Wafels, we kennen ze allemaal in een zoete vorm, denk maar aan Luikse wafel of Brusselse wafel maar heb je ze al eens in een hartige versie geprobeerd? Wel, ik kan jullie vertellen dat dit zeker de moeite waard is en ik kan het bewijzen met deze hartige wafels met zalm en venkelsalade. In het deeg van de wafels gebruiken we dus zeker geen suiker, de rest van de ingrediënten is quasi hetzelfde. Enkel voegde ik aan het deeg nog heel wat kruiden toe zoals dille, peterselie en bieslook die perfect passen bij de zalm.

Voor de zalm, je kan het lekker eenvoudig houden en kiezen voor gerookte zalm. Of je kan voor rauwe zalm kiezen die je even laat marineren en garen in limoensap ook wel een ceviche genaamd. Doe daarbij nog een frisse venkel-appel-avocado salade extra op smaak gebracht met dille en je hebt een lekker simpel maaltje dat zowel doordeweeks kan of in het weekend of serveren bij een brunch bijvoorbeeld.


Ingrediënten wafels
- 270gr speltbloem
- 1el peterselie (fijngehakt)
- 1el dille (fijngehakt)
- 1el bieslook (fijngehakt)
- Zeste van 1 citroen
- 2tl bakpoeder
- 1tl baking soda
- 440ml karnemelk
- 2 eieren
- 100gr boter
- Peper en zout
Ingrediënten zalm (4 personen)
- 600gr zalmfilet
- 2 sjalotten
- 1/2 rode peper
- 1tl gember (geraspt)
- 1tl sojasaus
- 60ml olijfolie
- 2 limoenen
- 1el dille
Ingrediënten venkelsalade
- 1 venkel
- 1 appel
- 1 sjalot
- 1el dille (fijngehakt)
- 1el peterselie (fijngehakt)
- 2el karnemelk
- 1el olijfolie
- 1tl azijn
- Peper en zout
Bereidingswijze
Voor de wafels :
Smelt de boter en laat even afkoelen.
Doe de bloem in een mengkom samen met de gehakte kruiden, zeste van citroen, bakpoeder, baking soda, peper en zout. Meng goed.
Voeg de eieren, karnemelk en gesmolten boter toe en meng goed tot een stevig glad deeg.
Verwarm het wafelijzer en vet in met een beetje olie of margarine.
Schep (ik gebruikte een ijsschepper) wat van het deeg in het wafelijzer en bak mooi goudbruine wafels (ongeveer 4 a 5min per wafel).
Voor de zalm :
Pel de sjalotten en hak fijn.
Hak de halve peper heel fijn. Wie van pikant houdt, kan ook een hele peper gebruiken. Pers de 2 limoenen.
Meng de fijngesneden sjalotten met de fijngehakte rode peper, limoensap, gember, sojasaus, 60ml olijfolie en een snuifje zout.
Snij de zalmfilet in heel dunne plakjes.
20min voor het opdienen, meng de plakjes zalm voorzichtig met de marinade en laat 20min in de koelkast marineren.
Voor de venkelsalade.
Snij de venkel en appel in heel fijne reepjes.
Pel de sjalot en hak fijn.
Meng de karnemelk met 1el olijfolie, 1tl azijn en wat peper en zout.
Meng voorzichtig de venkel, appel, sjalot, dille en peterselie en voeg de dressing toe.
Serveer de wafels met de zalm en de venkelsalade
Smakelijk!