Vergeet elke cheesecake ofwel kaastaart die je al geproefd hebt. Deze no Bake Nutella cheesecake met speculaas is gewoon next level! Twee waanzinnig lekkere ingrediënten die meestal tussen onze boterham ligt, zijn beide verwerkt in dit taartje. De bodem bestaat uit verkruimelde speculaas met wat gesmolten boter daarover komt een fluweelzachte crème op basis van roomkaas, Nutella en opgeklopte room en het stopt nog niet hoor. Als afwerking komt er nog een laagje speculaaspasta bovenop. Zo lekker en zo simpel en snel te maken!
Zoals je weet heb je bij het maken van een kaastaart 2 opties namelijk gebakken of niet gebakken. Gebakken is niet meteen mijn favoriet, de kans op scheuren en inzakken is ook nog eens enorm groot. Geef mij maar een “no bake” versie zoals deze, gewoon alles laten opstijven in de koelkast en that’s it.
Hoe maken we deze No Bake Nutella cheesecake met speculaas?
We gaan beginnen met de koekjesbodem. Hiervoor smelt je boter en maal je speculaasjes tot fijne kruimels. Meng de boter met de gemalen koekjes tot een plakkerige massa. Dit mengsel stort je in een springvorm. Zorg ervoor dat je de bodem en zijkanten van de vorm bedekt met bakpapier, zo zal je de cheesecake makkelijk kunnen ontvormen en blijven de zijkanten mooi glad. Laat opstijven in de koelkast, ondertussen kan je het cheesecake laagje maken.
Voor dit laagje begin je met gelatine te weken en een beetje melk aan de kook te brengen. Haal van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer goed en zet dit even opzij.
Vervolgens doe je de Nutella in een mengkom samen met de roomkaas en wat poedersuiker. Mix kort tot een gladde massa. Voeg hier het melk-gelatine mengsel aan toe. In een tweede kom klop je room op en meng dit met een spatel onder het Nutella-roomkaas mengsel. Schep deze crème op de opgesteven speculaasbodem en laat minstens 4h of langer opstijven.
Het laatste laagje is gewoon wat gesmolten speculaaspasta, deze smelt je in de microgolfoven of op het vuur. Giet dit op de opgesteven cheesecake en zet nog even opnieuw in de koelkast om op te stijven. Serveer deze kaastaart met nog wat extra verkruimelde speculaasjes.
Tips en vragen voor het maken van deze no Bake Nutella cheesecake met speculaas
- Kan ik het bovenste laagje speculaaspasta vervangen? Ja, je hoeft zeker dit laagje niet te maken, maar is wel een enorme aanrader. Je zou de cheesecake kunnen afwerken met wat verse bessen. Of met een chocolade ganache zoals in dit receptje.
- Kan je ook andere koekjes gebruiken ipv speculaas? Ja, je kan hier eender welke droge koekjes gebruiken. Je zou zelfs Oreo koekjes kunnen gebruiken.
No bake Nutella cheesecake met speculaas
Equipment
- Springvorm (+/- 22cm)
Ingrediënten
- 200 gr speculaas + extra om af te werken
- 75 gr boter
- 500 gr roomkaas (type Philadelphia)
- 2,5 blaadjes gelatine (Dr. Oetker)
- 50 ml melk
- 400 gr Nutella
- 80 gr poedersuiker
- 400 ml room
- 200 gr speculaaspasta
Instructies
- Bedek de bodem en de zijkanten van een springvorm met bakpapier. Zet even opzij.
- Begin met de speculaas fijn te malen & de boter te smeltenMeng de boter met de fijngemalen speculaas en schep in de springvorm.Spreid goed uit zodat de hele bodem bedekt is en duw goed aan met een lepel. Zet in de koelkast terwijl je de cheesecake laag maakt.
- Week de blaadjes gelatine in koud water.Verhit de melk in een kookpotje tot net onder het kookpunt, haal van het vuur en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Roer goed zodat deze kunnen smelten. Zet even opzij.Doe de roomkaas, Nutella en poedersuiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Mix deze los tot een mooie egale crème voor zo'n 2min (max). Voeg de melk met de gelatine toe en mix nog even kort. Klop in een andere kom de room op. Klop deze niet te stijf op anders kan je deze moeilijk mengen onder het roomkaas mengsel. Meng de opgeklopte room met een spatel onder het Nutella-roomkaas mengsel. Meng tot een mooie egale massa. Schep dit mengsel op de opgesteven speculaaskorst en laat minstens zo 4h of langer opstijven.
- Smelt de speculaaspasta in de microgolfoven of op een laag vuurtje. Giet deze vervolgens over de opgesteven cheesecake. Zorg dat heel de bovenkant bedekt is met de speculaaspasta. Laat nog eens minstens 15min opstijven in de koelkast.
- Vlak voor het severen, ontvorm de cheesecake. Werk eventueel af met wat extra verkruimelde speculaasjes.Smakelijk