10x gezond ontbijt

Chai havermoutpap met gebakken banaan

Hoef ik het nog te zeggen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Nee toch? En voor mij is het ontbijt ook het leukste en lekkerste moment van de dag, eigenlijk zou ik de hele dag kunnen ontbijten … de dag beginnen met een havermoutpapje, als lunch yoghurt met granola en fruit en als avondmaal pannenkoeken. Klinkt toch super, nee? Ja, ik ben echt dol op ontbijt en daarom inspireer ik jullie vandaag met 10x gezond ontbijt. Tien originele ontbijtrecepten die echt om te smullen zijn voor zowel groot als klein. Tien ideetjes die net iets anders en origineler zijn dan het typische boterhammetje met choco of de yoghurt met muesli. 

Chia appel parfait met appel

Chia parfait met appel

Ingrediënten 4 personen

  • 5el chiazaad
  • 240ml melk (halfvolle melk, amandelmelk, …)
  • 2 appels (in blokjes gesneden)
  • 1el kokosolie
  • 2el maple syrup of honing
  • 2el pompoenpitten
  • 2el zonnebloempitten
  • 2el hazelnoten
  • kaneel
  • gemberpoeder
  • magere yoghurt of griekse yoghurt
  • vanille essence

Bereidingswijze

De chiapudding kan je makkelijk de avond ervoor al vlug even maken. Het enige wat je hiervoor dient te doen is het chiazaad en melk in een kommetje doen, even mengen en in de koelkast zetten.
Je kan dit natuurlijk ook ‘s ochtends nog doen maar de chiazaadjes moeten minstens 30min weken in de melk.

Verhit de kokosolie en maple syrup/honing in een hoge pan of stoofpotje.
Doe hierin de blokjes appel, de pitten, hazelnoten, een snuifje kaneel en gemberpoeder. Bak ongeveer 10min tot de appel lekker zacht is geworden en de hazelnoten en pitten lekker crunchy.

Verdeel de chiapudding over 4 glaasjes, schep hierop 2 a 3el yoghurt en werk af met de crunchy appel.

Chocolade Granola

Chocolade granola

Ingrediënten

  • 250gr noten (mix amandelen, hazelnoten, pecannoten, …)
  • 150gr havermout
  • 75gr lijnzaad
  • 25gr pompoenpitten
  • 2el chiazaad
  • 2el kokosvlokken
  • 4el honing
  • 3el kokosolie
  • 75gr pindakaas
  • 30gr cacao
  • 100gr pure chocoladedruppels (of reep chocolade in stukjes gehakt)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.

Doe de honing, kokosolie, pindakaas en cacao in een kookpotje en zet op een zacht vuurtje. Roer goed zodat dat olie kan smelten en pindakaas zacht wordt. Roer tot een glad papje.

Hak de noten grof en doe in een kom samen met de havermout, lijnzaad, pompoenpitten, chiazaad en kokosvlokken. Meng goed.
Giet hierbij het papje van gesmolten kokosolie-pindakaas-honing-cacao.
Meng goed, stort dit mengsel op de bakplaat en spreid goed uit.
Bak de granola mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 15min. Hussel tijdens het bakken af en toe door de granola.

Haal de gebakken granola uit de oven en laat volledig afkoelen.
Als de granola volledig is afgekoeld, voeg de chocoladedruppels (of een reep chocolade in stukjes gehakt) toe en meng goed.
Bewaar de granola luchtdicht

Gebakken havermout met blauwe bessen

Gebakken havermout met blauwe bessen

Ingrediënten (1 persoon)

  • 60gr havermout
  • 60ml melk (ik gebruik de amandel-kokos melk van Alpro, andere melk kan ook)
  • 1 ei
  • 2 el kokosolie
  • snuifje kaneel
  • vanille extract
  • handvol blauwe bessen
  • Optioneel > kokosbloesemsuiker of andere suiker

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden.

Doe alle ingredienten (behalve de blauwe bessen) in een kom en meng alles goed.
Vet een kleine ovenschotel een beetje in met kokosolie en doe hierin het mengsel. Strooi bovenop dit havermout mengsel een handvol blauwe bessen.

Bak de havermout ongeveer 20 a 25min in de oven tot hij binnenin gaar is.
Tip  > enkele minuten voor het einde van de baktijd, strooi ik een beetje kokosbloesemsuiker bovenop de havermout dan karameliseert deze nog een beetje

En nu smullen !!! Vergeet niet te blazen want dit is heel heet !!

