Voor deze cute financiers met bramen heb ik één van mijn favoriete kookboeken nog eens opengeslagen, een kookboek van Ottolenghi. Hé, die maakt toch enkel maar groenten sexy? Ja, hij maakt heel sexy gerechtjes met groenten maar Ottolenghi is zijn culinaire avonturen begonnen als patissier.
En ik kan jullie zeggen in zijn “zoete kookboek” maakt hij ook elk dessertje, cakeje, taartje, toetje extreem sexy. Zo sexy zelfs dat je elk van de 110 tellende receptjes geprobeerd wil hebben.
Weer typisch Ottolenghi, hij vertrekt vanuit een klassiek ingredient of vanuit een klassiek recept en met slechts 1 a 2 speciallekes (het zit hem vaak in de kruiden) toe te voegen creeer je iets vernieuwd iets super verrassend. En daarom ben ik zo dolletjes op hem.
Waar zit het specialleke in deze financiers? De bereiding is zoals elke klassieke financiers maar door de toevoeging van gemalen steranijs en wat zeste van sinaasappel creeer je iets super smaakvol.
Gemalen steranijs, je gaat het niet in elke supermarkt vinden. Je kan het vinden bij Delhaize of online bij Pit&Pit.
Ingrediënten (financiers)
- 180gr boter/margarine
- 60gr patisseriebloem
- 200gr poedersuiker
- 120gr amandelmeel (of poeder)
- 1,5tl gemalen steranijs
- 150gr eiwit (+/- 4 eieren)
- 1tl zeste van sinaasappel
- 120gr bramen (vers of diepvries)
- extra > financier bakvorm of siliconen cupcakevorm
Ingrediënten (glazuur)
- 60gr bramen (vers of diepvries maar laat ze dan ontdooien)
- 1tl water
- 1tl citroensap
- 165gr poedersuiker
Bereidingswijze
Smelt de boter/margarine en laat lichtjes bruin kleuren, deze moet naar nootjes beginnen ruiken (= Beurre noisette).
Haal van het vuur en laat lichtjes afkoelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Vet de bakvorm een beetje in met vetstof.
Meng de bloem, poedersuiker, amandelmeel, gemalen steranijs, zeste van sinaasappel en de eiwitten. Meng tot een stevig deeg.
Voeg de gesmolten boter toe en meng nog even kort.
Verdeel het deeg over de vormpjes, schep ze niet te vol + je gaat ze waarschijnlijk in porties moeten bakken.
Steek zo’n 1 a 2 bramen per cakeje lichtjes in het deeg. Je kan de bramen ook halveren eerst.
Bak de financiers mooi goudbruin voor zo’n 15min.
Als ze gaar zijn, haal uit de oven en laat volledig afkoelen.
Voor de glazuur, doe de bramen, water en citroensap in een kommetje en plet ze. Haal dit door een zeef en vang het sap op.
Meng het sap met het poedersuiker, is het iets te lopend voeg nog wat extra poedersuiker toe. Strooi de glazuur over de cakejes en laat uitharden.
Smakelijk !