Havermout uit de oven met kruidnoten

Havermout uit de oven met kruidnoten
Naar recept gaan

Hoef ik het nog te zeggen? Mijn liefde voor havermout, dit powerfood staat dagelijks op mij menu en gaat nooit vervelen. Receptjes in de vorm van granola, havermoutpap, muesli, havermoutpannenkoeken, wafels met pannenkoeken, gebakken havermout … al dat lekkers geraak je gewoon niet beu want telkens weer kan je hier makkelijk een andere toets aan geven. Deze kruidige havermout uit de oven met kruidnoten is er eentje waarvoor het nu echt het seizoen is met Sinterklaas & de feestdagen op komst.

Wij hebben onze speculaas. Nederland heeft zijn kruidnoten. De smaak van beide is bijna identiek, enkel het uitzicht verschilt. Al moet ik wel zeggen dat ik kruidnoten toch altijd iets kruidiger vindt dan onze speculaas. Echter vind ik ze beide gewoon super lekker, gewoon om zo te eten of om in een dessertje steken. Ook mijn ontbijtjes blijven niet gespaard van deze lekkernijen. In dit receptje voor havermout uit de oven verwerkte ik een royale portie van die kruidige Nederlandse koekjes.

Super gemakkelijk en snel havermout ontbijt recept. Deze havermout uit de oven met kruidnoten is het ideale ontbijtje om al dat lekkers van Sinterklaar in te verwerken. Bovendien wordt in dit gezond ontbijt ook nog eens pompoenpuree verwerkt, heerlijk in combinatie met het kruidige van de kruidnoten.

“Euhm Elien, volgens mij staat er een typefout in de ingrediëntenlijst.”
In dit lijstje staat pompoenpuree en dat is geen missing, er zit effectief pompoen in dit ontbijtje. De meeste receptjes voor gebakken havermout vraagt om gepureerde banaan of appelmoes, hier gaan we puree van pompoen gebruiken. Werkt even goed en zeker in combinatie met de kruidnoten. Aangezien wij de afgelopen weken overladen zijn geweest door pompoenen uit onze moestuin, steekt onze diepvries momenteel vol met pompoenpuree. Super handig wat je kan hier eindeloos veel recepten met maken zowel zoet als hartig. Je hoeft enkel de pompoen te koken (of stomen zoals ik deed), pureren, verdelen in diepvrieszakjes en invriezen maar.

Hoe maak je deze havermout uit de oven met kruidnoten?

Veel werk of tijd vraagt deze gebakken havermout echt niet.
Je begint met het mengen van de natte ingrediënten namelijk de pompoenpuree, melk, maple syrup, eitje en wat vanille essence.
In een tweede kom meng je de havermout, bakpoeder, kruiden en grof gehakte pecannoten. Meng de natte ingrediënten met de droge. Op het laatste voeg je de kruidnoten toe, nog even kort goed roeren en verdeel het deeg over individuele ovenschaaltjes of gebruik 1 grote ovenschaal.
Bak voor zo’n 15 a 20min als je kleine ovenschaaltjes gebruikt, reken op zo’n 25 a 30min als je 1 grote ovenschaal gebruikt.
Eenmaal gebakken, laat zo’n 5min afkoelen en serveer dan met eventueel wat yoghurt.

Tips en vragen bij het baken van deze havermout uit de oven met kruidnoten.

  • Kan ik speculaas gebruiken ipv kruidnoten? Ja, kan perfect. Breek de speculaasjes in kleinere stukjes eerst en voeg dan toe.
  • Alternatieven voor de kruidnoten? Ja, de opties zijn eindeloos. Je kan “chocolate chips” of grof gehakte (liefst pure) chocolade gebruiken. Noten en/of gedroogd fruit (rozijnen of veenbessen) is ook heerlijk. Ook verbrokkelde Oreo koekjes is een topper.
  • Kan ik de pompoen vervangen? Je kan ook zoete aardappelpuree gebruiken. Dit doe ik ook regelmatig. Blokjes zoete aardappel koken of stomen en pureren (geen zout of andere kruiden toevoegen).
  • Een lactosevrij receptje maken? Ik gebruikte gewone halfvolle melk, je kan hier ook amandelmelk, kokosmelk, andere notenmelk of lactosevrije melk gebruiken
  • Alternatief voor de maple syrup? Ook honing of agavesiroop kan je hiervoor perfect gebruiken.
Havermout uit de oven met kruidnoten

Havermout uit de oven met kruidnoten

Super gemakkelijk en snel havermout ontbijt recept. Deze havermout uit de oven met kruidnoten is het ideale ontbijtje om al dat lekkers van Sinterklaar in te verwerken. Bovendien wordt in dit gezond ontbijt ook nog eens pompoenpuree verwerkt, heerlijk in combinatie met het kruidige van de kruidnoten.
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 225 gr pompoenpuree (zie notities voor bereiding)
  • 480 ml melk
  • 1 ei
  • 1 tl vanille essence
  • 180 gr havermout
  • 1,5 tl speculaas of koekkruiden
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 handvol pecannoten optioneel
  • 75 gr kruidnoten

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
    Vet de individuele ovenpotjes of 1 grote ovenschaal in.
  • Mix de pompoenpuree, melk, ei en vanille essence los in een mengkom.
    Meng in een tweede kom de havermout, kruiden, bakpoeder en grof gehakte pecannoten (optioneel).
    Meng de droge ingrediënten met de natte.
    Voeg op het laatste de kruidnoten toe en meng nog even kort.
    Verdeel het deeg over de ovenpotjes of de ovenschaal.
    Bak de havermout zo'n 15 a 20min in de oven (kleine potjes) of zo'n 25 a 30min voor grote ovenschaal.
    Haal uit de oven eenmaal mooi gaar gebakken, laat 5min afkoelen en serveer
    Smakelijk
Trefwoord gezond ontbijt, gezond tussendoortje, havermout, kruidnoten, ontbijt, pompoen, snelle recepten

Ook fan van gebakken havermout? Probeer dan zeker ook deze receptjes.
* Gebakken havermout met chocolade en peer`
* Gebakken havermout met banaan, kokos en mango
* Gebakken havermout met wortel
* Gebakken havermout met blauwe bessen

Super gemakkelijk en snel havermout ontbijt recept. Deze havermout uit de oven met kruidnoten is het ideale ontbijtje om al dat lekkers van Sinterklaar in te verwerken. Bovendien wordt in dit gezond ontbijt ook nog eens pompoenpuree verwerkt, heerlijk in combinatie met het kruidige van de kruidnoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.