Gisteren deelde ik al het recept voor de perfecte “Red Velvet taart”, eentje om mee uit te pakken met Valentijn. Wel met deze chocolademousse taart ga je ook uitpakken. Ik verwerkte er nog een deel van mijn red velvet cake in als bodem van deze taart. Boven deze luchtige cake komt een “chocomousse” op basis van roze “Ruby” chocolade die een ietwat fruitige smaak heeft. Als finishing touch mijn allereerste spiegelglazuur waar ik super trots op ben. Wees gerust, ik heb ook een gemakkelijk alternatief als die glazuur iets te veel werk is.
Oke, de taart ziet er misschien impressionant uit omwille van de glazuur. Echter onder die glazuur zit een enorm gemakkelijk receptje. Ik had geluk dat ik nog een red velvet cake van de dag ervoor over had. Anders dien je deze nog te bakken, halveer dan zeker de ingrediënten en dan zal je nog overschot hebben. Cake op overschot is natuurlijk geen drama 😉. Je kan ook een klassieke vanillecake of chocoladecake gebruiken.
De mousse die zich boven de red velvet cake bevindt, is niet meer dan room, (Ruby) chocolade en mascarpone. Deze laat je samen met de cake uitharden in een siliconen bakvorm in de diepvries.
Het is een taartje dat niet zo moeilijk is om te maken, het vraagt wel wat tijd. De taart dient eerst een nachtje in de diepvries, eenmaal bevroren kan ze afgewerkt worden met de glazuur en dan dient ze nog een nachtje in de koelkast om mooi op temperatuur te komen.
Hoe maken we deze chocolademousse taart?
Heb je nog geen cake gebakken, dan dien je dit eerst te doen. De cake dient namelijk volledig afgekoeld te zijn. Ik had gelukkig nog een red velvet cake op overschot. Je hebt enkel maar een schijf cake nodig van zo’n 1 a 2cm dikte. De diameter van de cake dient ook ietwat kleiner te zijn dan de taartvorm, Je mag de cake namelijk niet zien langs de buitenkant.
Dan is het tijd voor de mousse. Deze maak je door room te verwarmen, deze giet je over de chocolade en meng tot een mooie gladde crème. Hier gaat ook nog wat vanille, zeste van citroen en eventueel wat kleurstof bij. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en klop vervolgens samen met de mascarpone tot een mooie mousse. Giet de mousse in de vorm, vul deze niet te vol aangezien er nog wat verse frambozen bij gaan alsook de cake. Duw de cake wat in de mousse. Je kan er eventueel nog een beetje mousse overgieten. Zet voor minstens een nachtje in de diepvries.
Voor het glazuur, breng je glucose, suiker en water tot 105 graden. Voeg er de chocolade en gecondenseerde melk aan toe. Roer goed tot een gladde crème. Laat even afkoelen en voeg er uitgeknepen gelatine aan toe en gel kleurstof. Dit mengsel laat je afkoelen tot 35 graden en giet je vervolgens over de bevroren taart. Zorg dat de taart helemaal bedekt is met het glazuur. Laat zo’n 10min en zet vervolgens de taart nog eens een nachtje in de koelkast zodat deze mooi op temperatuur kan komen. Werk af met wat frambozen.
Voor deze spiegelglazuur, baseerde ik mij op het recept van de enige echte Belgische “dessert queen” Hap & Tap.
Tips en vragen voor het maken van deze chocolademousse taart?
- Kan ik ook gewoon witte chocolade gebruiken? Dat kan zeker en voeg eventueel wat rode vloeistof toe voor een mooi roze effect. Echter de Ruby chocolade geeft de mousse een ietwat frissere fruitige toets. Pure chocolade zou ik vermijden, deze zal iets te sterk en zwaar zijn.
- Wat als je geen siliconen eclipse bakvorm hebt? Geen probleem, dan kan je deze taart ook in een klassieke springvorm maken. Bak eerst in deze springvorm de cake, dan heb je dezelfde grootte. Laat de cake volledig afkoelen. Beleg vervolgens de bodem en zijkanten van deze springvorm met bakpapier. Snij de cake bovenaan mooi egaal bij, de cake dient niet te hoog te zijn (4 a 5cm is oké). Leg de cake in de springvorm, daarover giet je de chocolademousse en laat opstijven. Het opstijven in deze vorm hoeft niet in de diepvries, dit kan ook in de koelkast. Na het opstijven, overgiet met de spiegelglazuur. Ook het recept hiervan kan je halveren aangezien deze enkel op de bovenkant zal plakken.
