Broccoli, het is niet meteen ieders favoriete groente. Geloof me, maak deze broccoli wafels en het wordt ieders favoriet, zowel groot als klein. Een receptje dat weinig ingrediënten vraagt en klaar in minder dan 30min, dat klinkt toch gewoon als muziek in de oren! Serveer er mijn zalige avocado crème bij, wat blokjes tomaat en rode ui en je hebt in no-time een heerlijk doordeweeks maaltje op tafel.
Die avocado crème is ondertussen één van mijn “signature dishes” geworden de laatste jaren. Een crème die super veelzijdig is. Serveer ze als dipsausje in combinatie met rauwe groentjes, bij krokante tortilla’s/nacho’s, bij Mexicaanse taco’s, als sausje bij frietjes, ook heerlijk op een hamburger. Kortom deze crème smaakt (bijna) overal bij 😀
Hoe maken we deze broccoli wafels?
Je begint het best met het maken van de avocado crème. Dit doe je vlak voordat je aan de wafels begint. Maak de crème geen uren op voorhand, omwille van de avocado’s kan het ietwat gaan verkleuren als deze een tijdje staat. De avocado crème maak je door gewoon avocado’s te blenden samen met een halve sjalot, yoghurt, peper en zout. Bewaar de crème in de koelkast, je kan de pit van één van de avocado’s in de crème leggen om het verkleuren tegen te gaan.
Voor de broccoli wafels, blenden we eerst broccoli roosjes tot grove korrels. Daar voegen we vervolgens eitjes, bloem, bakpoeder, kaas en kruiden aan toe. Nog even mixen, je mag nog wat van de textuur van de broccoli zien. Bak de wafels mooi goudbruin in het wafelijzer voor zo’n 5min. Serveer de wafels direct.
Tips & vragen voor het maken van deze broccoli wafels
- Is er een alternatief voor de broccoli? Je kan de broccoli perfect vervangen door bloemkool of doe een mix van beide
- Kan ik deze wafels ook serveren als hapje? Ja zeker, bak kleine wafeltjes en serveer er de avocado crème als dipsaus bij.
Broccoli wafels
Ingrediënten
Broccoli wafels
- 200 gr broccoli (roosjes)
- 2 eieren
- 50 gr (spelt)bloem
- 1 tl bakpoeder
- 50 gr geraspte kaas (ik gebruikte Parmezaanse kaas)
- 1 tl oregano (gedroogd)
- Peper en zout
Avocado crème
- 2 avocado's
- 1/2 sjalot
- 3 el yoghurt
- Peper en zout
- Tomaat & rode (optioneel om af te werken)
Instructies
Avocado crème
- Je kan de crème best maken vlak voor je aan de wafels begint. Je kan de crème geen uren op voorhand maken aangezien de avocado snel verkleuren.
- Doe het vruchtvlees van de avocado in een blender. Pel de halve sjalot, hak grof en voeg toe aan de blender samen met de yoghurt, peper en zout. Mix tot een gladde crème. Proef en breng nog verder op smaak met peper en zout. Zet de crème in de koelkast terwijl je de wafels maakt. Je kan eventueel de pit van één van de avocodo's in de crème steken om het verkleuren tegen te gaan.
Broccoli wafels
- Doe de broccoli roosjes en doe in een blender en mix tot grove kruimels. Voeg vervolgens de eieren, bloem, bakpoeder, geraspte kaas, oregano, peper en zout. Mix nog even kort tot alles is gemengd. Mix niet te lang, je mag nog wat van de broccoli zien.Verwarm je wafelijzer, wrijf in met wat olie. Schep ongeveer 1 a 1,5el van het beslag in het ijzer en bak de wafels mooi goudbruin voor zo'n 4 a 5min. Eens ze gebakken zijn, serveer je ze best meteen.
- Serveer de wafels met met crème en wat fijngesneden tomaat en rode ui. Smakelijk !
Nog meer inspiratie nodig voor hartige wafels? Check dan zeker ook even deze receptjes :