Macarons, we kennen allemaal deze “fancy” gevulde koekjes. Heerlijk voor bij de koffie! Deze falafel macarons zijn duidelijk geen zoete versie, uiteraard zijn deze hartig. Van een origineel hapje gesproken, ideaal om je kerstmenu mee af te trappen! Een borrelhapje dat je perfect op voorhand al kan maken, enkel vlak voor het serveren vul je ze met wat labneh of roomkaas, een schijfje komkommer en meer is het niet.
Ik gebruikte een vrij basic receptuur voor de kleine falafels, maar je kan hier eender welk falafel recept voor gebruiken. Zo lang je ze maar heel klein maakt, het is maar een hapje 😉. Tegenwoordig heb je eindeloze variaties met deze typische Midden-Oosterse balletjes. Traditioneel worden ze gemaakt op basis van kikkererwten. Je kan hier nog extra groenten aan toevoegen zoals pompoen, bloemkool, erwtjes …
Een macaron bestaat uit 2 koekjes met daartussen een crème. In deze hartige versie gebruikte ik homemade labneh (ofwel uitgelekte yoghurt). Je kan deze makkelijk zelf maken of in de supermarkt terugvinden of je kan deze ook vervangen door gewoon wat roomkaas.
Hoe maak je deze falafel macarons?
Wil je zelf je labneh maken? Dan dien je hiermee te beginnen, meer concreet je dient deze een nachtje te laten uitlekken. Dus doe dit zeker de dag voordien of 2 a 3 dagen op voorhand? Je kan de labneh makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Geen zin om deze zelf te maken, je kan deze frisse dip ook in sommige supermarkten vinden of meng wat roomkaas met een beetje Griekse yoghurt.
Ook voor de falafels dien je eerst even te bedenken of je gedroogde kikkererwten gaat gebruiken of kikkererwten uit blik. Ga je voor de eerste optie, laat deze dan een nachtje weken in koud water. Vervolgens is het heel simpel want je blender gaat al het werk doen. Je gaat kikkererwten malen met sjalot, look, kruiden, wat citroensap, een eitje, paneermeel en bakpoeder. Je mixt dit tot een stevig deeg waar je balletjes van kan rollen.
Het “falafel deeg” laat je het best 30min (kan ook langer) opstijven in de koelkast alvorens je er balletjes van gaat rollen. Duw de balletjes iets platter, de vorm van een klein hamburgertje. Je kan de falafels nu mooi goudbruin bakken langs beide kanten en laten afkoelen. Dit kan je dus makkelijk op voorhand doen en op het laatste de macarons samenstellen met de labneh. Serveer je de falafels liever warm, bak ze dan vlak voor het serveren. Serveer de labneh er dan wel apart bij, anders zal deze er tussen uit lopen en dat willen we toch niet 😉
Tips & vragen voor het maken van deze falafel macarons
- Dien ik gedroogde kikkererwten of kikkererwten uit blik te gebruiken voor falafels? Beide is mogelijk, volgens het traditionele recept gebruik je gedroogde kikkererwten die je een nachtje in koud water laat weken. Daarna laat je ze goed uitlekken alvorens ze tot puree te malen. Ik gebruik bijna altijd kikkererwten uit blik.
- Kan ik nog extra groentjes toevoegen aan de falafels? Ja dat kan, check zeker even dit recept van falafels uit de oven waar ik een mix groenten aan toevoegde of deze versie met bloemkool.
- Kan je deze falafel macarons ook verwerken in een typische mezze plank? Ja zeker en vast, een super originele toets. Serveer met wat hummus, baba ganoush & muhammara. Check hier de tips voor een geslaagde Midden-Oosterse mezze.
- Serveer ik de falafel macarons koud of warm? Serveer je ze als een macaron (zoals op een foto) dan dienen ze echt afgekoeld te zijn anders zal de labneh er gewoon tussenuit lopen. Wil je ze toch warm serveren, serveer de labneh dan apart.
Falafel macarons
Ingrediënten
- 400 gr kikkererwten (uit blik)
- 1 sjalot
- 2 teentjes look
- 1 el peterselie (fijngehakt)
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 citroen (sap)
- 1 ei
- 1 kl bakpoeder
- 100 gr paneermeel
- Zout
- Labneh (*)
- 1/2 komkommer
Instructies
- Spoel de kikkererwten en laat goed uitlekken.
- Pel de sjalot en hak fijn.Pel het teentje look en hak fijn.
- Doe de uitgelekte kikkererwten, sjalot, look, peterselie, komijnpoeder, cayennepeper en snuifje zout in een blender. Mix al even zodat alle ingredienten gemengd zijn.Voeg vervolgens het citroensap, ei, bakpoeder en paneermeel toe en mix tot een mooi stevig geheel waar je balletjes van kan rollen. Zet dit zo'n 30min in de koelkast om op te stijvenTIP > Is het kikkererwten mengsel iets plakkerig, voeg nog wat extra paneermeel toe.
- Na het opstijven, rol je balletjes van het kikkererwten mengsel. Duw ze vervolgens iets platter (kleine burgertjes) zodat je bij het serveren makkelijk kan vullen en stapelen.
- Verwarm een pan met een royale scheut olie.Bak hierin de falafels mooi goudbruin langs beide kanten. Laat volledig afkoelen alvorens de macarons samen te stellen en te vullen met de labneh.TIP > wil je de falafels toch warm serveren, serveer de labneh er dan apart bij. Smakelijk
Notities
Labneh kan je ook makkelijk zelf maken. Je hebt hiervoor enkel Griekse of Turkse yoghurt nodig, wat zout, een neteldoek/theedoek en een zeef. Leg de neteldoek/theedoek in een zeef met daaronder een kom dat al het vocht zal opvangen. Meng de yoghurt met een snuifje zout en schep de yoghurt in de doek. Laat minstens 4h of langer uitlekken. Het resultaat is een dikke crème en dit is labneh. Je kan hier trouwens nog extra kruiden aan toevoegen zoals za’atar, komijn, peper …Je kan de labneh makkelijk 2 a 3 dagen op voorhand al maken en koel bewaren in de koelkast.
Nog op zoek naar lekker eenvoudige receptjes voor op je kerstmenu? Check dan zeker ook even volgende receptjes :