- Wat is het gemakkelijke alternatief voor de spiegelglazuur? Smelt wat (zo’n 75gr) chocolade (puur, melk of wit) en strooi dit over de bovenkant. Werk royaal af met frambozen, bessen, bramen, …
- Welke vorm heb je gebruikt? Ik gebruikte deze vorm. Check ook zeker de vormen van Silikomart, zij hebben ook enkele vormen waarbij je dit soort taarten kan maken.
- TIP ! Voor het maken van de spiegelglazuur, heb je glucose/maïs siroop nodig. Dit kan je o.a vinden bij Bouwhuis of de Leukste taartenshop.
Chocolademousse taart
Equipment
- Siliconen eclipse vorm (18cm) of springvorm
- Suikerthermometer
Ingrediënten
Chocolademousse
- 350 gr Ruby chocolade (of mix witte chocolade & Ruby)
- 300 ml room
- 1 tl vanille essence
- 1/2 tl zeste van citroen
- Rode/roze kleurstof (optioneel)
- 300 gr mascarpone
- 1x red velvet cake (zie notities)
- frambozen
Spiegelglazuur
- 12 gr gelatine (ik gebruikte Dr.Oetker)
- 180 gr glucose
- 175 gr suiker
- 80 ml water
- 125 gr gecondenseerde melk
- 180 gr witte chocolade
- Gel kleurstof
Instructies
- Heb je de cake nog niet gebakken, dan dien je dit eerst te doen en laat deze ook helemaal afkoelen en wat uitharden. Best een dagje op voorhand bakken. Zie recept hier
Chocolademousse
- Breek de chocolade in kleine stukjes en doe in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
- Doe de room in een kookpotje en breng tot net onder het kookpunt en giet vervolgens over de chocolade. Laat 1min staan en roer dan tot een mooie gladde crème. Voeg de vanille essence, zeste van citroen en eventueel wat kleurstof toe. Meng nog even goed en laat afkoelen tot kamertemperatuur
- Eenmaal op kamertemperatuur, voeg de mascarpone toe aan de chocoladecrème.Klop tot een mooie gladde mousse.Giet de mousse in de siliconen vorm maar vul ze niet volledig. Verdeel in het midden wat frambozen en leg er de schijf cake in. Duw de cake een klein beetje in de mousse.TIP > Snij je cake tot een schijf van zo'n 1 a 2cm en zorg dat de diameter van je cake ook iets kleiner dan je vorm. Je mag de cake namelijk langs de buitenkant niet zien.Zet de vorm in de diepvries voor een nachtje.
Spiegelglazuur
- Wil je geen spiegelglazuur maken, geen probleem. Scroll naar beneden en dan geef ik jullie nog een snelle feestelijke opmaak tip.
- Week de blaadjes gelatine in koud water. Hak de chocolade in kleine stukjes.
- Doe de glucose, suiker en water in een kookpotje en verwarm tot 105 graden. Haal van het vuur en voeg de fijngehakte chocolade en gecondenseerde melk toe. Roer goed tot een mooie gladde crème. Haal van het vuur en laat zo'n 10min afkoelen en voeg vervolgens de uitgeknepen blaadjes gelatine toe. Meng goed. Voeg er nu ook wat kleurstof bij. Meng nog even.Leg een vel plastifolie direct op de glazuur zodat er geen velletje op de glazuur kan komen. Laat afkoelen op kamertemperatuur tot 35 graden. Reken toch op zo'n 1h30 a 2h.
- Ontvorm de bevrozen chocolademousse taart.Neem een grote bakplaat of ovenschaal, zet hierop een beker of tas en zet de bevrozen taart op de beker/tas. Zo zal de glazuur mooi van de taart kunnen lopen.Giet de glazuur over de hele taart, zorg dat de hele taart bedekt is met een laagje glazuur en laat zo'n 8 a 10min staan. Leg met behulp van 2 spatels de taart op een serveerbord. Laat de taart een nachtje op temperatuur komen in de koelkast zodat de mousse mooi zacht wordt. Werk eventueel nog af met verse frambozen.
Alternatief voor de spiegelglazuur.
- Haal eerst de taart uit de diepvries en ontvorm. Zet de taart een nachtje in de koelkast zodat deze op temperatuur kan komen en de mousse mooi zacht wordt. Smelt wat witte chocolade en strooi dit over de ontdooide taart. Werkf af met frambozen.
Notities
Je kan natuurlijk ook een gewone vanillecake of chocoladecake gebruiken.
Je hebt maar één dunne schijf cake nodig van zo’n 1 a 2cm. Dus halveer zeker het recept van de cake.