Bananenbrood met pindakaas

Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.
Naar recept gaan

Iedereen die nu al wilt wegklikken bij het zien van pindakaas, die ga ik nu alvast even geruststellen. De pindakaas is enkel verwerkt in het glazuur en ik heb daar een ander lekker alternatief voor. Dus je hebt geen excuus om dit heerlijke receptje van bananenbrood met pindakaas niet te maken. Ik kan jullie alvast vertellen dat dit echt één van mijn lekkerste “Banana Bread” ooit is. Het geheim ingrediënt waardoor ie zo lekker smeuïg en sappig is, is de zure room die in het deeg gaat. Dus zorg alvast voor een paar veel te rijpe bananen en bakken maar!

Een bananenbrood dat bakken we meestal in een klassieke cakevorm (rond of rechthoekig), soms ook in een muffin bakvorm. Ik wilde eens echt een pareltje van een bananenbrood bakken en haalde één van mijn mooiste bakvormen boven. Een tulband bakvorm, dat zorgt altijd voor een feestelijke “look” vind ik. Een bakvorm die voor veel mensen toch altijd voor een klein “stressje” zorgt meer bepaald over het ontvormen. Ook hier is het altijd spannend … komt ie los, breekt ie niet. Ik kan jullie alvast verklappen dat ook hier soms gevloekt wordt bij het ontvormen hoor. Check zeker hieronder bij tips & tricks, waarbij ik enkele simpele handelingen geef. Hierdoor lukken mijn tulband cakes de laatste tijd altijd perfect, ik zal alvast hout vasthouden 😉

PSST, ben je ook fan van deze tulband bakvorm. Ga dan eens googelen en zoek de bakvormen van het merk Nordic Ware. Maar ik waarschuw jullie, je wordt gewoon verliefd op elke bakvorm. Ik heb er ondertussen 2 in mijn bezit, het zijn niet de lichtste of de goedkoopste maar ze gaan levenslang mee en ze leveren echt pareltjes op. Je kan deze bakvormen o.a. kopen bij Bouwhuis

Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.

Hoe maken we dit bananenbrood met pindakaas?

Bij het maken van een tulband cake is de eerste stap het belangrijkste namelijk het invetten en bebloemen van de vorm. Zorg dat elk randje en hoekje is ingevet en een laagje bloem heeft.

Begin met de banaan te platten, de droge ingrediënten mengen (bloem, baking soda en kaneel) en de zure room met vanille essence mengen.
Doe zachte boter in een mengkom samen met bruine suiker (cassonade) en mix tot een lichte romige crème. Schraap een paar keer de zijkanten los en mix toch zeker 8 a 10min. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe, mix steeds goed alvorens het volgende ei toe te voegen. Schraap ook nu zeker de zijkanten eens los. Laat de machine nog zeker 2min goed doorkloppen.

Zet de machine nu op laagste snelheid en voeg afwisselend een deel van de bloem en een deel van de zure room toe. Eenmaal alles is gemengd, stop de machine. Je kan de laatste restjes bloem die aan de kom hangen nog even mengen met een spatel. Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake mooi gaar en goudbruin. Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin en haal dan uit de oven. Laat de cake eerst gewoon 10min op kamertemperatuur wat afkoelen en vervolgens stort je de cake op een rooster. Laat verder volledig afkoelen.

Eenmaal volledig afgekoeld, kan je de glazuur maken. Hiervoor meng je poedersuiker, pindakaas en een beetje melk. Voeg niet te veel melk toe, anders zal ie te lopend zijn. Verdeel de glazuur over de cake en laat een paar minuten opstijven.

