Eén van mijn favorieten uit mijn kindertijd … gebakken kip met rijst, gele currysaus en ananas. Het meest exotische wat ik lust als kind. Die gele currysaus was niet van “scratch” gemaakt, gewoon zo’n pakje Knorr opendoen wat melk bij gieten en laten inkoken. Zo simpel maar o zo lekker! Dit recept van kip in currysaus en ananas is dus een serieuze “throwback” naar mijn kindertijd, echter gaan we hier wel de curry helemaal zelf maken. Iets wat eigenlijk niet zo moeilijk is en wat resulteert in een nog lekkere saus dan gewoon uit pakje 😉
De currysaus wordt gemaakt op basis van ui, look, chilipoeder, kurkuma, garam masala en komijnpoeder. Nu denk je misschien, pff nu moet ik deze kruiden in huis halen voor slechts een paar theelepeltjes en that’s it. Dat is waar maar je kan deze kruiden nog verwerken in heel veel ander lekkers. Kurkuma poeder is een super gezond goedje dat je ook over je omeletje kan strooien, in de puree, in je pannenkoeken, de typische golden Milk mee maken. Deze is dus zeker niet verloren.
Komijn is ook nog zo’n kruid dat je in heel wat toepassingen kan gebruiken, ik denk dan vooral aan hummus, falafels of Mexicaanse gerechten. Het is ook een ideale smaakmaker van heel wat sauzen, vleesgerechten, stoofpotjes … Garam masala is dan weer mijn absolute favoriete kruidenmix dat ik vaak gebruik. Check zeker deze receptjes eens om deze typische Indiase kruiden in te verwerken.

Hoe maken we deze kip in currysaus en ananas?
Je begint met de kip, groentjes en de ananas te versnijden.
Vervolgens verhit je een stoofpot met een scheut olie en bak je de kleine blokjes of sneetje kip kort aan langs alle kanten voor enkele minuten. Schep dan uit de pan. De kip hoeft nog niet volledig gaar te zijn. In dezelfde pan gaan we de ui aanstoven voor enkele minuten, hier voeg je dan de fijngehakte look en gember toe. Laat 1min mee bakken.
Doe vervolgens de smaakmakers (chilipoeder, garam masala, kurkuma en komijn) bij in de stoofpot, roer goed en laat 2min mee bakken. Voeg er dan blokjes tomaat aan toe en laat 5min zachtjes sudderen. Hierna doe je de blokjes kip terug in de stoofpot gevolgd door de kokosmelk, water en bouillonblokjes. Laat 20min zachtjes sudderen. Als de curry 10min heeft gesudderd, voeg nog de blokjes ananas toe.
Serveer met gekookte rijst, quinoa of couscous.

Tips & vragen voor het maken van deze kip in currysaus en ananas
- Kan ik de kip vervangen? Dit kan zeker, je zou ook stukjes kalkoen of kalfslapjes kunnen gebruiken. Of gebruik witte vis, in dit geval bak je deze niet eerst aan zoals bij vlees. Met vis, zou ik deze gewoon laten mee garen in de saus. Voeg op het laatste stukjes vis toe aan de saus en laat kort mee garen.
- Kan je ook ananas uit blik gebruiken ipv verse? Dat kan, echter verse ananas heeft zo veel meer smaak
- Kunnen we dit receptje makkelijk op voorhand maken? Ja zeker, je kan dit perfect de dag voordien of 2 dagen op voorhand al maken. Rustig de curry heel zachtjes terug op. Voeg eventueel nog wat extra kokosmelk of wat bouillon toe.

Kip in currysaus en ananas
Ingrediënten
- 4 kipfilets
- 1 ui
- 3 teentjes look
- 2 tomaten
- 400 gr (verse) ananas
- 1 tl gember (fijn geraspt)
- 1,5 tl chilipoeder
- 1 tl kurkuma (poeder)
- 1,5 tl garam masala
- 1/2 tl komijnpoeder
- 250 ml kokosmelk
- 1 bouillonblokje (kip of groente)
- 1 a 2 limoenen
- Peper en zout
- Olie
Instructies
- Begin met de kip, groenten en ananas te versnijden.Snij de kip in kleine hapklare blokjes of reepjesPel de ui en hak fijnPel de teentjes look en hak fijn.Hak de tomaten in kleine blokjesVerwijder de schil van de ananas en snij in kleine blokjes.
- Verhit een ruime stoofpot met een scheut olie.Bak hierin de stukjes kip mooi goudbruin aan langs alle kanten voor enkele minuten en schep dan uit de pan. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn binnenin.
- In dezelfde pan waarin de kip heeft gebakken, gaan we nu de ui aanstoven. Voeg eventueel nog wat extra olie toe aan de pan. Stoof de ui voor zo'n 5 a 6min aan, laat niet bruin worden.Voeg de fijngehakte look en fijn geraspte gember toe, roer even en laat 1min mee bakken. Doe de kruiden (chilipoeder, kurkuma, garam masala en komijnpoeder) bij in de de pan, roer goed en laat 2min mee bakken.Voeg de blokjes tomaat toe en laat 5min zachtjes sudderen.
- Doe de blokjes kip terug in de pan en overgiet met de kokosmelk, 200ml water en het bouillonblokje. Roer even en laat 20min zachtje sudderen.Voeg na 10min sudderen, de blokjes ananas toe.
- Proef van de curry en breng verder op smaak met peper, zout en het sap van limoen(en).Serveer met gekookte rijst, quinoa of couscousSmakelijk