Vanille havermoutwafels

Havermoutwafels

Ingrediënten (ongeveer 20 grote wafels)

  • 390gr havermeel
  • 4 eieren
  • 350ml melk (ik heb amandelmelk gebruikt maar andere melk moet ook lukken)
  • 1 1/2 el bakpoeder
  • 6el maple syrup/ ahornsiroop
  • 4 el gesmolten kokosolie (een beetje extra om wafelijzer in te vetten)
  • Snuifje zout

Bereidingswijze

Doe alle ingredienten in een ruime mengkom (van je keukenmachine bijvoorbeeld) en mix tot een gladde massa.

Vet het wafelijzer in met een beetje kokosolie en verhit het ijzer.

Een tip, begin met 1 klein wafeltje te bakken. Dan kan je testen hoe lang ze ongeveer moeten bakken en of ze toch zeker niet plakken. Als het wafeltje gebakken is, leg het op een rooster en laat even afkoelen. Proef dan van het wafeltje om te checken of het zoet genoeg is. Wil je toch liever iets zoeter, voeg dan nog een beetje ahornsiroop toe en meng het deeg nog even.

Nog een tip, ik gebruikte een ijsschepper om het deeg op het ijzer te leggen. Dat is makkelijk om te scheppen en alle wafeltjes zijn van dezelfde hoeveelheid deeg.

Je kan de wafels zowel koud als warm serveren.
Serveertip > snij enkele plakjes banaan en leg deze op de wafel samen met rode vruchten en werk af met een beetje ahornsiroop of griekse yoghurt.

Pindakaas crumble met peer en blauwe bessen

Pindakaas crumble met peer en blauwe bessen

Ingrediënten (2 personen)

  • 140gr havermout
  • 50gr pecannoten
  • 85gr pindakaas*
  • 90gr rietsuiker (of kokosbloesemsuiker / gewone suiker)
  • 45ml kokosolie (gesmolten)
  • snuifje kaneel
  • 2 peren
  • 250gr blauwe bessen
  • 1el citroensap
  • 1el honing

*Probeer een natuurlijke pindakaas te nemen, deze is ook veel lopender en is makkelijker in gebruik. Ik koop altijd deze van AH. Ga je voor een pindakaas type Calve, verwarm deze dan even zodat hij lopender wordt. Je kan deze vaste pindakaas samen laten smelten met de kokosolie.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de peren, verwijder het klokhuis en snij in blokjes.
Meng de blokjes peer met de blauwe bessen, honing en 1el citroensap.
Doe in een ovenschaal en zet even opzij.

Doe de havermout in een kom samen met grof gehakte pecannoten, de gesmolten kokosolie, (lopende) pindakaas, suiker en een snuifje kaneel. Meng goed en strooi over het fruit.
Bak de crumble ongeveer 30 a 35min tot de korst mooi goudbruin is.

Haal uit de oven en laat even afkoelen.
Serveer lauw met eventueel wat griekse yoghurt of iets ongezonder een bolletje ijs.

Smakelijk!

Yoghurtbrood met blauwe bessen

Yoghurtbrood met blauwe bessen

Ingredienten

  • 200gr griekse yoghurt
  • 80ml kokosolie (gesmolten)
  • 70ml agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 2 eieren
  • 1tl bakpoeder
  • 1tl baking soda
  • 1tl vanille essence
  • 200gr havermout
  • 110gr speltmeel
  • 1/2tl zeste van citroen
  • 150gr blauwe bessen

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg de bodem van een cakevorm met bakpapier en vet de randen goed in.

Meng het speltmeel met de havermout, zeste van citroen, baking soda en bakpoeder. Zet even opzij.
Doe in een mengkom de yoghurt, eieren, gesmolten kokosolie, agavesiroop en vanille essence. Klop even los tot een mooie egale massa.
Voeg hier de droge ingredienten aan toe en meng goed tot een stevig deeg. Voeg de blauwe bessen toe en meng nog even kort.
Schep het deeg in de bakvorm en bak het yoghurtbrood ongeveer 50 a 60min in de oven.
Check met een satéprikker of het broodje gaar is binnenin.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen alvorens te ontvormen.
Bewaar luchtdicht voor 2 a 3 dagen.