Tips en vragen voor het maken van dit bananenbrood met pindakaas

  • Is er een alternatief voor de pindakaas glazuur? Dit is er zeker, in de notities van het recept kan je een lekker glazuur vinden met honing.
  • Kan ik nog extra’s toevoegen aan het deeg? Ja zeker, voeg naar hartelust stukjes chocolade of grof gehakte noten toe.
  • Tips voor het ontvormen van een tulband cake :
    • Begin met goed invetten van de vorm, zorg dat je alle hoekjes en kantjes hebt ingevet.
    • Bebloem heel de vorm, ook hier moet je zorgen dat elk hoekje en kantje is bedekt met een laagje bloem. Klop de resterende bloem uit de vorm
    • Bak de cake op boven- onderwarmte stand, doe ik trouwens met elk baksel
    • Zorg dat je cake helemaal gaar gebakken is. Dit check je met behulp van een satéprikker.
    • Haal de gare cake uit de oven en laat 10min op kamertemperatuur staan. Dit is misschien het lastigste puntje, er vanaf blijven 😀
    • Leg een rooster bovenop de vorm en draai de cake zodat het rooster op je werkoppervlak komt te staan. Je kan een kleine tik geven op de vorm en nu zou je cake er perfect moeten uitkomen.
Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.
Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.

Bananenbrood met pindakaas

Rijpe bananen dat schreeuwt om een banana bread! Ik heb daar het ideale en vooral het lekkerste receptje voor namelijk dit bananenbrood met pindakaas. De pindakaas verwerk ik in een glazuur om deze tulband cake af te werken. Geen fan van pindakaas, dan heb ik een even lekker alternatief.
Gang dessert, Tussendoortje
Porties 6

Equipment

  • Tulband bakvorm of klassieke cakevorm

Ingrediënten
  

Bananenbrood

  • 400 gr bananen
  • 385 gr patisseriebloem (gezeefd)
  • 1 snuifje kaneel
  • 6 gr baking soda
  • 225 gr zure room
  • 1 el vanille essence
  • 225 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 425 gr bruine suiker (cassonade)
  • 2 eieren

Pindakaas glazuur

  • 125 gr poedersuiker
  • 120 gr pindakaas (gebruik een lopende pindakaas)
  • 3 a 4 el melk

Instructies
 

Bananenbrood

  • Gebrui je een tulband bakvorm, vet deze dan eerst zorgvuldig in met zachte boter.
    Bebloem vervolgens de vorm, zorg dat heel de vorm bedekt is met een laagje bloem.
    Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte)
  • Plet de bananen tot moes.
    Meng de droge ingrediënten namelijk de gezeefde bloem, baking soda en kaneel.
    Roer de zure room los samen met de vanille essence.
  • Doe de zachte boter samen met de suiker in een mengkom (van je keukenmachine) als je deze hebt. Mix deze licht en romig, schraap regelmatig de zijkanten los en reken toch op zo'n 8 a 10min.
    Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en mix steeds goed. Schraap ook nu nog eens de zijkanten los. Laat de machine nog zeker 2min good doorkloppen op hoge snelheid.
  • Verlaag dan de snelheid van de machine naar het laagste niveau.
    Voeg 1/3 van het bloem mengsel toe, gevolgd door de helft van de zure room.
    Doe vervolgens weer 1/3 van de bloem gevolgd door de overige helft van de zure room en het laatste deel bloem.
    Mix nog even kort tot alles mooi is gemengd.
    Wanneer je de bloem gaat toevoegen, zorg dan dat je het deeg niet overmixt. Stop de machine meteen wanneer alles is gemengd. Het laatste kan je nog even met een spatel mengen.
  • Schep het deeg in de bakvorm en bak de cake voor zo'n 60 a 70min in de oven.
    Check met een satéprikker of de cake gaar is binnenin.
    Laat de cake volledig afkoelen

Pindakaas glazuur

  • Wil je een alternatief voor de pindakaas glazuur, check de notities.
    Doe de poedersuiker en pindakaas in een kommetje en voeg 2el melk toe. Meng goed.
    Vind je glazuur nog iets te dik, begin dan met 1tl melk toe te voegen. Als je te veel melk zal toevoegen, wordt de glazuur te lopend.
    Verdeel de glazuur over de cake en laat een paar minuten opstijven.
    Smakelijk!

Notities

Voor het alternatief voor de pindakaas glazuur :
Meng hiervoor 170gr poedersuiker met 1,5el honing en 1el melk.
Meng tot een glazuur, is ie nog niet lopend genoeg begin dan met 1tl melk toe te voegen. 
 
Trefwoord bakken, bananen, bananenbrood, dessert, pindakaas, tussendoortje, zure room

Nog meer tulbandcake recepten, check dan zeker deze ook even :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.