Ga terug
Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.

Bloemkoolbrood

Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.
Gang Hoofdgerecht, lunch, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • taartvorm of cakevorm

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool (+/- 450 a 500gr)
  • 2 sjalotten
  • 2 el curry madras kruiden
  • 7 eieren
  • 120 gr bloem
  • 4,5 gr bakpoeder
  • 1 tl kurkuma (optioneel)
  • 1/2 zeste citroen (fijn geraspt)
  • 150 gr Parmezaanse kaas of andere oude kaas (fijn geraspt)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, overgiet met koud water met een snuifje zout en breng aan de kook.
    Kook de roosjes beetgaar (is mijn voorkeur) of kook ze helemaal zacht.
    Giet dan af, laat goed uitlekken en afkoelen
  • Pel ondertussen de sjalotten en hak fijn.
    Verhit een stoofpotje met een goede scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt.
    Voeg vervolgens de curry madras kruiden toe, roer goed en laat zo'n 1min mee bakken. Dit zal vrij droog worden, dat is normaal. Je kan hier nog een scheutje olijfolie aan toevoegen.
    Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden
    Beleg de bodem van een taartvorm of cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
  • Kluts de eieren los in een mengkom en voeg de bloem, bakpoeder, kurkuma, zeste van citroen, kaas, het sjalot-curry mengsel, peper en zout toe. Meng goed tot een glad beslag
    Doe als laatste de bloemkoolroosjes bij het beslag en meng nog even kort.
    Giet het beslag in de vorm en bak het bloemkoolbrood mooi goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of het brood gaar is binnenin.
  • Serveer het brood warm of koud, beide zijn lekker.
    Serveertip > Lekker met wat labneh en frisse salade en voeg eventueel nog wat blokjes gebakken spek toe.
    Smakelijk
Trefwoord bloemkool, brood, curry, gemakkelijk brood, gezond recept, gezond tussendoortje, gezonde lunch, vegetarisch