“De perfecte red velvet taart” bakken dat was mijn doel, meer dan een jaar geleden. Zo een prachtig rode cake, lekker fluffy binnenin, je proeft een subtiele toets van chocolade gevuld met een frisse roomkaas “frosting”. Ik dacht dat ik dit even snel voor mekaar zou krijgen, het heeft dus echt meer dan een jaar geduurd tot ik ze perfect kreeg. Ondertussen kan ik jullie meedelen dat “I succeeded”, na volgens mij meer dan 30x te hebben geprobeerd. Na zoveel probeersel, ken ik nu alle tips & trucks om jullie meteen van de eerste keer te loodsen naar een perfecte red velvet taart.
Red velvet, het is geen klassiek Vlaams gebak. Misschien raad je het wel, het is afkomstig uit Amerika meer bepaald mijn favoriete stad New York. Het is daar ook dat ik fluweelzacht prachtige rode cakeje heb geproefd, om precies te zijn bij Magnolia Bakery. Plan je een reisje naar “The Big Apple”, zet een bezoekje aan deze bakkerij zeker op het programma. Maar wees gewaarschuwd, je gaat niet gewoon niet kunnen kiezen tussen al dat lekkers. Maar probeer gewoon hun red velvet, waanzinnig lekker.
Dat was dus mijn doel, de red velvet van Magnolia bakery evenaren, de lat lag dus heel hoog. Te hoog dacht ik na ettelijke keren te hebben geprobeerd.
Niet rood genoeg, niet fluffy genoeg, de smaak die niet goed zat, klontjes in mijn roomkaas frosting, een te slappe frosting …
Het grootste probleem en wat velen zullen hebben, is die rode kleur. Ook al is je deeg perfect rood, na het bakken kleurt ie altijd bruin. Ik kan jullie alvast zeggen ook daar heb ik de perfectie in gevonden.
Als jullie nu naar beneden scrollen, dan denk je misschien zo veel uitleg, zijn het ook zo veel stappen? Zo veel stappen, dat dan zal een ingewikkeld recept zijn? Wees gerust, deze red velvet is totaal niet moeilijk om te maken. Uit al mijn mislukkingen heb ik veel geleerd en dat deel ik met heel veel enthousiasme in extreem detail met jullie. Zodat deze bij jullie van de eerste maal gaat lukken.
Hoe beginnen we aan deze red velvet taart?
Typisch aan een red velvet cake, is de karnemelk in het deeg. Ga je nu al gruwelen aan het idee van karnemelk, dat hoeft echt niet. Deze heeft namelijk als functie om de cake luchtig te maken. De zuren in de karnemelk reageren op het baking soda en het scheutje azijn dat ook typisch in het beslag van de cake gaan. Deze gaan extra lucht creëren in de cake.
Zorg dat de karnmelk op kamertemperatuur is en meng deze met cacaopoeder, witte wijnazijn en zo’n 2tl kleurstof. Meng goed, je krijgt nu een prachtig rode vloeistof. Zet even opzij.
De volgende belangrijke stap zoals bij eender welke cake is het zeven van de bloem. Ik zeef de bloem zelfs 2x tegenwoordig. Sla deze stap zeker niet over. Aan de gezeefde bloem voeg je ook baking soda toe. Hou er rekening mee dat baking soda slechts een houdbaarheid heeft van 6 maanden tot 1 jaar en daarna verliest het al zijn kracht. Geen idee hoe lang je pakje al open is, doe dan 1/2tl in baking soda in een glas overgiet met 60ml kokend water en dit moet direct heftig gaan borrelen. Gebeurd dit niet, weggooien en nieuwe gebruiken.
Laten we gaan mixen!
Nu gaan we onze keukenmachine het werk laten doen. Klop boter (die op kamertemperatuur is), klassieke suiker en vanillesuiker romig en wit. Schraap meermaal de zijkanten los. Ik laat dit zeker 8 a 10min goed doormixen. Voeg er vervolgens één voor één de eieren (ook op kamertemperatuur) aan toe. Je zal ook nu weer de zijkanten even moeten losschrapen. Als alle eitjes zijn toegevoegd laat de machine zeker zo’n 3min goed doormixen. Voeg 1/3 van de bloem toe direct gevolgd door de helft van de rode vloeistof, voeg weer 1/3 bloem toe samen met de resterende helft van de rode vloeistof en het laatste deel bloem.
Belangrijk vanaf wanneer je de bloem toevoegt, de machine moet op haar laagste stand staan en deze mag niet meer hoger gaan. Nog belangrijk, vanaf wanneer je de bloem gaat toevoegen, zorg dat je niet te lang meer mixt. Als alle ingrediënten zo goed al mooi gemixt zijn, stop je de machine. Aan de randjes zal nog wat bloem hangen, dit spatel je gewoon met de hand door het deeg. Je deeg is nu klaar en we kunnen gaan bakken. Ook hiervoor heb ik nog wat tips.
