Scoren dat ga je doen met deze makkelijk en snelle feestelijke worstenbroodjes. Een hapje dat voor mij echt onmisbaar is gewoon. Ja, ik geef het toe ik ben lichtjes verslaafd aan worstenbroodjes 😃. Gehakt en bladerdeeg, zo simpel maar zo goed! Dit receptje gaan we wel nog iets meer smaak geven om er een echt feestelijk hapje van te maken. Hoe we dat gaan doen? Heel simpel met wat mosterd, dragon, gebakken sjalotten en gedroogde veenbessen. Heel basic ingrediënten en toch zorgen ze voor een heerlijke twist.
Vergeet dus de oesters of kaviaar op je kerstmenu! Zet daar maar eens deze feestelijke worstenbroodjes op, smullen gegarandeerd bij zowel groot als klein. Je kan ze trouwens gewoon individueel bakken of bak ze in de vorm van een krans. Hiervoor heb je enkel een springvorm nodig.
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker deze feestelijke receptjes
Hoe maken we deze feestelijke worstenbroodjes?
We gaan beginnen met het pellen en fijnsnijden van een sjalot. Stoof deze aan voor zo’n 5 a 6min, laat niet te bruin worden. Haal van het vuur en laat ietwat afkoelen. Hak ondertussen de gedroogde veenbessen iets fijner.
Meng het gehakt met de sjalot, gedroogde veenbessen, gedroogde dragon, mosterd, paneermeel, peper en zout. Laat zo’n 20min opstijven in de koelkast en rol er vervolgens kleine worstjes van.
Snij stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een strook en rol op. Normaal zou je 2 worstenbroodjes uit één strook moeten kunnen halen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grote van het deeg.
Nu heb je 2 opties met de worstenbroodjes. Ofwel ga je ze gewoon individueel serveren of je maakt er een krans van zoals ik heb gedaan. Ga je voor individuele, leg ze dan op een beklede bakplaat en wrijf in met wat losgeklopt ei. Voor een krans, bekleed de zijkanten van een springvorm met bakpapier. Schik de worstenbroodjes in de vorm en laat een opening in het midden. Wrijf ook deze in met wat losgeklopt ei. Bak ze mooi goudbruin in de oven. De baktijd zal iets langer zijn als je ze in een krans bakt.
TIP! Je kan de worstenbroodjes makkelijk al zo’n 2h van tevoren vormen en in de koelkast bewaren. Wrijf ze pas in met het ei vlak voor ze de oven in gaan.
Feestelijke worstenbroodjes
Ingrediënten
- 1 grote sjalot
- 80 gr gedroogde veenbessen
- 500 gr gehakt (gemend of kip)
- 1,5 kl dragon (gedroogd)
- 1 el mosterd
- 100 gr paneermeel
- 2 vellen bladerdeeg
- 1 ei
- Peper en zout
- Olijfolie
Instructies
- Begin met het pellen van de sjalot en hak fijn. Verhit een pannetje met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot aan voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden. Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Hak de gedroogde veenbessen in iets fijnere stukken.Meng het gehakt met de afgekoelde sjalot, gedroogde veenbessen, dragon, mosterd, paneermeel, peper en zout. Als je het mengsel nog iets te vochtig vindt, voeg nog wat paneermeel toe. Laat het gehakt zo'n 20min opstijven in de koelkast.
- Rol kleine worstjes van het gehakt mengsel. Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een stook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.
- Je hebt nu 2 opties :1. Ofwel bak je gewone individuele worstenbroodjes. Leg ze dan gewoon op een beklede bakplaat. 2. Ofwel maak je er een krans van. Bekleed dan de zijkanten van een springvorm (+/- 25cm) met bakpapier. Schik de worstenbroodjes in de vorm en zorg dat er in het midden een kleine opening is. TIP! Je kan de worstenbroodjes nu meteen gaan bakken (wrijf eerst in met wat losgeklopt ei) ofwel bewaar je ze zo in de koelkast. Je kan ze perfect zo'n 2h van tevoren maken.
- Voor het bakken, wrijf de worstenbroodjes eerst in met wat losgeklopt ei.Bak ze mooi goudbruin in de oven (190 graden) voor zo'n 25 a 30min (individuele). Reken op zo'n 40min als je ze in een krans zou bakken. TIP! Als je ze in een krans zou bakken, verlaag de oventemperatuur na zo'n 25min bakken dan naar 175 a 180 graden anders zullen ze iets te bruin worden bovenaan. Serveer ze met wat mosterdSmakelijk