Met deze roomkaas truffels in de vorm van een kerstboom kunnen we toch echt wel zeggen dat Kerst op komst is 😃. Eindelijk! Ik zit weer klaar om jullie te overladen met heel wat lekkere feestelijke receptjes om jullie kerstmenu mee te vullen. Dit jaar focus ik nog harder op simpel, snel, makkelijk op voorhand te maken en ook budgetvriendelijk. Ik wil jullie bewijzen dat je niet altijd naar super fancy ingrediënten hoeft te grijpen om iets feestelijk op tafel te toveren. Dus “sit back, relax & Enjoy the most wonderful time of the year”.
Ik start meteen met een hapje, de opener van je feestmenu. Dat mag toch wel meteen de toon zetten voor de avond 😉. Ik denk dat je met deze roomkaas truffels in de vorm van een kerstboom toch wel bij iedereen gaat scoren. Ook voor jezelf ga je scoren wat ze zijn super makkelijk te maken en heel belangrijk perfect op voorhand te maken. Ik creëerde er in dit geval een kerstboom mee, je zou ze ook in de vorm van krans kunnen leggen. Of serveer ze gewoon op een bordje, dat kan natuurlijk ook.
Aan de buitenkant zie je het niet, maar er zijn 2 verschillende smaken bij deze truffels. De balletjes gerold in de groene kruiden zijn de veggie versie.
Bij de andere zitten stukjes spek in verwerkt. Zo kan je ze makkelijk uiteen houden.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes
Hoe maken we deze roomkaas truffels?
We beginnen met het maken van de truffels met spek. Hiervoor gaan we eerst dunne plakjes spek krokant bakken in de oven, vervolgens laten uitlekken en fijnmalen. Mix de roomkaas eerst even met een mixer in een mengkom los. Voeg er het fijngemalen spek, fijngehakte pecannoten, geraspte cheddar, zeste van citroen, fijngehakte bieslook en wat peper aan toe. Meng dit met een lepel of spatel. Dit wordt een vaste massa, laat echter nog even opstijven in de koelkast om er dan balletjes van te rollen. Zet na het rollen opnieuw in de koelkast.
Ondertussen kan je de veggie truffels maken. Hiervoor mix je opnieuw eerst roomkaas los in een mengkom. Voeg er Parmezaanse kaas, Italiaanse kruiden, zeste van citroen en peper aan toe. Meng met een lepel of spatel. Laat even opstijven in de koelkast en rol er dan balletjes van. Zet deze ook terug even in de koelkast om op te stijven.
Nu kan je alles gaan klaarzetten om de balletjes nog een kleurrijk buitenste laagje te geven. Zet alvast enkele kommetje klaar. Ik maalde hiervoor wat bugles chips fijn. Daarnaast gebruikte ik ook wat gedroogde peterselie en bieslook, dukkah en maanzaad. Doe alles in aparte kommetjes en haal dan de balletjes doorheen één van de “coatings”. Zet dan opnieuw in de koelkast tot voor het serveren. Je kan de kerstboom best pas vormen vlak voor het serveren.
TIP! Check de notities hieronder voor nog meer alternatieven voor de “coating”.
TIP!! Je kan deze balletjes makkelijk al enkele uren van tevoren maken en bewaren in de koelkast.
Roomkaas truffels
Ingrediënten
Roomkaas truffels spek
- 8 plakjes spek (fijne plakjes – gerookt of gezouten)
- 30 gr pecannoten
- 250 gr roomkaas type Philadelphia
- 100 gr cheddar kaas (geraspt)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- 1,5 el bieslook (fijngehakt)
- Peper
Roomkaas truffels Italiaanse kruiden
- 250 gr roomkaas
- 60 gr Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
- 1 el Italiaanse kruiden (gedroogd – tijm, basilicum, oregano, …)
- 1/2 tl zeste van citroen (fijn geraspt)
- Peper
Buitenste laagje truffels (*)
- Bugles Chips (of andere chips)
- Peterselie en of bieslook (vers of gedroogd)
- Dukkah (optioneel)
- maanzaad
Instructies
Roomkaas truffels met spek
- Beginnen doen we met het spek krokant te bakken in de oven.Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de plakjes spek op een beklede bakplaat. Leg ze mooi naast elkaar en laat niet overlappen. Bak ze mooi goudbruin en krokant in de oven voor zo'n 8 a 10min. Hou dit goed in de gaten dat ze niet te bruin worden. Eenmaal gebakken, leg op wat keukenpapier om uit te lekken en af te koelen. Als het spek is afgekoeld doe in een blendertje en maal tot fijne kruimels.
- Terwijl het spek in de oven staat, kan je de pecannoten fijnhakken.
- Doe de roomkaas in een mengkom en mix dit alvast even los. Voeg er dan het fijngemalen spek, pecannoten, cheddar kaas, zeste van citroen, fijngehakte bieslook en peper aan toe. Meng dit met een spatel of lepel. Dit wordt een redelijk vaste massa.Zet dit vervolgens nog even in de koelkast (30min, mag ook langer) om toch nog iets meer op te stijven zodat je makkelijker balletjes kan rollen. Rol er vervolgens balletjes van (je kan eventueel plastic handschoenen aandoen tijdens het rollen). Maak ze vooral niet te groot. Eenmaal de balletjes zijn gerold, zet opnieuw even in de koelkast. Ondertussen kan je de andere versie maken. TIP! Vind je het mengsel iets te plakkerig dan zou je nog wat paneermeel/panko kunnen toevoegen.
Roomkaas truffels Italiaanse kruiden
- Mix opnieuw de roomkaas eerst even los in een mengkom. Voeg er vervolgens de Parmezaanse kaas aan toe samen met de Italiaanse kruiden, zeste van citroen en wat peper. Meng dit met een spatel. Laat dit zo'n 30min opstijven in de koelkast en rol er dan balletjes van. Vind je het mengsel nog iets te plakkerig, voeg dan wat Paneermeel of panko toe.Laat de balletjes na het rollen ook weer even opstijven in de koelkast. Ondertussen kan je alles klaarzetten voor het buitenste laagje.
Buitenste laagje truffels (*)
- Neem alvast een paar kommetje.Neem een handvol bugles chips en maal deze fijn in een blendertje. Doe in een kommetje.Doe ook de overige ingrediënten in aparte kommetjes.Rol dan de balletjes doorheen één van de "coatings". Als je de kruiden en de balletjes met spek makkelijk uiteen wilt houden, haal dan de kruiden balletjes doorheen de peterselie en/of bieslook. Leg de balletjes op een plank met wat plasticfolie of bakpapier en bewaar zo in de koelkast.Het vormen van de kerstboom doe je best vlak voor het serveren. Serveer met wat verschillende soorten crackersSmakelijk