We gaan vandaag de veggie tour op, eentje met een vleugje originaliteit, een royale snuif smaak en pittigheid en een immense lading yumminess.
De inspiratie voor deze gebakken pasta met tomaten & kikkererwten ben ik gaan halen bij de “veggie king” Ottolenghi en met een kleine toets van mezelf. Een receptje dat een paar weken geleden enorm populair was op het internet en na het maken ervan, weet ik heel goed waarom 😀
Yes, he dit it again zoals elke keer weer.
“Gebakken pasta” mag dus echt letterlijk nemen. We gaan deze niet eerst koken om bijvoorbeeld daarna in een tomatensaus en veel kaas in de oven te bakken.
Integendeel, we nemen een pan verwarmen daarin wat olijfolie en bakken de (droge) tagliatelle eerst kort goudbruin. Klinkt vreemd maar geloof mij, alles komt goed, heel goed zelfs ;-). Heerlijk trouwens de geur als de pasta aan het bakken is. De pasta gaart trouwens nog niet tijdens het bakken. De pasta wordt verder gegaard in bouillon met groentjes (kikkererwten en aubergine). Je kan het eigenlijk wat vergelijken met een risotto.
Wat deze gebakken pasta echt helemaal top maakt, is de kruidige en vooral pittige tomatensaus. Een tomatensaus die ook weer niet op een klassieke manier wordt gemaakt hoor, ook weer typisch iets voor Ottolenghi. We roosteren de kerstomaten (zonder vetstof) kort in een pan om ze daarna zachtjes te laten sudderen met kruiden. De tomatensaus krijgt zo een ‘Smoky’ toets.
TIPS :
> Voor mij hoeft hier vlees bij, natuurlijk kan je er nog apart een stukje vlees bij bakken.
> Het eigenlijke receptje van Ottolenghi heeft geen aubergine, ik had deze nog liggen dus heb deze er gewoon in verwerkt en is heerlijk met de tomatensaus. Je kan zelf nog extra groentjes toevoegen (courgette, zoete aardappel, spinazie, …)
Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten
Ingrediënten
Tomatensaus
- 300 gr kerstomaten
- 120 ml olijfolie
- 100 gr passata
- 2 tl Chilivlokken
- 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl suiker
- 1 tl oregano
- 1/2 tl zout
Gebakken pasta
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 200 gr kikkererwten (uit blik)
- 1 aubergine
- 400 gr kikkererwten
- 1 l bouillon (kip of groenten)
- 8 tagliatelle nestjes
- 1 citroen
- zout
- olijfolie
Instructies
Tomatensaus
- Verhit een pan (zonder vetstof).Bak hierin zo'n 5min de kerstomaten tot de schil ietwat bruin begint te kleuren, schud regelmatig met de pan. De tomaten moeten nog hun stevigheid behouden. Haal de pan van het vuur en laat zo'n 5min afkoelen.
- Voeg de olijfolie, passata, chilivlokken, gerookt paprikapoeder, suiker, oregano en zout toe.Meng kort en zet de pan terug op het vuur. Breng aan de kook en laat zo'n 15min zachtjes sudderen. Haal van het vuur en zet opzij zodat de saus nog meer smaak kan krijgen.
Gebakken pasta
- Pel de ui en hak fijn.Pel de look en hak fijn. Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekkenSnij de aubergine in kleine blokjes.
- Verhit een ruime hoge pan of stoofpot met 2el olijfolie.Bak hierin de tagliatelle nestjes zo'n 2min per kant tot deze ietwat goudbruin beginnen worden. Schep uit de pan en zet even opzij.Voeg nu eventueel nog een scheutje olijfolie toe aan de pan.Fruit de ui mooi glazig in de pan voor zo'n 5min, roer regelmatig zodat deze niet te bruin wordt. Voeg de look, aubergine en kikkererwten toe en bak nog eens 5min. Roer regelmatig. Omdat de aubergine veel vocht opslorpt, kan je best nog een scheutje olijfolie toevoegen. Giet de bouillon bij in de pan, breng aan de kook en laat zo'n 15min zachtjes sudderen.
- Schik dan de gebakken tagliatelle nestjes in de bouillon.Zet het deksel op de pot en laat zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen tot de pasta mooi (beet)gaar is en de bouillon is opgenomen.Giet hierover het sap van de citroen. Schep de "smoky" tomatensaus over de pasta en serveer.