Bircher Muesli met kokos

Bircher muesli met kokos

Ingredienten (4 personen)

  • 250ml kokosyoghurt
  • 250ml vers sinaasappelsap
  • 90gr kokosrasp
  • 75gr amandelen (geroosterd)*
  • 75gr hazelnoten (geroosterd)*
  • 2el chiazaad
  • 2el agavesiroop (of honing of maple syrup)
  • 1tl vanille essence
  • Vers fruit om af te werken (bessen – appel – peer – sinaasappel …)

*Verhit een pan en voeg de amandelen en hazelnoten toe. Rooster ze kort tot ze mooi goudbruin worden.

Bereidingswijze

Doe de kokosyoghurt en het verse sinaasappelsap in een mengkom en roer tot een gladde massa.
Hak de noten grof en voeg toe aan het het papje van yoghurt en sinaasappelsap. Voeg ook het kokospoeder, chiazaad, agavesiroop en vanille essence toe. Meng goed.
Zet voor minstens 4h of een nachtje in de koelkast.

Serveer met vers fruit.

Havermout ontbijtpizza

Havermout ontbijtpizza

Ingrediënten voor 1 havermoutpizza

  • 45gr havermout
  • 1 (rijpe) banaan
  • 2el amandelpoeder
  • 2el honing
  • Vanille essence
  • 3 a 4el griekse yoghurt
  • Vers fruit > bessen, aardbeien, nectarine, kersen, …

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Plet de banaan en meng deze met de havermout, amandelpoeder, honing en vanille essence.
Schep dit mengsel op een vel bakpapier en maak er een mooie rond pizza van.

Bak de havermoutpizza ongeveer 15min in de oven.
Tip > de bodem blijft zacht ook na het bakken.

Leg de pizza op een bord.
Lepel hierop een beetje griekse yoghurt en werk af met veel fruit.

Serveer direct!
Smakelijk !

Chai havermoutpap met gebakken banaan

Chai havermoutpap met gebakken banaan

Ingrediënten 3 a 4 personen

  • 20gr cashewnoten
  • 20gr amandelen
  • 10gr pompoenpitten
  • 1el agavesiroop of maple syrup
  • handvol rozijnen en/of gedroogde veenbessen
  • 140gr havermout
  • 400ml kokosmelk
  • 100ml water
  • 1 kaneelstok
  • 4 kardemompeulen
  • 4 hele kruidnagels
  • 3el rietsuiker/kokosbloesemsuiker
  • 1kl kokosolie
  • 2 bananen

Bereidingswijze

Begin met de crunchy topping.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Meng de cashewnoten met de amandelen, pompoenpitten en de agavesiroop of maple syrup. Bak mooi goudbruin in de oven voor ongeveer 10min. Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen, meng hieronder dan de rozijnen en/of gedroogde veenbessen.

Voor de havermoutpap.
Doe de havermout in een kookpotje samen met de kokosmelk, water, kaneelstok, kardemompeulen en kruidnagels. Zet op een zacht vuurtje en laat zachtjes sudderen.
Eenmaal je een mooie dikke pap hebt, haal dan de kruiden uit de pap en voeg 2,5el rietsuiker/kokosbloesemsuiker toe. Meng goed en hou even warm.

Verhit een pan met de kokosolie en de halve eetlepel suiker. Laat smelten.
Halveer de bananen en bak ze mooi goudbruin in de pan voor ongeveer 2min.

Serveer de havermoutpap met de gebakken banaan en de crunchy topping.

Smakelijk!

Overnight chia oats

Overnight chia oats

Ingrediënten 2 personen

  • 60gr havermout
  • 240ml melk
  • 2el chiazaad
  • 2el agavesiroop of honing
  • 200gr diepvries bessen (mix van frambozen-blauwe bessen-bramen)
  • 1 rijpe banaan
  • Kaneel
  • Extra : granola

Bereidingswijze

Meng ‘s avonds de havermout met de melk, chiazaad, 1el agavesiroop of honing en een snuifje kaneel. Verdeel over 2 potjes.

De volgende ochtend, doe je de diepvries bessen in een blender samen met de rijpe banaan, 1el agavesiroop of honing en een snuifje kaneel (eventueel ook een scheutje melk). Mix tot een mooie dikke smoothie (structuur en dikte van ijs). Verdeel deze dikke smoothie over de 2 potjes en serveer met nog wat extra granola.

Smullen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.