Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten

Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten

We gaan vandaag de veggie tour op, eentje met een vleugje originaliteit, een royale snuif smaak en pittigheid en een immense lading yumminess.
De inspiratie voor deze gebakken pasta met tomaten & kikkererwten ben ik gaan halen bij de “veggie king” Ottolenghi en met een kleine toets van mezelf. Een receptje dat een paar weken geleden enorm populair was op het internet en na het maken ervan, weet ik heel goed waarom 😀
Yes, he dit it again zoals elke keer weer.

“Gebakken pasta” mag dus echt letterlijk nemen. We gaan deze niet eerst koken om bijvoorbeeld daarna in een tomatensaus en veel kaas in de oven te bakken.
Integendeel, we nemen een pan verwarmen daarin wat olijfolie en bakken de (droge) tagliatelle eerst kort goudbruin. Klinkt vreemd maar geloof mij, alles komt goed, heel goed zelfs ;-). Heerlijk trouwens de geur als de pasta aan het bakken is. De pasta gaart trouwens nog niet tijdens het bakken. De pasta wordt verder gegaard in bouillon met groentjes (kikkererwten en aubergine). Je kan het eigenlijk wat vergelijken met een risotto.

Wat deze gebakken pasta echt helemaal top maakt, is de kruidige en vooral pittige tomatensaus. Een tomatensaus die ook weer niet op een klassieke manier wordt gemaakt hoor, ook weer typisch iets voor Ottolenghi. We roosteren de kerstomaten (zonder vetstof) kort in een pan om ze daarna zachtjes te laten sudderen met kruiden. De tomatensaus krijgt zo een ‘Smoky’ toets.

Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten

TIPS :
> Voor mij hoeft hier vlees bij, natuurlijk kan je er nog apart een stukje vlees bij bakken.
> Het eigenlijke receptje van Ottolenghi heeft geen aubergine, ik had deze nog liggen dus heb deze er gewoon in verwerkt en is heerlijk met de tomatensaus. Je kan zelf nog extra groentjes toevoegen (courgette, zoete aardappel, spinazie, …)

Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten

Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten

Een heerlijk doordeweeks recept van gebakken pasta in een pittige "smoky" tomatensaus met kikkererwten en aubergine
Gang Hoofdgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Tomatensaus

  • 300 gr kerstomaten
  • 120 ml olijfolie
  • 100 gr passata
  • 2 tl Chilivlokken
  • 1 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl suiker
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl zout

Gebakken pasta

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 200 gr kikkererwten (uit blik)
  • 1 aubergine
  • 400 gr kikkererwten
  • 1 l bouillon (kip of groenten)
  • 8 tagliatelle nestjes
  • 1 citroen
  • zout
  • olijfolie

Instructies
 

Tomatensaus

  • Verhit een pan (zonder vetstof).
    Bak hierin zo'n 5min de kerstomaten tot de schil ietwat bruin begint te kleuren, schud regelmatig met de pan. De tomaten moeten nog hun stevigheid behouden.
    Haal de pan van het vuur en laat zo'n 5min afkoelen.
  • Voeg de olijfolie, passata, chilivlokken, gerookt paprikapoeder, suiker, oregano en zout toe.
    Meng kort en zet de pan terug op het vuur. Breng aan de kook en laat zo'n 15min zachtjes sudderen.
    Haal van het vuur en zet opzij zodat de saus nog meer smaak kan krijgen.

Gebakken pasta

  • Pel de ui en hak fijn.
    Pel de look en hak fijn.
    Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken
    Snij de aubergine in kleine blokjes.
  • Verhit een ruime hoge pan of stoofpot met 2el olijfolie.
    Bak hierin de tagliatelle nestjes zo'n 2min per kant tot deze ietwat goudbruin beginnen worden. Schep uit de pan en zet even opzij.
    Voeg nu eventueel nog een scheutje olijfolie toe aan de pan.
    Fruit de ui mooi glazig in de pan voor zo'n 5min, roer regelmatig zodat deze niet te bruin wordt.
    Voeg de look, aubergine en kikkererwten toe en bak nog eens 5min. Roer regelmatig. Omdat de aubergine veel vocht opslorpt, kan je best nog een scheutje olijfolie toevoegen.
    Giet de bouillon bij in de pan, breng aan de kook en laat zo'n 15min zachtjes sudderen.
  • Schik dan de gebakken tagliatelle nestjes in de bouillon.
    Zet het deksel op de pot en laat zo'n 10 a 15min zachtjes sudderen tot de pasta mooi (beet)gaar is en de bouillon is opgenomen.
    Giet hierover het sap van de citroen.
    Schep de "smoky" tomatensaus over de pasta en serveer.
Trefwoord aubergine, doordeweeks recept, kikkererwten, ottolenghi, pasta, tomaten, tomatensaus, vegetarisch
Gebakken pasta met tomaten & kikkererwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.