Gevulde cake met bessenmousse

Gevulde cake met bessenmousse

Echt waar … Ik denk dat ik zo’n 30min heb zitten staren naar deze gevulde cake met bessenmousse. Zo blij dat ik was met het resultaat, nog beter dan ik voor ogen had en zo lekker! Ze ziet er misschien spectaculair uit, maar zoals bij elk van mijn andere recepten kan iedereen deze maken. Dat is steeds één van mijn uitgangspunten alvorens ik een recept begin uit te werken, toegankelijk voor iedereen of je nu een professionele bakker bent of zo heel af toe eens iets bakt. Iedereen kan deze maken.

Gevulde cake met bessenmousse

Je hebt enerzijds een smeuige amandelcake met daartussen een heerlijk frisse bessenmousse en last but not least nog een romige mascarponecrème om af te werken. Een rijkelijke cake maar echt eentje om van te smullen, eentje om mee uit te pakken voor op je volgende feestje! Of om van te genieten op een gewone weekenddag met een lekker tasje koffie of thee.

Gevulde cake met bessenmousse
Gevulde cake met bessenmousse

Voor de kleurrijke bessenmousse, gebruikte ik een mix van diepvries bessen. Maar je kan hier zelf wat mee spelen. Je zou ook uitsluiten blauwe bessen kunnen gebruiken of bramen of frambozen of aardbeien … Laat jezelf gaan 😉
En als afwerking die mascarponecrème, daar kan je ook perfect gewoon wat opgeklopte room voor gebruiken.

Gevulde cake met bessenmousse
Gevulde cake met bessenmousse
Gevulde cake met bessenmousse

Ingrediënten cake

  • 5 eieren
  • 250gr suiker
  • 250ml zonnebloemolie
  • 250ml melk
  • 1tl vanille essence
  • 420gr zelfrijzende bloem
  • 150gr amandelmeel
  • Extra : 2 springvormen van +/- 20cm of 1 grote vorm
  • Afwerking : 250gr mascarpone + 80gr poedersuiker + 50ml room

Ingrediënten bessenmousse

  • 500gr bessenmix (diepvries)
  • 2 eiwitten
  • 100gr suiker
  • 200ml room
  • 6 blaadjes gelatine

Bereidingswijze

Voor de cake.
> Beleg de bodem van de springvorm(en) met bakpapier en vet de zijkanten goed in. Zet even opzij.
> Verwarm de oven voor op 175 graden.
> Meng de melk met het amandelmeel en zet even opzij.
> Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt) en klop luchtig en schuimig voor zo’n 5min.
> Voeg de melk en olie toe en meng kort.
> Voeg de bloem en amandelmeel toe en meng even tot een mooi glad deeg. Probeer niet te lang te mengen want zo zal al de lucht verdwijnen.
> Giet het deeg in de bakvorm(en) en bak de cake(s) mooi gaar en goudbruin. Als je met 2 aparte springvormen werkt, reken dan op ongeveer 50min.
> Eenmaal mooi gebakken, haal uit de oven, laat even afkoelen en verwijder dan voorzichtig de bakvorm. Laat verder helemaal afkoelen.

Voor de bessenmousse.
> Doe de bessenmix in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur, laat voor zo’n 10min zachtjes sudderen tot het fruit mooi zacht is.
> Week alvast de gelatine in koud water.
> Haal de warme bessen door een zeef en vang het sap op. Duw goed aan met een lepel. De pulp die overblijft in een zeef, gaan we niet meer gebruiken.
> Zet het sap terug op het vuur en verwarm kort.
> Haal van het vuur, wring de gelatine goed uit en voeg al roerend toe aan het warmen bessensap. Laat even wat op kamertemperatuur komen.
> Klop de eiwitten stijf op, wanneer deze schuimig beginnen te worden voeg dan rustig de suiker toe. Blijf kloppen op hoge snelheid tot de eiwitten stijf zijn. Zet even opzij.
> Klop in een andere kom de room stijf op.
> Giet het afgekoelde bessensap bij de stijve eiwitten en meng kort met een spatel. Dit hoeft nog niet perfect gemengd te zijn. Voeg dan de opgeklopte room toe en meng voorzichtig tot een mooie gladde mousse.

Voor de samenstelling.
> Neem de bakvorm waarin je de cake hebt gebakken. De bodem van de springvorm hoef je niet te gebruiken.
> Bekleede de zijkanten met plasticfolie en zet de springvorm op je serveerbord. Zorg ervoor dat je springvorm gesloten is.
> Snij de bovenkanten van de cakes bij zodat ie mooi egaal en vlak is. Heb je gewerkt met 1 bakvorm, snij deze dan doormidden zodat je 2 gelijke helften krijgt.
> Leg de eerste cake in de sprinvorm. Giet hierover de bessenmousse. Je zal niet alle mousse hoeven te gebruiken anders gaat ie te vol zijn. Bewaar de resterende mousse in een kommetje, deze kan je er bij serveren of ook gewoon zo opeten.
> Zet alvast voor zo’n 2Omin in de koelkast op even op te stijven. Leg dan voorzichtig de tweede cake op de mousse, duw voorzichtig wat aan. Laat dan minstens 2h of langer opstijven.

Om te serveren.
Haal de cake minstens 30min op voorhand uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Doe de mascarpone, poedersuiker en room in een mengkom en klop even los.
Smeer deze bovenop de cake, of schep in een spuitzak met spuitmond en spuit mooie toefjes op de cake.

Smakelijk!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.