PUUR winters comfort food noem ik deze stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven. Zo’n heerlijke warme “stoemp”, om gewoon lekker lui in de zetel met een warm dekentje over je, van te genieten en te smullen!
De inspiratie van dit gerechtje ben ik gaan halen bij Ottolenghi, niet het typische receptje dat we van Mr Ottolenghi zouden verwachten maar weer slaat hij de nagel op de kop!
Ottolenghi maakte deze stamppot met savooikool & knolselder, ik ging voor de trendy boerenkool en klassieke “patatjes”, voegde wat ham toe en maakte de stoemp lekker smeuïg met ricotta en zure room.
En waar zit nu de typische “Ottolenghi” toets, geen za’atar of granaatappelmelasse … wel blauwe kaas. De blauwe kaas gaat de stamppot een licht pittige toets geven en past ook heerlijk met de zoete warme geroosterde druiven.
TIPS:
-Ik gebruikte boerenkool, je kan ook een mix van boerenkool & savooikool gebruiken.
-Je kan de ham ook vervangen door blokjes spek of ga voor een 100% veggie versie.
Stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven
Ingrediënten
- 800 gr aardappelen (kruimige)
- 700 gr boerenkool
- 1 ui (groot)
- 1 teentje look
- 1 tl salie (gedroogd)
- 1 tl zeste van citroen
- 200 gr ricotta
- 125 gr zure room
- 250 gr ham (in blokjes)
- 300 gr druiven
- 300 gr blauwe kaas type Roquefort
- Olijfolie
- Peper en zout
Instructies
- Begin met het maken van de aardappelpuree.Schil daarvoor de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.Giet af en pureer. Zet even opzij
- Pel de ui en hak fijn.Pel de look en hak fijn.Spoel de bladeren van de boerenkool, verwijder de harde bladstengels en hak fijn.Verhit een stoofpot met goede scheut olijfolie.Stoof hierin de ui eerste mooi glazig voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.Voeg de look, boerenkool, peper en zout toe. Roer even en laat zo'n 6min mee stoven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Verdeel de tros druiven in kleinere trosjes. Leg in een ovenschaal, overgiet met een beetje olijfolie en rooster de druiven voor zo'n 10min in de oven
- Meng ondertussen de puree met de gestoofde boerenkool.Voeg de ricotta, zure room, salie, zeste van citroen en blokjes ham toe. Meng tot een gladde puree. Verbrokkel de helft van de blauwe kaas en voeg toe aan de puree. Meng nog even kort, proef van de puree en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
- Serveer de puree met de geroosterde druiven en werk af met de resterende blauwe kaas.Smakelijk