Tarte Tatin met ui

Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.
Naar recept gaan

We kennen allemaal de zoete versie meestal met appel, deze tarte tatin met ui is dus duidelijk een hartige versie. Een origineel feestelijk hapje om je kerstmenu mee af te trappen. Vaak wordt deze “ondersteboven” taart in één geheel gemaakt en gebakken, ik maakte er kleine (ook wel schattige) individuele taartjes van met behulp van een cupcake bakvorm.

Een tarte tatin blinkt eigenlijk uit in z’n eenvoud namelijk karamel, warm zacht fruit en een laagje deeg. Deze hartige versie heeft ook dat laagje karamel, het fruit gaan we verruilen voor uien en lekker krokant bladerdeeg. Een eenvoudig hapje dat weinig ingrediënten vraagt en toch bomvol smaak zit, meer heb je echt niet nodig!

Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.

Hoe maken we deze tarte tatin met ui?

Voor het maken van dit receptje, maakte ik gebruik van de stoomfunctie van mijn AEG SteamPro combi stoomoven. Ik stoomde namelijk de uien alvast even in z’n geheel om ze zo lekker zacht te krijgen maar ook om hun smaak te behouden. Dat is nu één van de voordelen van stomen, de smaak van de ingrediënten blijven zo veel beter behouden en natuurlijk ook hun vitaminen. Heb je geen stoomoven, lees bij dan bij de “TIPS & Vragen” hieronder voor het alternatief.

Vervolgens is het tijd voor de karamel, deze maken we in een kookpotje met wat bruine suiker, water en boter. Let op bij het maken van karamel, deze wordt zeer warm! Als de karamel mooi goudbruin is, verdelen we deze over siliconen cupcake/muffin bakvormpjes. Verdeel enkele tijmblaadjes over de karamel.

Pel de gestoomde uien, halveer ze en leg in elk vormpje een halve ui met het snijvlak naar beneden. Snij rondjes uit het bladerdeeg, deze dienen iets groter te zijn dan het vormpje. Leg het rondje bladerdeeg op de ui en duw voorzichtig wat aan. Wrijf het deeg nog in met wat losgeklopt ei om vervolgens te bakken in de oven. Ook hier ga ik weer wat stoom gebruiken met mijn AEG SteamPro. Geen 100% stoom, wel een combi van de traditionele hetelucht en de “weinig vocht” functie. Deze combinatie vind ik echt fantastische aan die oven, dat tikkeltje vocht is echt de “magic touch” aan alle gerechten!

Als de tarte tatins mooi goudbruin gebakken zijn, serveer je ze direct. Strooi er nog wat verbrokkelde geitenkaas over en je hebt een fantastisch hapje om mee uit te pakken!

Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.

Tips & Vragen bij het maken van deze Tarte Tatin met ui

  • Kan je dit receptje ook maken als je geen stoomoven hebt? Of geen combi stoom-hetelucht hebt? Dat kan zeker!
    • In dit geval gaan we de uien niet voorgaren/stomen. Pel ze, en snij in plakken van zo’n 1,5 a 2cm dikte. Probeer kleine uien te gebruiken aangezien deze in een muffin/cupcake bakvorm dienen te passen. Wanneer de karamel klaar is, voeg de plakjes ui toe en laat kort bakken. Verder zullen de uien ook garen in de oven tijdens het bakken.
    • Bak de tarte tatins vervolgens op de klassieke hetelucht functie.
  • Is dit receptje makkelijk te meal preppen? Ja toch wel!
    • De uien al dan niet stomen kan je op voorhand
    • De karamel maken kan je op voorhand doen. Giet de karamel vervolgens al in de bakvormpjes en leg er de ui in. Dit kan je makkelijk enkele uren op voorhand al voorbereiden. De karamel zal wel harder worden maar eenmaal ze in de oven gaan, zal deze terug smelten.
    • Je kan ook al de rondjes uit het bladerdeeg snijden en koel bewaren in de koelkast. Leg deze nog niet op de ui & karamel. Vlak voor je alles in de oven zet, leg je het deeg in de vormpjes en bak je de tarte tatins. Reken op zo’n 25 a 30min baktijd.
Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.
Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.

