Dit recept van gegrilde tomaten met yoghurt blinkt uit in eenvoud, simpelheid en smaak. Een receptje afkomstig van de chef die groenten weer sexy heeft gemaakt … jawel Mr Yotam Ottolenghi. Wie anders 🙂 !
Een recept afkomstig uit zijn bekende “Simpel” kookboek, een kookboek vol snelle recepten, geen hele resem aan ingrediënten en toch super smaakvol. Dit kookboek is echt een aanrader om in huis te halen!

Eén van de zaligste recepten uit zijn boek zijn deze gegrilde tomaten. En deze tomaatjes waren eigenlijk nog dat tikkeltje lekkerder omdat ze uit onze moestuin kwamen.
En waar kan je deze tomaatjes nu bij serveren? Wel veelzijdigheid troef weer … gewoon doordeweeks met een stukje vlees of vis erbij of bij de apéro met daarbij nog wat focaccia of als bijgerecht bij de BBQ.


Ingrediënten
- 350gr kerstomaten
- 3el olijfolie
- 1/2tl komijn
- 1/2tl bruine suiker (cassonade)
- 3 teentjes look
- 3 takjes tijm
- 1el oregano (gedroogd of 3 verse takjes oregano)
- 2tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 350gr griekse yoghurt
- 1tl chilivlokken
- peper en zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel de teentjes look en snij in dunne schijfjes.
Leg de kerstomaten in een ovenschaal.
Giet hierover de 3el olijfolie gevolgd door de komijn, bruine suiker, schijfjes look, tijm, oregano, 1tl zeste van citroen, een snuifje zout en peper.
Rooster de tomaatjes voor zo’n 20min in de oven. Zet dan nog voor zo’n 6min de ovengrill aan.
Terwijl de tomaatjes in de oven staan, meng de yoghurt met de resterende theelepel zeste van citroen, chilivlokken en wat zout. Bewaar koel in de koelkast.
Schep de yoghurt in een ruime kom, spreid goed uit.
Verdeel hierover voorzichtig de geroosterde tomaten en een beetje van vrijgekomen vocht en de teentjes look.
Smakelijk!