Ga terug
Chocolade en marsepein, wat een heerlijke combinatie! Ook zo verzot op beide, probeer dan zeker deze chocolade tartelettes met marsepein. Deze kleine taartjes bestaan uit een krokante chocolade zanddeeg korst gevuld met een mousse van marsepein en een ganache.

Chocolade tartelettes met marsepein

Chocolade en marsepein, wat een heerlijke combinatie! Ook zo verzot op beide, probeer dan zeker deze chocolade tartelettes met marsepein. Deze kleine taartjes bestaan uit een krokante chocolade zanddeeg korst gevuld met een mousse van marsepein en een ganache.
Gang dessert
Porties 6

Equipment

  • Tartelette vormpjes

Ingrediënten
  

Chocolade zanddeeg

  • 200 gr patisseriebloem
  • 50 gr cacaopoeder
  • 100 gr poedersuiker
  • 60 gr amandelmeel
  • 125 gr boter (koud - in kleine blokjes)
  • 1 ei

Mousse van marsepein

  • 3 blaadjes gelatine (type Dr. Oetker)
  • 100 gr marsepein (fijn geraspt)
  • 110 ml melk
  • 110 + 125 ml room
  • 20 gr suiker
  • 1/2 tl amandelessence (optioneel)

Ganache

  • 200 gr pure chocolade
  • 200 ml room
  • 20 gr honing
  • 50 gr boter (op kamertemperatuur)

Instructies
 

Chocolade zanddeeg

  • Zeef de bloem, cacaopoeder en poedersuiker en voeg er ook nog het amandelmeel aan toe. Doe dit in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).
    Voeg er de blokjes koude boter aan toe en mix tot je fijne kruimels krijgt.
    Begin met 1el losgeklopt ei toe te voegen. Laat even mengen, blijft het deeg nog wat droog voeg nog 1el toe tot je een mooie deegbal krijgt. Voeg niet te vlug ei toe, het duurt namelijk even alvorens je resultaat zietVerpak de deegbal in plasticfolie en laat minstens 30min of langer opstijven in de koelkast.
  • Rol het deeg dun uit (2 a 3mm dikte), steeks rondjes uit die iets groter zijn dan je tartelette vormpjes en bekleed je vormpjes met het deeg. Duw goed aan en verwijder het overtollige deeg.
    Zet de taartjes nog eens 10min in de diepvries om op te stijven.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
    We gaan de korst eerst blind bakken. Bakpapier op/in de korst leggen en opvullen met bakbonen of rijst/linzen. Bak de taartjes 15min blind, verwijder daarna de bakbonen en bakpapier en bak nog eens zo'n 10min. 
    Haal uit de oven, laat eerst afkoelen alvorens te ontvormen.

Mousse van marsepein

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe de melk, room (110ml), geraspte marsepein en suiker in een kookpotje.
    Zet op een middelhoog vuur en breng zachtjes tot net onder het kookpunt.
    Roer regelmatig zodat de marsepein kan oplossen. Er zullen sowieso nog kleine stukjes inzitten afkomstig van de amandelen. 
    Haal het kookpotje van het vuur eenmaal net onder het kookpunt en voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe samen met de amandel essence.
    Roer goed zodat deze kunnen oplossen.Je kan nu eventueel nog even mixen met een staafmixer voor een gladdere massa maar dit hoeft niet per se. 
    Laat dit mengsel nu afkoelen tot deze lauw is. 
  • Klop de resterende room (250ml) op en spatel deze onder het afgekoelde marsepein mengsel.
  • Vul de taartjes met de mousse, vul ze niet tot helemaal bovenaan aangezien er ook nog een laagje ganachoe op moet.
    Laat zo'n 2h opstijven in de koelkast.

Ganache van chocolade

  • Hak de chocolade in kleine stukjes (of gebruik chocolade druppels) en doe in een mengkom. Zet even op zij.
  • Doe de room en honing in een kookpotje en breng aan de kook. Roer in het begin even zodat de honing kan oplossen. Giet de warm room over de stukjes chocolade, roer goed zodat je één mooi gladde chocoladesaus hebt.
    Voeg hier de boter in blokjes aan toe en roer goed tot een gladde ietwat dikkere saus.
  • Schep wat van de ganache bovenop de opgestijfde mousse van marsepein en spreid mooi uit zodat het hele taartje bedekt is.
    Laat opnieuw opstijven in de koelkast
  • Haal de taartjes zo'n 10 a 15min op voorhand uit de koelkast alvorens te serveren.
  • Smakelijk
Trefwoord bakken, chocolade, dessert, ganache, marsepein, taart, tartelette, zanddeeg