Ga terug
Scoren dat ga je doen als je deze feestelijke worstenbroodjes op tafel tovert. Een makkelijk en snel hapje dat je bovendien ook al op voorhand kan maken. Het gehakt brengen we op smaak met sjalot, mosterd, veenbessen en dragon. Schik ze in de vorm van een krans om extra feestelijk te presenteren

Feestelijke worstenbroodjes

Scoren dat ga je doen als je deze feestelijke worstenbroodjes op tafel tovert, ideaal om je kerstmenu en kerstdiner mee te starten. Een makkelijk en snel hapje dat je bovendien ook al op voorhand kan maken. Het gehakt brengen we op smaak met sjalot, mosterd, veenbessen en dragon.
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 1 grote sjalot
  • 80 gr gedroogde veenbessen
  • 500 gr gehakt (gemend of kip)
  • 1,5 kl dragon (gedroogd)
  • 1 el mosterd
  • 100 gr paneermeel
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 ei
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Begin met het pellen van de sjalot en hak fijn.
    Verhit een pannetje met een scheut olijfolie en stoof hierin de sjalot aan voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet te bruin worden.
    Haal dan van het vuur en laat ietwat afkoelen.
  • Hak de gedroogde veenbessen in iets fijnere stukken.
    Meng het gehakt met de afgekoelde sjalot, gedroogde veenbessen, dragon, mosterd, paneermeel, peper en zout. Als je het mengsel nog iets te vochtig vindt, voeg nog wat paneermeel toe.
    Laat het gehakt zo'n 20min opstijven in de koelkast.
  • Rol kleine worstjes van het gehakt mengsel.
    Snij lange stroken van het bladerdeeg. Leg een worstje op een stook bladerdeeg en rol op. Normaal moet je zo'n 2 a 3 (afhankelijk van de grote) worstenbroodjes uit één strook kunnen halen.
  • Je hebt nu 2 opties :
    1. Ofwel bak je gewone individuele worstenbroodjes. Leg ze dan gewoon op een beklede bakplaat.
    2. Ofwel maak je er een krans van. Bekleed dan de zijkanten van een springvorm (+/- 25cm) met bakpapier. Schik de worstenbroodjes in de vorm en zorg dat er in het midden een kleine opening is.
    TIP! Je kan de worstenbroodjes nu meteen gaan bakken (wrijf eerst in met wat losgeklopt ei) ofwel bewaar je ze zo in de koelkast. Je kan ze perfect zo'n 2h van tevoren maken.
  • Voor het bakken, wrijf de worstenbroodjes eerst in met wat losgeklopt ei.
    Bak ze mooi goudbruin in de oven (190 graden) voor zo'n 25 a 30min (individuele). Reken op zo'n 40min als je ze in een krans zou bakken. TIP! Als je ze in een krans zou bakken, verlaag de oventemperatuur na zo'n 25min bakken dan naar 175 a 180 graden anders zullen ze iets te bruin worden bovenaan.
    Serveer ze met wat mosterd
    Smakelijk