Bloemkoolbrood

Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.

Het fameuze bloemkoolbrood van Ottolenghi, dat moest ik geprobeerd hebben. Overal kwam ik het tegen, het zag er telkens zo goed uit en het klinkt ook gewoon super lekker. Brood van bloemkool, als ware fan van deze topgroente klinkt dit toch echt hemels en zo proeft het ook. Yotam stelt nooit teleur en bij dit broodje ook niet, het zit er weer “boenk” op. Zo makkelijk om te maken, je kan zelf nog met receptje gaan experimenteren, je kan het zowel koud als warm eten, serveer het als avondmaal, de volgende dag als lunch of als tussendoortje.

Dit bloemkoolbrood is eigenlijk perfect voor op ieder moment van de dag. Het is een vrij impressionant brood waar je makkelijk een paar dagen van kan eten. Ik serveerde het als avondmaal met wat labneh en voor de wederhelft met nog wat stukjes spek. Wat overbleef daar heb ik nog 2 dagen van gegeten als lunch of gewoon ook on-the-go.

Het originele recept van Ottolenghi vraagt om kurkuma, zo krijgt het brood een mooie gele kleur. Echter kurkuma heeft weinig smaak, daarom heb ik wat madras curry poeder toegevoegd. Curry & bloemkool dat is een ideale match, ook in dit brood.

Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.

Hoe maken we dit bloemkoolbrood?

Je begint met het koken van de bloemkoolroosjes. Ik hou er van dat ze nog wat een beet hebben, maar je kan ze ook helemaal zacht koken. Giet dan af, laat goed uitlekken en afkoelen.
Ondertussen kan je fijngehakte sjalotten aanstoven voor zo’n 5min. Hier voeg je de laatste minuut de curry madras kruiden aan toe, roer goed en laat 1min mee bakken. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.

Kluts in een ruime mengkom de eieren los en hier ga je alle ingrediënten aan toevoegen namelijk bloem, bakpoeder, kurkuma, zeste van citroen, kaas, de sjalotten, peper en zout. Roer goed los tot een glad beslag.
Op het laatste voeg je hier de bloemkoolroosjes aan toe en meng nog even kort. Giet het deeg in een taart- of cakevorm en bak het bloemkoolbrood mooi goudbruin in de oven.
Het brood kan je zowel warm als koud serveren

Tips & Vragen voor het maken van dit bloemkoolbrood

  • Kan ik dit brood ook maken met een andere groente? Je zou dit ook met broccoli kunnen maken of een mix van bloemkool en broccoli.
  • Kunnen we dit brood ook als individuele porties bakken? Ja, zeker, verdeel het deeg over muffin/cupcake bakvormpjes. De baktijd zal iets minder zijn.
  • Kan ik nog extra’s toevoegen aan dit bloemkoolbrood? Je kan stukjes spek toevoegen, erwtjes, zalm, in het aspergeseizoen zou ik hier zelfs asperges aan durven toevoegen.
  • Is er een alternatief voor de madras curry poeder? Dit kan je perfect vervangen door klassiek kerriepoeder. Madras curry poeder heeft wel iets meer smaak, is trouwens te verkrijgen bij AH & Delhaize
Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.
Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.

Bloemkoolbrood

Het bekende bloemkoolbrood van Ottolenghi met een eigen twist dat je zowel als avondmaal, lunch of tussendoortje kan maken. Een gezond en snel te maken brood dat je niet hoeft te kneden of laten rijzen. Dit broodje bestaat grotendeels uit bloemkool en eieren, ik bracht het nog verder op smaak met curry.
Gang Hoofdgerecht, lunch, Tussendoortje
Porties 4

Equipment

  • taartvorm of cakevorm

Ingrediënten
  

  • 1 bloemkool (+/- 450 a 500gr)
  • 2 sjalotten
  • 2 el curry madras kruiden
  • 7 eieren
  • 120 gr bloem
  • 4,5 gr bakpoeder
  • 1 tl kurkuma (optioneel)
  • 1/2 zeste citroen (fijn geraspt)
  • 150 gr Parmezaanse kaas of andere oude kaas (fijn geraspt)
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, overgiet met koud water met een snuifje zout en breng aan de kook.
    Kook de roosjes beetgaar (is mijn voorkeur) of kook ze helemaal zacht.
    Giet dan af, laat goed uitlekken en afkoelen
  • Pel ondertussen de sjalotten en hak fijn.
    Verhit een stoofpotje met een goede scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot mooi glazig voor zo'n 5min. Roer regelmatig zodat deze niet bruin wordt.
    Voeg vervolgens de curry madras kruiden toe, roer goed en laat zo'n 1min mee bakken. Dit zal vrij droog worden, dat is normaal. Je kan hier nog een scheutje olijfolie aan toevoegen.
    Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
  • Verwarm je oven voor op 200 graden
    Beleg de bodem van een taartvorm of cakevorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
  • Kluts de eieren los in een mengkom en voeg de bloem, bakpoeder, kurkuma, zeste van citroen, kaas, het sjalot-curry mengsel, peper en zout toe. Meng goed tot een glad beslag
    Doe als laatste de bloemkoolroosjes bij het beslag en meng nog even kort.
    Giet het beslag in de vorm en bak het bloemkoolbrood mooi goudbruin in de oven voor zo'n 45 a 50min. Check met een satéprikker of het brood gaar is binnenin.
  • Serveer het brood warm of koud, beide zijn lekker.
    Serveertip > Lekker met wat labneh en frisse salade en voeg eventueel nog wat blokjes gebakken spek toe.
    Smakelijk
Trefwoord bloemkool, brood, curry, gemakkelijk brood, gezond recept, gezond tussendoortje, gezonde lunch, vegetarisch

Nog meer lekkers van Ottolenghi? Check dan zeker ook deze receptjes die ik van hem al heb uitgeprobeerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.