Deze noodle salade met gekarameliseerde kip in één woord … dat is heel simpel “ZA-LIG”.
Zalig lekker …
Zalig easy …
Zalig origineel …
Zalig om te meal preppen …
Zalig smaakvol … met zoete toetsen, pittige toets, kruidig, fris
Zalig crunchy … met de krokante groentjes en nootjes
Zalig veelzijdig … als doordeweeks avondmaal, voor mij de BBQ, om mee te nemen als lunch, zowel warm als koud lekker, je kan de salade in eender welk seizoen serveren
In één woord dus ZALIG!
De noodle salade is een lekkere mix tussen noodles, crunchy groentjes en een zalige pindasaus. “Oh nee, toch geen saus met pindakaas”. Wel ik zou zeggen, geef het een kans. De typische pindakaas smaakt valt grontendeels weg door typische Aziatische smaakmakers die we toevoegen . De pindakaas zal eigenlijk zorgen voor de romigheid.
Gruwel je nu echt van de pindakaas 😀 , dan zou ik griekse yoghurt of mayonaise mengen met zoete chilisaus.
En bij die lekkere Aziatische noodle salade past een lekker stukje kip ook met Aziatische tinten. De kip krijgt voor en tijdens het bakken een glazuur op basis van bruine suiker waardoor de kip zalig gekarameliseerd wordt.
Tip > Je kan de kip zowel in een grillpan, oven als BBQ klaarmaken.
Ingrediënten noodle salade (4 personen)
- 250gr noodles
- 300gr mix van witte kool, rode kool en radijsjes
- 2 wortelen
- 1 rode paprika
- 3 lente-uitjes
- 2 handjes gezouten pinda’s
- 1/2tl verse gember (fijn geraspt)
- 1 (klein) teentje look
- 65gr pindakaas (ik gebruik altijd de 100% pindakaas van AH)
- 50ml (vers) sinaasappelsap
- 3el limoensap
- 2el sojasaus
- 3el honing
- 1kl chilisaus (of 1/2tl chilipoeder)
- 1/2tl zout
Ingrediënten gekarameliseerde kip
- 8 kippendijen (*)
- 2el + 80ml vissaus
- 1el + 130gr bruine suiker (cassonade)
- 1el + 80ml (vers) sinaasappelsap
- 50ml azijn (of rijstwijnazijn)
- 2el honing
- 3 teentje look (fijngehakt)
- 2 sjalot (fijngehakt)
- 1el (verse) gember (fijngeraspt)
*Je kan ook kipfilets gebruiken
Bereidingswijze
Voor de gekarameliseerde kip.
> Begin met het marineren van de kippendijen. Doe in een kom. Voeg 2el vissaus, 1el bruine suiker en 1el sinaasappelsap toe. Meng goed en laat minstens 2h (of langer) marineren.
> Voor het glazuur. Doe de 130gr bruine suiker in een kookpotje samen met 80ml vissaus, 80ml sinaasappelsap, azijn en honing en breng zachtjes aan de kook zodat de suiker kan oplossen. Voeg dan de fijngehakte sjalot, look en gember toe en laat zachtjes sudderen tot dit mooi is ingekookt (en ingedikt). Roer regelmatig. Duurt ongeveer 10 a 15min. Haal dan van het vuur.
> Wrijf de kippendijen voor de eerste keer in met de marinade. Bak de kip in een pan, oven of BBQ mooi gaar, goudbruin en een beetje gekaramaliseerd. Wrijf tijdens het bakken de kip zeker nog 2 a 3x in met de marinade.
Voor de noodle salade.
> Hak de rode kool, witte kool en radijsjes heel fijn.
> Snij de paprika in dunne reepjes.
> Rasp de wortelen (of snij in dunne slierten met een dunschiller)
> Hak de lente-ui fijn.
> Voor de pindasaus. Doe de gember, look, pindakaas, sinaasappelsap, limoensap, sojasaus, honing, chilisaus en zout in een blender en mix tot een gladde saus. Proef en voeg eventueel nog wat extra limoensap of zout toe.
> Kook de noodles gaar, giet af, spoel met koud water. Meng dan direct met de groentjes en al een deel van de pindasaus (hou nog wat apart om apart te serveren). Werk af met wat grof gehakte pindanoten.
> Deze salade kan je makkelijk een paar uur op voorhand al maken.
Serveer de noodle salade met de gekarameliseerde kip.
Smakelijk