Het fameuze bloemkoolbrood van Ottolenghi, dat moest ik geprobeerd hebben. Overal kwam ik het tegen, het zag er telkens zo goed uit en het klinkt ook gewoon super lekker. Brood van bloemkool, als ware fan van deze topgroente klinkt dit toch echt hemels en zo proeft het ook. Yotam stelt nooit teleur en bij dit broodje ook niet, het zit er weer “boenk” op. Zo makkelijk om te maken, je kan zelf nog met receptje gaan experimenteren, je kan het zowel koud als warm eten, serveer het als avondmaal, de volgende dag als lunch of als tussendoortje.
Dit bloemkoolbrood is eigenlijk perfect voor op ieder moment van de dag. Het is een vrij impressionant brood waar je makkelijk een paar dagen van kan eten. Ik serveerde het als avondmaal met wat labneh en voor de wederhelft met nog wat stukjes spek. Wat overbleef daar heb ik nog 2 dagen van gegeten als lunch of gewoon ook on-the-go.
Het originele recept van Ottolenghi vraagt om kurkuma, zo krijgt het brood een mooie gele kleur. Echter kurkuma heeft weinig smaak, daarom heb ik wat madras curry poeder toegevoegd. Curry & bloemkool dat is een ideale match, ook in dit brood.

Hoe maken we dit bloemkoolbrood?
Je begint met het koken van de bloemkoolroosjes. Ik hou er van dat ze nog wat een beet hebben, maar je kan ze ook helemaal zacht koken. Giet dan af, laat goed uitlekken en afkoelen.
Ondertussen kan je fijngehakte sjalotten aanstoven voor zo’n 5min. Hier voeg je de laatste minuut de curry madras kruiden aan toe, roer goed en laat 1min mee bakken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
Kluts in een ruime mengkom de eieren los en hier ga je alle ingrediënten aan toevoegen namelijk bloem, bakpoeder, kurkuma, zeste van citroen, kaas, de sjalotten, peper en zout. Roer goed los tot een glad beslag.
Op het laatste voeg je hier de bloemkoolroosjes aan toe en meng nog even kort. Giet het deeg in een taart- of cakevorm en bak het bloemkoolbrood mooi goudbruin in de oven.
Het brood kan je zowel warm als koud serveren
Tips & Vragen voor het maken van dit bloemkoolbrood
- Kan ik dit brood ook maken met een andere groente? Je zou dit ook met broccoli kunnen maken of een mix van bloemkool en broccoli.
- Kunnen we dit brood ook als individuele porties bakken? Ja, zeker, verdeel het deeg over muffin/cupcake bakvormpjes. De baktijd zal iets minder zijn.
- Kan ik nog extra’s toevoegen aan dit bloemkoolbrood? Je kan stukjes spek toevoegen, erwtjes, zalm, in het aspergeseizoen zou ik hier zelfs asperges aan durven toevoegen.
- Is er een alternatief voor de madras curry poeder? Dit kan je perfect vervangen door klassiek kerriepoeder. Madras curry poeder heeft wel iets meer smaak, is trouwens te verkrijgen bij AH & Delhaize


Bloemkoolbrood
Equipment
- taartvorm of cakevorm
Ingrediënten
- 1 bloemkool (+/- 450 a 500gr)
- 2 sjalotten
- 2 el curry madras kruiden
- 7 eieren
- 120 gr bloem
- 4,5 gr bakpoeder
- 1 tl kurkuma (optioneel)
- 1/2 zeste citroen (fijn geraspt)
- 150 gr Parmezaanse kaas of andere oude kaas (fijn geraspt)
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, overgiet met koud water met een snuifje zout en breng aan de kook. Kook de roosjes beetgaar (is mijn voorkeur) of kook ze helemaal zacht.Giet dan af, laat goed uitlekken en afkoelen
- Pel ondertussen de sjalotten en hak fijn. Verhit een stoofpotje met een goede scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt. Voeg vervolgens de curry madras kruiden toe, roer goed en laat zo'n 1min mee bakken. Dit zal vrij droog worden, dat is normaal. Je kan hier nog een scheutje olijfolie aan toevoegen.Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Verwarm je oven voor op 200 gradenBeleg de bodem van een taartvorm of cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
- Kluts de eieren los in een mengkom en voeg de bloem, bakpoeder, kurkuma, zeste van citroen, kaas, het sjalot-curry mengsel, peper en zout toe. Meng goed tot een glad beslagDoe als laatste de bloemkoolroosjes bij het beslag en meng nog even kort. Giet het beslag in de vorm en bak het bloemkoolbrood mooi goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of het brood gaar is binnenin.
- Serveer het brood warm of koud, beide zijn lekker.Serveertip > Lekker met wat labneh en frisse salade en voeg eventueel nog wat blokjes gebakken spek toe. Smakelijk
Nog meer lekkers van Ottolenghi? Check dan zeker ook deze receptjes die ik van hem al heb uitgeprobeerd