Tarte Tatin met ui

Christmas is coming en deze tarte tatin met ui is het perfecte hapje om je kerstmenu te starten. Kleine hartige taartjes met ook in deze versie een lekkere karamel, zachte uien en krokant bladerdeeg. Een eenvoudig recept waar je weinig werk mee hebt en makkelijk op voorhand kan maken.
5 van 1 stem
Gang Borrelhapje, hapje
Porties 4

Equipment

  • Siliconen Muffin/Cupcake bakvorm

Ingrediënten
  

  • 4 kleine uien (mix van rode en bruine ui)
  • 80 gr bruine suiker
  • 80 gr boter
  • 1 a 2 takjes tijm
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 ei
  • Geitenkaas of feta

Instructies
 

Bereiding met Combi Stoomoven

  • Leg de uien in z'n geheel en ongepeld in een ovenschaal. Zet in de stoomoven op 100 graden voor zo'n 20min.
    Haal uit de oven en laat ietwat afkoelen.
    Pel vervolgens de uien, verwijder het harde gedeeltje aan de bovenkant en onderkant, halveer de uien.
  • Maak de karamel.
    Doe de bruine suiker in een kookpotje samen met een scheut water.
    Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot je een mooi goudbruin karamel krijgt. Voeg de boter toe en laat smelten in de karamel. Roer tot een mooie gladde karamel.
    Verdeel de karamel over de muffin/cupcake bakvormpjes.
    Strooi in elke vormpje enkel blaadjes tijm.
    Leg nu in elk vormpje een gehalveerde ui met het snijvlak in de karamel.
  • Verwarm de oven voor op combi functie met 25% vocht (of de functie met het minste % vocht) op 175 graden.
  • Snij ronde vormpjes uit het bladerdeeg, de rondjes dienen iets groter te zijn dan de vormpjes.
    Leg op elke ui een bladerdeeg rondje en duw wat aan.
    Kluts het ei los en wrijf het deeg in.
    Bak de tarte tatins mooi goudbruin voor zo'n 25 a 30min.
    TIP !! Check de Tips & Vragen hoe je deze tarte tatins makkelijk kan meal preppen.
  • Eenmaal gebakken, laat 5min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig.
    Strooi over elk taartje wat geitenkaas of feta en serveer direct
    Smakelijk

Bereiding met klassieke hetelucht oven

  • Pel de uien en snij in plakken van zo'n 1,5 a 2cm dikte.
    Maak de karamel.
    Doe de bruine suiker in een kookpotje samen met een scheut water. 
    Zet op een middelhoog vuur en laat zachtjes sudderen tot je een mooi goudbruin karamel krijgt. Voeg de boter toe en laat smelten in de karamel. Roer tot een mooie gladde karamel.
    Voeg de plakjes ui voorzichtig toe aan de karamel en laat nog kort mee garen in de karamel.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Verdeel de karamel over de muffin/cupcake bakvormpjes. 
    Strooi in elke vormpje enkel blaadjes tijm.
    Leg nu in elk vormpje een gehalveerde ui met het snijvlak in de karamel. 
    Snij ronde vormpjes uit het bladerdeeg, de rondjes dienen iets groter te zijn dan de vormpjes. 
    Leg op elke ui een bladerdeeg rondje en duw wat aan.
    Kluts het ei los en wrijf het deeg in
  • Bak de tarte tatins mooi goudbruin voor zo'n 25 a 30min.
    TIP !! Check de Tips & Vragen hoe je deze tarte tatins makkelijk kan meal preppen.
  • Eenmaal gebakken, laat 5min afkoelen en ontvorm dan voorzichtig.
    Strooi over elk taartje wat geitenkaas of feta en serveer direct
    Smakelijk 
Trefwoord bladerdeeg, borrelhapje, feestdagen, feestmenu, hapje, karamel, kerstmenu, kerstmis, lekker en eenvoudig, ui

Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook even deze receptjes

2 thoughts on “Tarte Tatin met ui

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.