Ga terug
De perfecte red velvet taart kan soms wel wat voor problemen zorgen. Niet rood genoeg, bruin na het bakken, een te slappe roomkaas glazuur ... Ik geef jullie alle tips & tricks voor een perfecte red velvet cake! Een cake die echt eenvoudig en makkelijk te maken is bij het volgen van mijn advies.

De perfecte red velvet taart

De perfecte red velvet taart kan soms wel wat voor problemen zorgen. Niet rood genoeg, bruin na het bakken, een te slappe roomkaas glazuur ... Ik geef jullie alle tips & tricks voor een perfecte red velvet cake! Een cake die echt eenvoudig en makkelijk te maken is bij het volgen van mijn advies.
Gang dessert
Porties 8

Equipment

  • Bakvorm van 16cm of 20cm (het best kan je er 3 hebben maar hoeft niet)

Ingrediënten
  

Red Velvet cake

  • 250 ml karnemelk
  • 10 gr cacaopoeder
  • 2 tl rode kleurstof (zie bij tips hierboven)
  • 6 ml witte wijnazijn
  • 300 gr patisseriebloem
  • 3 gr baking soda
  • 200 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 285 gr suiker
  • 3 eieren (op kamertempartuur)
  • 15 gr vanille suiker
  • 1 tl vanille essence / pasta

Roomkaas glazuur

  • 175 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gr poedersuiker
  • 300 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille essence / pasta

Instructies
 

Red Velvet cake

  • Begin met je oven voor te verwarmen op 180 graden. Gebruik voor cake best de boven- en onderwarmte functie.
    Vet je bakvorm(en) in en bekleed zowel de bodem als zijkanten met bakpapier.
  • Doe de karnemelk in een kommetje samen met de cacaopoeder en rode kleurstof. Roer goed los tot een mooi rood papje. Zet even opzij.
  • Zeef de bloem 1 a 2x en voeg hier ook het baking soda aan toe. Meng even en zet opzij.
  • Doe de zachte boter samen met de suiker, vanille suiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Klop deze romig en wit op hoge stand. Reken toch op zo'n 8 a 10min. Schraap af en toe de zijkanten en bodem los.
    TIP > Gebruik de platte menghaak om cakedeeg te mixen! Gebruik hiervoor niet de garde.
  • Voeg nu één voor één de eieren toe, mix steeds goed na het toevoegen van een ei.
    Schraap ook nu af en toe de zijkanten los.
    Als alle eitjes zijn toegevoegd laat de machine zeker zo'n 3min goed doormixen op een hoge stand.
  • Zet de keukenmachine nu op de laagste stand.
    Voeg 1/3 van de bloem toe direct gevolgd door de helft van de rode vloeistof (karnemelk, cacaopoeder, rode kleurstof), voeg weer 1/3 bloem toe samen met de resterende helft van de rode vloeistof en het laatste deel bloem.
    TIP! Vanaf wanneer je de bloem gaat toevoegen, zorg dat je niet te lang meer mixt. Als alle ingrediënten zo goed al mooi gemixt zijn, stop je de machine. Aan de randjes zal nog wat bloem hangen, dit spatel je gewoon met de hand door het deeg.
  • Nu gaan we de bakvorm(en) vullen en is het belangrijk om te weten hoeveel diameter je vorm is.
    Bij een vorm van 16cm, vul je ze met zo'n 350gr deeg. Werk je met een vorm van 20cm, vul ze dan met zo'n 550 a 600gr deeg.
    Ik bak trouwens 1 cake per keer, zet je ze allemaal tegelijk in de oven dan zal je baktijd ook langer worden en moeilijker te berekenen zijn. Je kan trouwens je deeg makkelijk op kamertemperatuur laten staan terwijl de eerste cake in de oven staat.
    Bak de cake zo'n 32 a 35min in de oven. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
  • TIP > Strooi wat poedersuiker bovenop de pas gebakken cake om het plakken tegen te gaan.
    Stort de cake meteen na het bakken op een rooster en laat volledig afkoelen.

Roomkaas glazuur

  • Doe de boter, poedersuiker en vanille essence in een mengkom (van je keukenmachine) en klop deze wit en romig. Reken toch op zo'n 8 a 10min. De boter moet bijna wit zien. Vervolgens voeg je de roomkaas toe en klop nog even tot een mooi gladde crème.
    Zet de crème even in de koelkast zodat ie kan opstijven, natuurlijk ook niet te lang want je moet deze nog kunnen uitsmeren op de taart.

Samenstelling

  • Als je cakes bovenaan wat zijn uitgestulpt, snij deze dan mooi egaal.
    Leg een eerste cake op je serveerbord, smeer royaal in met het glazuur gevolgd door weer een cake, glazuur en cake.
    Smeer de bovenkant en zijkanten in met nog wat van het glazuur en strijk mooi glad.
    Ik koos voor een ietwat "Naked cake" waarbij je de cake nog wat ziet.
    Zet de taart voor zo'n 30min in de koelkast of zet op een koele plaats.
Trefwoord cake, karnemelk, Red velvet, roomkaas, roomkaas glazuur, taart