It’s baking time
Voor je aan de stappen van deze red velvet begint, verwarm je de oven al voor op 180 graden. Dan heeft de oven genoeg tijd om warm te worden. Bak trouwens op de stand boven- en onderwarmte. Beleg ook de bodem en zijkanten met bakpapier, hiervoor vet je de vorm(en) het best in. Ik gebruik bakvormen van 16cm. De omvang van je vorm is nog een belangrijk element, meer bepaald om te bepalen hoeveel deeg er in de vorm moet.
Bij een vorm van 16cm, vul je ze met zo’n 350gr deeg. Werk je met een vorm van 20cm, vul ze dan met zo’n 550 a 600gr deeg.
Ik bak trouwens 1 cake per keer, zet je ze allemaal tegelijk in de oven dan zal je baktijd ook langer worden en moeilijker te berekenen zijn. Je kan trouwens je deeg makkelijk op kamertemperatuur laten staan terwijl de eerste cake in de oven staat.
Wanneer je cake gebakken is, volgen er nog 2 belangrijke handelingen.
Strooi, als de cake uit de oven komt, meteen wat bloemsuiker op de warme cake, om plakken tegen te gaan EN stort de cake meteen uit de vorm op een rooster. Laat de cake nu volledig afkoelen.
De perfecte roomkaas glazuur
We hebben ondertussen al de perfecte rode cake. Nu is het tijd voor de tweede belangrijke element van een red velvet taart namelijk de roomkaas glazuur. Deze glazuur bestaat uit boter, poedersuiker en roomkaas. Belangrijk is dat je boter en roomkaas op dezelfde kamertemperatuur zijn. De boter dient zacht te zijn, natuurlijk niet zo zacht dat ie bijna vloeibaar is.
Je begint met de boter en poedersuiker en klop deze wit en romig. Reken toch op zo’n 8 a 10min. De boter moet bijna wit zien. Vervolgens voeg je de roomkaas toe en klop nog even tot een mooi gladde crème. Zet de crème even in de koelkast zodat ie kan opstijven, natuurlijk ook niet te lang want je moet deze nog kunnen uitsmeren op de taart.
Voor de samenstelling van de taart, normaal heb je drie cakes. Misschien zelfs 4 als je net zoals mij kleinere vormen hebt gebruikt. Als je cakes bovenaan wat zijn uitgestulpt, snij deze dan mooi egaal. Leg een eerste cake op je serveerbord, smeer royaal in met het glazuur gevolgd door weer een cake, glazuur en cake. Smeer de bovenkant en zijkanten in met nog wat van het glazuur en strijk mooi glad. Ik koos voor een ietwat “Naked cake” waarbij je de cake nog wat ziet. Zet de taart voor zo’n 30min in de koelkast of zet op een koele plaats.
PSSTT … heb je nu toch nog vragen of ondervind je problemen. Dan sta ik helemaal klaar voor assistentie 😃. Wil je een snel antwoordje, dan stuur je best een DM via mijn Instagram account ofwel laat je hieronder een reactie achter. Stuur zeker ook een foto van je creatie door, vind ik altijd super leuk om te zien!
Tips & vragen voor het maken van de red velvet taart
- Welke rode kleurstof gebruik ik nu het best? Ik kan jullie vertellen dat ik heel wat kleurstoffen heb gebruikt en getest. Met slechts 1 merk krijg ik het perfecte resultaat en dat zijn de kleurstoffen van colour mill (no spon). Ik gebruik de “raspberry” kleur, ze hebben ook een 100% rode kleurstof en deze kan je ook gebruiken. De kleurstoffen zijn op 100% oliebasis en 100% allergeenvrij.
- Je kan deze vinden bij o.a. Sprinklelicious, Sprinklelyfique, Oh my cookie, Cake musthaves
- Ik heb slechts 1 (grote) cakevorm, kan ik al het deeg tegelijk bakken? Nee, zeker niet doen! Dit is redelijk veel deeg dus dit gaat echt niet in 1 cakevorm plus de cake gaat zo lang de oven in moeten dan ie veel te droog gaat zijn. Bak in delen, vul de bakvorm met de hoeveelheid deeg dat ik hierboven heb vermeldt en bak deze af. Het resterende deeg kan je makkelijk gewoon op kamertemperatuur laten staan. Is de eerste cake gebakken, ontvorm dan direct en je kan deze opnieuw gebruiken (weliswaar moet je deze opnieuw bekleden).
