Broodpudding met appel

Broodpudding met appel

Nagenieten dat ben ik nu aan het doen. Nagenieten met een heus stuk van deze broodpudding met appel en ondertussen nog even door de foto’s en filmpjes aan het scrollen van vorige week zondag. Wie mijn social media toen in de gaten heeft gehouden heeft dan heb je zeker gezien dat ik samen met Sofie Dumont gerechtjes (pompoendip & een snelle rijstpudding) heb staan maken in de melk foodtruck in het bruisende Antwerpen. Een event dat uitging van VLAM met als slogan “Geniet van elk moment. Geniet van melk” met als doel iedereen te laten kennis maken en overtuigen van de veelzijdigheid van melk. Een campagne waar ik maar al te graag aan wilde meehelpen, want melk is lekker, melk is gezond, met melk kan je zo veel lekkers maken.

Melkmoment

Al van kinds af ben ik echt dol op melk, gewoon een glas koude melk. Zalig lekker en vullend en gezond. Nog steeds tot op de dag van vandaag geniet ik elke dag van dat glaasje koude melk. En daar blijft het niet bij … het wolkje melk dat in m’n vele tassen koffie per dag gaan, onmisbaar in m’n havermoutpapjes, in de heerlijke bechamelsaus voor over de bloemkool, ook in baksels is het vaak een essentieel ingredient zoals in lekkere pannenkoeken of deze broodpudding. Ja, hier thuis vloeit de melk echt rijkelijk en ik denk dat dat bij vele huishoudens in België hetzelfde is. Melk is nu eenmaal een heel veelzijdig product voor elke dag en voor elk moment.

Broodpudding met appel

Toch, heeft melk de laatste jaren onterecht wat negativisme over zich heen gekregen. Het zou ongezond zijn, het is een dikmaker, de ecologische voetafdruk van de melkveehouderij, het dierenwelzijn … En daarom heb ik enkele interessante positieve weetjes over melk.
> Melk ongezond? Niet waar … melk zorgt ervoor dat je heel wat belangrijke voedingstoffen binnenkrijgt … calcium, eiwitten, kalium, jodium en vitaminen B2 en B12
>Melk dikmaker? Niet waar … Halfvolle en magere melk kan je beschouwen als vetarme producten en bevatten bovendien belangrijke voedingsstoffen. Zuivel heeft trouwens een gunstig effect op ons lichaamsgewicht. Uit onderzoek blijkt trouwens dat mensen die voldoende magere zuivel eten of drinken, minder kans hebben op overgewicht.
>Ecologische voetafdruk … de laatste 15 jaar is de CO2-voetafdruk per liter melk met 26% gedaald.
>Dierenwelzijn … in de Vlaamse stallen wordt gestreefd naar 40m3 per koe, op die manier is er voldoende ruimte voor de koe. Er is ook aandacht naar de ondergrond zodat de koeien niet uitglijden, moderne comfortabele ligboxen, koeien hebben zelfs tegenwoordig een eigen “koeborstel” om zichzelf te borstelen, er is aandacht voor voldoende ventilatie. En dankzij de moderne technologie in de stal is er een goede opvolging van elke koe mogelijk dankzij een band rond de poot of hals. Zo kan de boer nauwkeurig hoeveel elke koe eet en beweegt.

Broodpudding met appel

Lekker, veelzijdig en kwaliteitsvol … dat is melk van bij ons!
Kies ook voor melk en melkproducten van eigen bodem, zo steun je de melkveehouders en beperk je voedselkilometers.
Volgens mij heb ik jullie nu toch wel kunnen overtuigen van het goede, gezonde en lekkere van melk. Dus drink, bak, eet, smul volop van melk.
“Geniet van elk moment. Geniet van melk”
En laat me in de reacties zeker weten wat jullie melkmoment is!

Melkmoment
Broodpudding met appel
Broodpudding met appel

Ingrediënten

 • 500gr brioche brood*
 • 3 eieren
 • 3 eigelen
 • 160ml room
 • 500ml melk
 • 120ml honing
 • 100gr puddingpoeder (vanille)
 • 1tl vanille essence
 • 2tl kaneel
 • 1/2tl kardemompoeder
 • Snuifje gemberpoeder
 • Handvol rozijnen
 • 2 appelen

In plaats van brioche brood, kan je ook croissants of sandwiches of oud brood gebruiken.

Ingrediënten glazuur

 • 125gr poedersuiker
 • 2 a 3el melk
 • 1/2tl kaneel

Bereidingswijze

Breek het brood in kleinere stukjes en doe in een ruime kom.

Meng de eieren, eigelen, melk, room, honing, puddingpoeder, vanille essence, kaneel, kardemompoeder en gemberpoeder. Roer goed los tot een glad papje en giet over de stukjes brood. Meng goed en laat alles 15min weken.

Ondertussen kan je de appelen schillen en in kleine blokjes snijden.

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Vet een bakvorm goed in. Beleg eventueel de bakvorm met bakpapier (als de vorm dit toelaat).
Voeg de stukjes appel en rozijnen toe aan het broodmengsel. Meng goed en schep het deeg in de bakvorm.
Bak de broodpudding ongeveer 60 a 70min in de oven tot hij mooi gaar is binnenin. Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Ter info > het is normaal dat de broodpudding inzakt wanneer hij afkoelt.

Voor de glazuur, meng de poedersuiker met 2el melk en kaneel. Meng goed (de eerste seconden is het een heel dikke brij maar door te roeren wordt het gladder en vloeibaarder). Indien de glazuur nog iets te dik is, voeg nog een beetje melk toe. De glazuur mag ook niet te vloeibaar zijn.

Werk de afgekoelde broodpudding af met de glazuur.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.