Gepocheerde peren met platte kaas en salted caramel … van een hemels toetje gesproken! In dit recept wordt de peer niet gepocheerd in wijn, wel in water met heel wat kruiden zoals kaneel, steranijs, kardemom en zeste van sinaasappel. Bijna te vergelijken met de typische chai kruiden.
Je, tovert die peer echt om in een smaakbommetje zonder alcohol daarvoor te gebruiken. Ja, kan perfect!
De ultieme tip is om de peer al één dag op voorhand te pocheren en een nachtje in het kruidenwater te laten staan, zo kunnen de kruiden en smaken echt optimaal in de peer trekken.
Gewoon zo naturel vind ik een gepocheerde peer al super lekker. Maar wil je alles uit de kast halen, wel dan moet je ze gewoon serveren met een salted caramel en eventueel wat platte kaas (lekker fris) en wat crunchy granola (een krokantje kan nooit kwaad)! Als helemaal naar beneden scrolt dan kan je het receptje van granola vinden die ik hierbij serveerde. Je kan eventueel ook een droog koekje (type Mariakoekjes of Petit Beurre) verkruimelen en hierbij serveren.
Ingrediënten gepocheerde peren (4 personen)
- 1,5l water
- 4 peren (type doyenne)
- 200gr suiker
- 100gr honing
- 1/2tl kaneel
- 5 kardemom pods
- 2 sinaasappels (zeste)
- 2 steranijs
- Vanille essence
Ingrediënten platte kaas & salted caramel
- 250gr platte kaas
- 250gr bruine suiker + 2el
- 100gr margarine/boter
- 250ml room
- 1tl zout/grof zeezout
Bereidingswijze
Voor de gepocheerde peren.
Breng het water met de suiker aan de kook zodat de suiker kan oplossen
Schil ondertussen de peren maar halveer ze niet, je kan eventueel het klokhuis verwijderen met een appelboor.
Voeg de honing toe aan het water samen met het kaneelpoeder, schil van 2 sinaasappels, kardemom pods, steranijs en vanille essence. Roer even.
Zet het vuur zacht
Leg de peren in het water en laat ongeveer 1h zachtjes garen.
Zet daarna het vuur uit. Je kan dit nu even laten afkoelen en direct serveren maar als je de peren in het water een nachtje gaat laten staan gaat de smaak en kruiden nog beter in de peren trekken.
Voor de salted caramel
Doe boter, 250gr bruine suiker en de room in een kookpotje en zet op een middelhoog vuur zodat de boter kan smelten en de suiker kan oplossen. Roer regelmatig.
Als de boter is gesmolten en de suiker is opgelost, breng aan de kook.
Laat dan zachtjes sudderen voor ongeveer 20min tot een mooie caramel.
Haal van het vuur en voeg het zout toe. Meng even.
Laat afkoelen. Je kan de caramel lauw of koud serveren bij de peer.
Je kan de caramel dus ook al een paar uur of dag op voorhand maken. Als hij niet lopend genoeg meer is, zet dan even terug op een zacht vuurtje.
Vlak voor het serveren, meng de platte kaas met 2el bruine suiker.
Serveer de peer (zowel koud als lauw lekker) met wat van de platte kaas en salted caramel (koud of lauw).
Heel lekker hierbij is een crunchy granola, hoeft niet maar is wel een leuke crunchy toevoeging. Zie recept hieronder.
Ingrediënten granola
- 100gr havermout
- 55gr amandelschaafsel
- 100gr lijnzaad
- 40gr gepofte quinoa
- 1 eiwit
- 1/2tl kaneel
- 5el honing
- Optioneel : Snuifje gemberpoeder en kardemompoeder
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Beleg een bakplaat met bakpapier.
Meng het havermout met het amandelschaafsel, lijnzaad, gepofte quinoa en kaneel (+eventueel het gemberpoeder en kardemompoeder) . Voeg het eiwit en honing toe en meng goed tot een plakkerige massa. Stort dit op de bakplaat en spreid goed uit.
Bak de granola mooi goudbruin voor ongeveer 15 a 20min.
Haal uit de oven en laat volledig afkoelen
Smakelijk!