Waar moet ik beginnen bij deze chocolade tartelettes met marsepein? Ik begin steeds weer te kwijlen bij de gedachte aan deze taartjes. Er zijn 3 dingen waar ik niet aan kan weerstaan en dat is koffie, chocolade en marsepein. Vooral in die laatste kan ik mij ziek eten, wat dus rond de Sinterklaas periode ook altijd wel gebeurd. Want ik ben hier thuis de enige die het lust, onbegrijpelijk eigenlijk maar ik ga niet klagen hoor 😉.
De combinatie van chocolade en koffie is heerlijk, ook bijvoorbeeld chocolade en sinaasappel. Maar chocolade en marsepein, dat is ook iets magisch hoor. Een magische combinatie die je zal proeven in deze tartelettes. Deze kleine taartjes bestaan uit een chocolade zanddeeg, gevuld met een laagje mousse van marsepein en afgewerkt met een chocolade ganache. ZA-LIG!
Hoe maken we deze chocolade tartelettes met marsepein?
Je begint met het maken van het chocolade zanddeeg voor de tartelettes. Je begint met bloem, cacaopoeder, poedersuiker, amandelmeel en koude boter (in blokjes) te mengen tot fijne kruimels. Hier voeg je vervolgens wat losgeklopt ei aan toe en meng tot een mooie deegbal die je zo’n 30min laat opstijven in de koelkast. Na het opstijven, rol je het deeg uit, snij rondjes uit die iets groter zijn dan je vormpje en bekleed met het deeg. Duw goed aan en verwijder het overtollige deeg. Bak de taartjes eerst blind in de oven voor zo’n 15min en bak dan nog eens 10min zonder bakbonen (of linzen).
Voor het maken van de mousse, begin je met het raspen van de marsepein. Een handige tip om dit makkelijk te doen, is door deze een nachtje in de koelkast te leggen zodat ie goed stevig is. Doe de geraspte marsepein in een kookpotje samen met room, melk en suiker. Breng dit zachtes aan de kook zodat de marsepein ietwat kan oplossen in de vloeistof. Er zullen altijd nog heel kleine stukjes inzitten van de amandelen. Ondertussen kan je ook de blaadjes gelatine weken. Eenmaal het mengsel kookt, haal je dit van het vuur en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Laat ietwat afkoelen. Klop vervolgens de resterende room op en spatel er het afgekoelde marsepein mengsel onder tot een luchtige mousse. Verdeel de mousse over de afgekoelde taartjes en laat opstijven in de koelkast.
Als laatste maak je nog een ganache. Hiervoor breng je room met honing aan de kook, dit giet je over fijngehakt pure chocolade. Roer goed tot een gladde chocoladesaus en als laatste voeg je nog wat blokjes boter toe. Schep wat van de ganache over de opgesteven mousse van marsepein, spreid goed uit en laat opnieuw opstijven in de koelkast.
Tips en vragen voor het maken van deze chocolade tartelettes met marsepein
- Kan ik deze taartjes ook met iets anders vullen? Dat kan zeker met gewoon wat opgeklopte room en fruit, mix wat mascarpone met room en yoghurt en werk af met fruit, of de klassieker met banketbakkersroom, of probeer de vulling van deze stracciatella taart met sinaasappel of maak gewoon een eigen favoriete combi
- Kan je ook taartdeeg van de winkel gebruiken? Ja hoor, voor een makkelijke snelle versie is dat zeker een optie. Natuurlijk het gekochte deeg heeft geen chocoladesmaakje.
- Kunnen we hier ook 1 grote taart van maken ipv 6 individuele taartjes? Dit kan ook, al vind ik de kleine taartjes iets makkelijk om te maken qua uitrollen van het deeg en je hoeft deze ook in geen stukken te snijden.
