De dag beginnen met cake, het blijft toch een absolute zaligheid he. De “belangrijkste maaltijd van de dag” dat uit cake bestaat, daar kan je toch alleen maar fan van zijn. De laatste weken ben ik echt enorm aan het experimenteren met dit soort voedzame ontbijttaartjes. Sommige waren een enorme “fail”, echter deze ontbijtcake met abrikozen en pistache was een WIN WIN WIN. Een ontbijtje om verliefd op te worden en waar je weer eens eindeloos op kan variëren.
Ontbijt experimentje
Pannenkoeken, wafels, koekjes, cake, taart … het kan allemaal als ontbijt. Ik heb het dan niet over slagroomtaarten of quatre-quarts cake. Ik heb het over receptjes op basis van noten, havermout, zaden, pitten, yoghurt… Natuurlijk zijn deze ingrediënten ook hoog in calorieën maar is veel voedzamer en is goed vullend. Ideaal om de dag mee te starten.
Omdat mijn ontbijt niet altijd uit een havermoutpapje hoeft te zijn, experimenteer ik super graag met gezonde ontbijtreceptjes. Waar ook jullie enorm fan van zijn aan de massa’s reacties te horen en de vele foto’s van jullie creaties.
Havermout-Pistache-Yoghurt
Bij experimentjes horen nu eenmaal ook wat mislukkingen. Te veel havermout, een eitje te veel of te weinig of gewoon niet lekker 😀 … dat zijn de risico’s maar heel vaak zitten er ook hemelse “results” tussen. Deze ontbijtcake was er zo eentje. Een lekker fluffy cakeje op basis van havermout, fijngemalen pistachenoten en yoghurt. Omdat we volop in het abrikozenseizoen zitten, voegde ik nog blokjes abrikozen toe en een royale vleug kaneel en wat gember voor een beetje pit. De abrikozen kan je natuurlijk perfect vervangen door ander zomers fruit of binnenkort door appelen of peren.
TIPS :
- Vegan? Je kan hier makkelijk een vegan versie van maken door de eieren te vervangen door 100gr appelmoes en plantaardige yoghurt te gebruiken
- De abrikozen kan je perfect vervangen door bessen, pruimen, appelen, peren, gedroogd fruit.
- Pistachenoten zijn vrij prijzig. Je kan deze ook vervangen door amandelmeel of andere fijngemalen noten.
- Extra’s. Je kan nog wat grof gehakte pistachenoten toevoegen of andere noten voor wat crunchiness.
Ontbijtcake met abrikozen en pistache
Equipment
- muffinbakvorm of mini ovenschaaltjes
Ingrediënten
- 2 abrikozen (+ extra om af te werken)
- 2 eieren
- 2 el agavesiroop (of maple syrup of honing)
- 100 gr yoghurt
- 1 tl vanille essence
- 60 gr havermout
- 20 gr pistachenoten (fijngemalen)
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl gember (optioneel) (fijngeraspt)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.Vet de bakvormpjes of ovenschaaltjes in met wat vetstof.Halveer de abrikozen, verwijder de pit en snij in kleine blokjes
- Doe de eieren, yoghurt, agavesiroop en vanille in een mengkom en roer los.Voeg de havermout, fijngemalen pistache, bakpoeder en de fijngeraspte gember toe.Meng goed.Voeg de blokjes abrikozen toe en meng nog even kort.Vul de bakvormpjes of ovenschaaltjes met het deeg. Vul ze niet tot helemaal bovenaan omdat ze tijdens het bakken nog een beetje zullen rijzen.Bak de cakejes mooi gaar en goudbruin in de oven voor zo'n 25min. Check met een satéprikker of ze gaar zijn binnenin.Haal uit de oven en laat ze ietwat of helemaal afkoelen.
- De ontbijtcakejes kan je zowel lauw als koud eten.