Deze cheesecake tartelettes zijn een superleuk en origineel alternatief op een klassieke cheesecake. Het leuke is dat je niet hoeft te delen, je hebt je eigen individuele taartje … ahja want dessertjes delen daar doen we toch niet aan mee he 😉 . Nog een leuke is dat je zelf nog wat kan spelen met deze tartelettes. Ik koos voor een vrij klassieke kaasvulling met wat zeste van citroen en vanille en op de bodem een klassieke aardbeienconfituur. Maar doe gerust een schep confituur in de kaasvulling of wat verse besjes of mango. Spelen en experimenteren … succes gegarandeerd met deze cute cheesecake tartelletes.
Ook in de vormpjes kan je gaan spelen, ik gebruikte een mix van klassieke tartellete vormpjes en een muffinbakvorm. Kan allebei en allebei zijn ze even schattig vind ik 🙂
Ingrediënten korst
- 125gr patisseriebloem
- 90gr margarine/boter (koud)
- 90gr cassonade suiker
- 1/2 eidooier
- 1 1/4tl bakpoeder
- 1tl vanille essence
- Extra : 5 a 6 tartelletes vormpjes (het gemakkelijkste met losse bodem) of gebruik een siliconen muffinbakvorm
Ingrediënten vulling
- 200gr roomkaas
- 60gr poedersuiker
- 150ml slagroom
- 1tl zeste van citroen
- 1tl vanille essence
- Confituur (smaak naar eigen keuze)
- Extra : spuitzak met spuitmondje
Bereidingswijze
Begin met het maken van het deeg voor de korst.
Meng de bloem, suiker en bakpoeder in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt). Voeg de koude boter/margarine in blokjes toe en meng/kneed tot je kleine kruimels hebt.
Voeg dan de halve eidooier en vanille essence toe en meng tot je een mooie deegbal krijgt. Is het deeg nog iets te kruimelig voeg een heel klein beetje extra eidooier toe (of water).
Verpak het deeg in plasticfolie en laat zo’n 30min opstijven in de koelkast.
*
Verwarm de oven voor op 180 graden
Vet en bebloem de tartelletes/muffinbakvormpjes.
Verdeel de deegbal in zo’n 5 a 6 hoopjes en duw met je handen de “deeg hoopjes” in de vormpjes zodat deze helemaal bekleed zijn.
Bak de taartjes mooi goudbruin in zo’n 15 a 17min.
Het deeg zal tijdens het bakken rijzen, als je ze uit de oven haalt (het deeg zal nog heel zwak zijn) dus dan voorzichtig met een lepel de bodem en zijkanten wat platter. Laat volledig afkoelen. Tijdens het afkoelen zal het deeg harder worden. Eenmaal afgekoeld ontvorm ze.
Voor de vulling.
Doe de roomkaas en poedersuiker in een mengkom en klop los.
Voeg de room, zeste van citroen en vanille essence toe en klop stevig op.
Schep de roomkaasvulling in een spuitzak met spuitmondje
Voor de samenstelling.
Lepel wat confituur op de bodem van de taartjes
Spuit toefjes van het roomkaas mengsel in de taartjes
Serveer direct
Smakelijk!