Yes, maart is aangebroken en de lente komt al iets dichter bij. Dat maakt mij al super happy en natuurlijk het is vrijdag! Dat moet gevierd worden met een hapje, een gezond vegetarisch hapje met Midden-Oosterse invloeden. Ik heb het dan over deze falafel van bloemkool met rode bieten hummus!
Het laatste half jaar ben ik echt de Midden-Oosterse keuken gaan waarderen mede dankzij Yotam Ottolenghi en ons tripje naar Dubai zit daar ook wel voor iets tussen. De laatste weken zijn hier al heel wat receptjes de revue gepasseerd met een “touch by the Middle East”. Receptjes die sieren in hun eenvoud, geen resem aan ingrediënten en toch zitten ze telkens bomvol smaak omwille van de kruiden en specerijen. En dat is zo typisch aan de keuken uit het Midden-Oosten! Ook dit receptje is de eenvoud zelve maar barstensvol smaak en met een originele lekkere twist!
Geen traditionele falafels zoals we ze kennen, wel falafel met bloemkool. En ook die hummus krijgt een moderne “roze twist” door rode biet toe te voegen.
En heb je nu nog wat van die bieten hummus over? Smeer hem de volgende dag tussen een broodje of boterham, leg er wat plakjes avocado en peer op, een lepeltje roomkaas, wat verse sla en je hebt een zalig lekkere lunch!
Ingrediënten falafel (+/- 20 stuks)
- 300gr bloemkoolroosjes
- 400gr kikkererwten (uit blik)
- 60gr amandelmeel
- 80gr speltmeel
- 1 teentje look
- 1/2tl chilivlokken (of vervang door een snuifje cayennepeper)
- 1/2tl komijnpoeder
- 1/4tl bakpoeder
- Enkele takjes peterselie
- Citroen
- Zout
- Olie
Ingrediënten bietendip
- 400gr kikkererwten (uit blik)
- 250gr rode biet (gekookt)
- 2el griekse yoghurt
- 1tl zout
- 1 citroen
- 1/2tl komijnpoeder
- Snuifje cayennepeper
- 1el olijfolie
Bereidingswijze
Voor de bietendip
Doe de kikkererwten in een blender samen met de gekookte rode biet, griekse yoghurt, zout, citroensap (begin met het sap van een halve citroen), komijnpoeder, snuifje cayennepeper en de olijfolie.
Mix tot een gladde puree/hummus. Je kan eventueel een beetje water toevoegen als je de hummus niet glad genoeg krijgt.
Proef van de hummus en voeg eventueel nog wat extra citroensap, peper of zout toe.
Bewaar de hummus in de koel
Voor de falafel
Doe de bloemkoolroosje in een blender samen met de uitgelekte kikkererwten, amandelmeel, speltmeel, teentje look (gepeld), chilivlokken, komijnpoeder, bakpoeder, enkele takjes peterselie, snuifje zout en een beetje citroensap. Mix tot een stevige massa waarvan je balletjes kan van rollen. Is de massa iets te nat, voeg nog wat extra bloem toe.
Rol balletjes van het mengsel/deeg.
Verhit een ruime pan met een bodempje olie. Bak de falafels/balletjes mooi goudbruin aan beide kanten in de pan.
Laat daarna even uitlekken op keukenpapier.
Serveer de falafels met de bietendip
Smakelijk!