- Welke bakvormen gebruik ik het best? Ik gebruik deze van Wilton (heb er van 3 van 16cm en 3 van 20cm). De vormen van 20cm worden in de meeste cake recepten gebruikt, enkel voor op foto vind ik deze wat te groot daarom bak ik altijd met de vormen van 16cm. Ik raad jullie ook aan om meteen 3 aan te schaffen, dat maakt het je makkelijker. Springvormen lukt ook, maar vind persoonlijk de bakvormen van Wilton (er zijn ook andere merken) iets beter qua warmtegeleiding.
De perfecte red velvet taart
Equipment
- Bakvorm van 16cm of 20cm (het best kan je er 3 hebben maar hoeft niet)
Ingrediënten
Red Velvet cake
- 250 ml karnemelk
- 10 gr cacaopoeder
- 2 tl rode kleurstof (zie bij tips hierboven)
- 6 ml witte wijnazijn
- 300 gr patisseriebloem
- 3 gr baking soda
- 200 gr boter (op kamertemperatuur)
- 285 gr suiker
- 3 eieren (op kamertempartuur)
- 15 gr vanille suiker
- 1 tl vanille essence / pasta
Roomkaas glazuur
- 175 gr boter (op kamertemperatuur)
- 150 gr poedersuiker
- 300 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
- 1 tl vanille essence / pasta
Instructies
Red Velvet cake
- Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden. Gebruik voor cake best de boven- en onderwarmte functie. Vet je bakvorm(en) in en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier.
- Doe de karnemelk in een kommetje samen met de cacaopoeder en rode kleurstof. Roer goed los tot een mooi rood papje. Zet even opzij.
- Zeef de bloem 1 a 2x en voeg hier ook het baking soda aan toe. Meng even en zet opzij.
- Doe de zachte boter samen met de suiker, vanille suiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze romig en wit op hoge stand. Reken toch op zo'n 8 a 10min. Schraap af en toe de zijkanten en bodem los. TIP > Gebruik de platte menghaak om cakedeeg te mixen! Gebruik hiervoor niet de garde.
- Voeg nu één voor één de eieren toe, mix steeds goed na het toevoegen van een ei. Schraap ook nu af en toe de zijkanten los. Als alle eitjes zijn toegevoegd laat de machine zeker zo'n 3min goed doormixen op een hoge stand.
- Zet de keukenmachine nu op de laagste stand. Voeg 1/3 van de bloem toe direct gevolgd door de helft van de rode vloeistof (karnemelk, cacaopoeder, rode kleurstof), voeg weer 1/3 bloem toe samen met de resterende helft van de rode vloeistof en het laatste deel bloem.TIP! Vanaf wanneer je de bloem gaat toevoegen, zorg dat je niet te lang meer mixt. Als alle ingrediënten zo goed al mooi gemixt zijn, stop je de machine. Aan de randjes zal nog wat bloem hangen, dit spatel je gewoon met de hand door het deeg.
- Nu gaan we de bakvorm(en) vullen en is het belangrijk om te weten hoeveel diameter je vorm is. Bij een vorm van 16cm, vul je ze met zo'n 350gr deeg. Werk je met een vorm van 20cm, vul ze dan met zo'n 550 a 600gr deeg. Ik bak trouwens 1 cake per keer, zet je ze allemaal tegelijk in de oven dan zal je baktijd ook langer worden en moeilijker te berekenen zijn. Je kan trouwens je deeg makkelijk op kamertemperatuur laten staan terwijl de eerste cake in de oven staat. Bak de cake zo'n 32 a 35min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
- TIP > Strooi wat poedersuiker bovenop de pas gebakken cake om het plakken tegen te gaan. Stort de cake meteen na het bakken op een rooster en laat volledig afkoelen.
Roomkaas glazuur
- Doe de boter, poedersuiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine) en klop deze wit en romig. Reken toch op zo'n 8 a 10min. De boter moet bijna wit zien. Vervolgens voeg je de roomkaas toe en klop nog even tot een mooi gladde crème. Zet de crème even in de koelkast zodat ie kan opstijven, natuurlijk ook niet te lang want je moet deze nog kunnen uitsmeren op de taart.
Samenstelling
- Als je cakes bovenaan wat zijn uitgestulpt, snij deze dan mooi egaal. Leg een eerste cake op je serveerbord, smeer royaal in met het glazuur gevolgd door weer een cake, glazuur en cake. Smeer de bovenkant en zijkanten in met nog wat van het glazuur en strijk mooi glad. Ik koos voor een ietwat "Naked cake" waarbij je de cake nog wat ziet. Zet de taart voor zo'n 30min in de koelkast of zet op een koele plaats.
Nog meer lekkere stapeltaarten, check dan zeker even deze receptjes.