanse kaas (geraspt)
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
Schil de pastinaken en snij in kleine stukjes
Schil de appels en snij in kleine stukjes.
Hak de selder in kleine blokjes.
Pel de ui en hak fijn.
Schil de aardappel en snij in kleine blokjes.
Verhit een stoofpot met een scheut olijfolie.
Stoof hierin de ui eerst mooi glazig.
Voeg dan de rest van de groenten en appel toe en laat even meestoven.
Voeg het laurierblad, tijm en bouillon toe en breng rustig aan de kook.
Laat zachtjes sudderen tot de groenten mooi gaar zijn.
Mix tot een gladde soep en breng op smaak met peper en zout.
Laat de soep nog 2min doorkoken.
Voor de croutons.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Snij de sneetjes brood in blokjes en leg op de bakplaat. GIet hierover wat olijfolie en een snuifje zout. Bak alvast 7min in de oven, strooi er dan de Parmezaanse kaas over en bak nog eens 5min tot ze mooi goudbruin zijn.
Tip > Je kan dit al enkele uren op voorhand bakken ofwel vlak voor het serveren.
Serveer de warme soep met de kaascroutons
Smakelijk!