“Of ik een lekker en gezond ontbijt receptje kon ontwikkelen met yoghurt”, die vraag kreeg ik van Inex. Mijn antwoord was overduidelijk, “ja natuurlijk, met heel veel plezier”. Ik en ontbijtjes, dat is nu eenmaal een match. Zo veel ideetjes spookten door mijn hoofd want met yoghurt kan je zo veel lekkers en voedzaam maken. Het finale resultaat is deze heerlijk en vooral super makkelijke te maken yoghurtcake met mango en passievrucht. Een glutenvrije ontbijtcake met exotische vibes, daar kan je toch alleen maar fan van zijn!
Inex, een Belgisch familiaal zuivelbedrijf, heeft een enorm aanbod aan yoghurt met pure en authentieke smaak. Van natuuryoghurt tot yoghurt aardbei, van yoghurt banaan tot yoghurt abrikoos … één voor één zijn ze gewoon heerlijk van smaak en 100% Belgisch. In dit receptje gebruik ik de klassieke natuuryoghurt maar je zou hier perfect ook de yoghurt met banaan of abrikoos in kunnen verwerken.
Handig om te weten is dat je deze cake makkelijk in het weekend al kan bakken. Bewaar deze goed luchtdicht of goed ingepakt in aluminiumfolie en je hebt gewoon voor de komende dagen een gezond ontbijt of tussendoortje bij de hand. Deze ontbijtcake is ook ideaal als “ontbijt on-the-go” voor wie ‘s morgens graag wat langer blijft liggen.
Hoe maken we deze yoghurtcake met mango en passievrucht?
Geloof me deze yoghurtcake heb je in no-time in je oven staan. Begin alvast met het schillen van een halve mango en deze in kleine blokjes te snijden. Halveer de passievruchten en schep er de pulp uit. Je hoeft deze niet te zeven, ik heb deze met pitjes gewoon in mijn beslag gedaan.
Meng alvast de droge ingrediënten namelijk havermoutmeel, amandelmeel, bakpoeder en kaneel. Roer vervolgens de yoghurt, eitjes, honing en vanille los tot een glad papje. Voeg hier de droge ingrediënten aan toe en mix goed. Het is normaal dat dit een vrij dik deeg is. Op het laatste doe je nog de blokjes mango en passievrucht pulp bij het deeg en meng nog even kort met een lepel of spatel. Schep het deeg in een beklede bakvorm of je kan ook een muffin bakvorm gebruiken. Strooi er eventueel nog wat kokosvlokken over. Bak de yoghurtcake mooi goudbruin en gaar in de oven.
Tips en vragen voor het maken van deze yoghurtcake met mango en passievrucht
- Kan ik ook ander fruit gebruiken? Ja hoor, hier kan je volop mee gaan spelen met wat je in huis hebt en wat er in het seizoen is.
- Is de cake zoet? Ook hier kan je mee gaan spelen. Ik voegde slechts 1,5el honing toe waardoor ie echt niet te zoet smaakt. Ik hou er namelijk van om bij het serveren de plakjes nog een beetje in te smeren met wat honing. Daarom gebruik ik in de cake niet zo veel zoetstof.
- Kan ik ook een andere zoetstof gebruiken? Je zou hier ook agavesiroop of maple syrup kunnen gebruiken
Yoghurtcake met mango en passievrucht
Equipment
- Cakevorm of muffin bakvorm
Ingrediënten
- 1/2 mango
- 4 passievruchten
- 150 gr havermoutmeel (*)
- 100 gr amandelmeel
- 6 gr bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 300 gr yoghurt (halfvolle natuuryoghurt Inex)
- 2 eieren
- 1,5 el honing
- 1 tl vanille essence
- kokosvlokken (optioneel)
Instructies
- Verwarm je oven voor op 175 graden.Bekleed je cake bakvorm met bakpapier. Schil de mango en snij in kleine blokjes, zet even opzijHaal de pulp uit de passievruchten, zet even opij. Ik heb de pulp niet gezeefd, ik heb de pulp met pitjes in de cake verwerkt.
- Meng alvast de droge ingrediënten namelijk havermoutmeel, amandelmeel, bakpoeder en kaneel. Zet even opzij.Doe de yoghurt, eitjes, honing en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en mix of roer dit los tot een glad mengsel. Voeg de droge ingrediënten toe en mix goed. Dit is vrij dik maar dat is normaal. Voeg de blokjes mango en passievrucht pulp toe en meng nog even kort, dit kan je best met een lepel of spatel doen. Schep het deeg in de cakevorm, je kan hier nu nog wat kokosvlokken over strooien.Bak de cake mooi goudbruin en gaar in de oven voor zo'n 40 a 45min. Wordt de bovenkant iets te bruin dan kan je oventemperatuur iets verlagen of afdekken met aluminiumfolie.
- Als de cake gebakken is, haal uit de oven. Laat zo'n 10min afkoelen alvorens te ontvormen en verder te laten afkoelen op een rooster. Je kan deze yoghurtcake gemakkelijk een paar dagen bewaren. Bewaar hem luchtdicht of goed verpakt in aluminiumfolie. Smakelijk !
Notities
Nog meer lekkere gezonde ontbijtcake inspiratie nodig? Check dan zeker deze receptjes :