Wanneer de Turkse en Indiase keuken elkaar ontmoeten dan krijg je deze verrassend kruidige Tandoori köfte met ananassalsa. Die ananassalsa heeft dan weer een Midden-Amerikaanse toets, kortom een klein reisje rond de wereld tijdens je komende barbecue feestje. Of je kan deze “kruidige lange hamburgertjes op een stokje” ook perfect als doordeweekse maaltijd serveren. Dit super simpele gerechtje is namelijk ook “meal prep proof”.
Ik gebruik voor de köfte in dit recept kippengehakt, natuurlijk kan je hier ook perfect gemend gehakt of lamsgehakt voor gebruiken. Aan het gehakt voor we de bekende tandoori kruidenpasta, die je in de meeste supermarkten makkelijk kan vinden. Een pasta met als hoofdingredienten komijn, koriander, peper en gember. Een heerlijke kruidenmix, proeft ietwat curry-achtig, dat met heel wat vleesgerechten gecombineerd kan worden.
Voor de köfte meng ik gewoon wat tandoori pasta met yoghurt en laat dit minstens 30min of mag ook langer afgedekt en koel staan. Je kan dit makkelijk ‘ochtends al mengen en ‘s avonds “lange burgertjes” van maken, op een stokje steken en grillen maar. Natuurlijk kan je hier ook gewone burgertjes van maken en het stokje kan je eventueel ook weglaten.
Wat kunnen we hier nu bij serveren? Een lekkere couscous of pasta salade is een optie. Of ga voor een lekker frisse ananassalsa en een romige komkommersalade.
Tandoori köfte met ananassalsa
Ingrediënten
Tandoori köfte
- 600 gr kippengehakt
- 2,5 el tandoori pasta
- 2 el griekse yoghurt
- 30 gr panko of paneermeel
- snuifje zout
Ananassalsa
- 250 gr verse ananas
- 1 lente-uitje
- 1/2 rode paprika
- 2 el koriander of peterselie (fijngehakt)
- 2 el limoensap
- 1/4 jalapeno (optioneel) fijngehakt)
- peper en zout
Komkommer salade
- 250 gr griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 1 kl munt (fijngehakt)
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- Peper en zout
Instructies
Voor de ananassalsa
- Snij de ananas in kleine blokjes.Hak de paprika, lente-ui en optioneel de jalapeno heel fijn.Meng de ananas met de paprika, lente-ui, jalapeno en peterselie.Breng op smaak met wat peper, zout en limoensap. Dek af en bewaar in de koelkast.
Voor de komkommer salade
- Snij de komkommer in kleine blokjes en meng met de yoghurt, munt, peterselie en wat peper en zout. Bewaar in de koelkast.
Voor de Tandoori köfte
- Meng het gehakt met de tandoori pasta, griekse yoghurt, panko en snuifje zout.Meng goed, dek af zet voor minstens 30min in de koelkast. Mag ook langer
- Vorm lange worstjes van het gehakt en steek optioneel op een stokje. Bak de köfte mooi gaar en krokant (langs alle kanten) op de bbq of grillpan.
- Serveer de köfte met de ananassalsa en komkommer salade.Serveer er eventueel nog wat naanbrood of platbrood bij.Smakelijk