Stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven

Stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven

PUUR winters comfort food noem ik deze stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven. Zo’n heerlijke warme “stoemp”, om gewoon lekker lui in de zetel met een warm dekentje over je, van te genieten en te smullen!
De inspiratie van dit gerechtje ben ik gaan halen bij Ottolenghi, niet het typische receptje dat we van Mr Ottolenghi zouden verwachten maar weer slaat hij de nagel op de kop!

Ottolenghi maakte deze stamppot met savooikool & knolselder, ik ging voor de trendy boerenkool en klassieke “patatjes”, voegde wat ham toe en maakte de stoemp lekker smeuïg met ricotta en zure room.
En waar zit nu de typische “Ottolenghi” toets, geen za’atar of granaatappelmelasse … wel blauwe kaas. De blauwe kaas gaat de stamppot een licht pittige toets geven en past ook heerlijk met de zoete warme geroosterde druiven.

TIPS:
-Ik gebruikte boerenkool, je kan ook een mix van boerenkool & savooikool gebruiken.
-Je kan de ham ook vervangen door blokjes spek of ga voor een 100% veggie versie.

Stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven
Stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven

Stamppot met boerenkool, ham & geroosterde druiven

Een heerlijk winterse stamppot klaar in no-time en die je makkelijk kan mealpreppen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 800 gr aardappelen (kruimige)
  • 700 gr boerenkool
  • 1 ui (groot)
  • 1 teentje look
  • 1 tl salie (gedroogd)
  • 1 tl zeste van citroen
  • 200 gr ricotta
  • 125 gr zure room
  • 250 gr ham (in blokjes)
  • 300 gr druiven
  • 300 gr blauwe kaas type Roquefort
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Begin met het maken van de aardappelpuree.
    Schil daarvoor de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water.
    Giet af en pureer. Zet even opzij
  • Pel de ui en hak fijn.
    Pel de look en hak fijn.
    Spoel de bladeren van de boerenkool, verwijder de harde bladstengels en hak fijn.
    Verhit een stoofpot met goede scheut olijfolie.
    Stoof hierin de ui eerste mooi glazig voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg de look, boerenkool, peper en zout toe. Roer even en laat zo'n 6min mee stoven.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
    Verdeel de tros druiven in kleinere trosjes. Leg in een ovenschaal, overgiet met een beetje olijfolie en rooster de druiven voor zo'n 10min in de oven
  • Meng ondertussen de puree met de gestoofde boerenkool.
    Voeg de ricotta, zure room, salie, zeste van citroen en blokjes ham toe.
    Meng tot een gladde puree.
    Verbrokkel de helft van de blauwe kaas en voeg toe aan de puree. Meng nog even kort, proef van de puree en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout.
  • Serveer de puree met de geroosterde druiven en werk af met de resterende blauwe kaas.
    Smakelijk
Trefwoord blauwe kaas, boerenkool, comfort food, druiven, ham, stamppot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.