Chocolade tartelettes met marsepein
Equipment
- Tartelette vormpjes
Ingrediënten
Chocolade zanddeeg
- 200 gr patisseriebloem
- 50 gr cacaopoeder
- 100 gr poedersuiker
- 60 gr amandelmeel
- 125 gr boter (koud – in kleine blokjes)
- 1 ei
Mousse van marsepein
- 3 blaadjes gelatine (type Dr. Oetker)
- 100 gr marsepein (fijn geraspt)
- 110 ml melk
- 110 + 125 ml room
- 20 gr suiker
- 1/2 tl amandelessence (optioneel)
Ganache
- 200 gr pure chocolade
- 200 ml room
- 20 gr honing
- 50 gr boter (op kamertemperatuur)
Instructies
Chocolade zanddeeg
- Zeef de bloem, cacaopoeder en poedersuiker en voeg er ook nog het amandelmeel aan toe. Doe dit in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg er de blokjes koude boter aan toe en mix tot je fijne kruimels krijgt. Begin met 1el losgeklopt ei toe te voegen. Laat even mengen, blijft het deeg nog wat droog voeg nog 1el toe tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg niet te vlug ei toe, het duurt namelijk even alvorens je resultaat zietVerpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
- Rol het deeg dun uit (2 a 3mm dikte), steeks rondjes uit die iets groter zijn dan je tartelette vormpjes en bekleed je vormpjes met het deeg. Duw goed aan en verwijder het overtollige deeg. Zet de taartjes nog eens 10min in de diepvries om op te stijven.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.We gaan de korst eerst blind bakken. Bakpapier op/in de korst leggen en opvullen met bakbonen of rijst/linzen. Bak de taartjes 15min blind, verwijder daarna de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 10min. Haal uit de oven, laat eerst afkoelen alvorens te ontvormen.
Mousse van marsepein
- Laat de gelatine weken in koud water.
- Doe de melk, room (110ml), geraspte marsepein en suiker in een kookpotje. Zet op een middelhoog vuur en breng zachtjes tot net onder het kookpunt.Roer regelmatig zodat de marsepein kan oplossen. Er zullen sowieso nog kleine stukjes inzitten afkomstig van de amandelen. Haal het kookpotje van het vuur eenmaal net onder het kookpunt en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met de amandel essence. Roer goed zodat deze kunnen oplossen.Je kan nu eventueel nog even mixen met een staafmixer voor een gladdere massa maar dit hoeft niet per se. Laat dit mengsel nu afkoelen tot deze lauw is.
- Klop de resterende room (250ml) op en spatel deze onder het afgekoelde marsepein mengsel.
- Vul de taartjes met de mousse, vul ze niet tot helemaal bovenaan aangezien er ook nog een laagje ganachoe op moet. Laat zo'n 2h opstijven in de koelkast.
Ganache van chocolade
- Hak de chocolade in kleine stukjes (of gebruik chocolade druppels) en doe in een mengkom. Zet even op zij.
- Doe de room en honing in een kookpotje en breng aan de kook. Roer in het begin even zodat de honing kan oplossen. Giet de warm room over de stukjes chocolade, roer goed zodat je één mooi gladde chocoladesaus hebt. Voeg hier de boter in blokjes aan toe en roer goed tot een gladde ietwat dikkere saus.
- Schep wat van de ganache bovenop de opgestijfde mousse van marsepein en spreid mooi uit zodat het hele taartje bedekt is. Laat opnieuw opstijven in de koelkast
- Haal de taartjes zo'n 10 a 15min op voorhand uit de koelkast alvorens te serveren.
- Smakelijk
Nog meer inspiratie nodig voor lekker tartelettes? Check dan zeker deze receptjes :
Leuk, dit tartelette recept met marsepein! Mooi ook met de garnering van rozenblaadjes! Vraagje: Wat is eigenlijk het gele poeder dat je hebt gebruikt als garnering? Bedankt voor je reactie alvast.
Dat is is gouden glitter (eetbaar)