Champignonsoep met rode pesto

Deze heerlijke eenvoudige champignonsoep met rode pesto is het ideaal voorgerecht voor op je kerstmenu. Lekker, licht, snel te maken en je kan de soep de dag voordien al makkelijk maken. De succes elementen voor de feestdagen.
Naar recept gaan

Soep op je kerstmenu, dat is scoren op alle vlakken! Ten eerste omdat je deze al makkelijk de dag voordien kan maken. Zo maak je het jezelf makkelijk en soep een nachtje laten staan, dat maakt ze alleen nog maar lekkerder. Ten tweede, met soep scoor je nu eenmaal bij iedereen aan tafel en zeker met deze champignonsoep met rode pesto. Heel eenvoudig om te maken, bomvol smaak met zuiderse smaakmakers en gewoon onweerstaanbaar lekker. Je kan deze soep trouwens het hele jaar door serveren hoor, smaken doet ze altijd!

Deze heerlijke eenvoudige champignonsoep met rode pesto is het ideaal voorgerecht voor op je kerstmenu. Lekker, licht, snel te maken en je kan de soep de dag voordien al makkelijk maken. De succes elementen voor de feestdagen.

Hoe maak je deze champignonsoep met rode pesto

Maak je de rode pesto zelf, dan kan je hier het best eerst aan beginnen. Je kan deze makkelijk al 2 dagen op voorhand maken en afgedekt bewaren in de koelkast. Om deze te maken hoef je gewoon alle ingrediënten namelijk zongedroogde tomaten, geroosterde paprika (uit een bokaaltje), look, basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en wat zeste van citroen te mixen tot een pesto. Mijn secret ingrediënt voor de lekkerste rode pesto is de olie te gebruiken waarin de zongedroogde tomaatjes zitten. Deze is zo smaakvol en kruidig dus gooi deze vooral niet weg 😉

Voor de soep raad ik je aan om deze zeker de dag voordien al te maken. Dat maakt het jezelf makkelijke en ik vind soep veel lekker en smaakvoller als ze een nachtje heeft gestaan. Deze champignonsoep bestaat uit de klassieke ingrediënten die je nodig hebt voor soep namelijk ui, look, prei, aardappel om te binden en natuurlijk champignons als hoofdingrediënt. Verder brengen we de soep op smaak met rode pesto, nog enkele extra zongedroogde tomaten, tijm en oregano. De echte Italiaanse smaakmakers!

We laten de soep zo’n 30min zachtjes sudderen om ze vervolgens glad te mixen. Hier voor je nog wat room aan toe en breng nog even terug aan de kook.
We houden ook nog enkele champignons apart, deze bakken we vlak voor het serveren even kort goudbruin. Hiermee werken we de soep af.

Vragen & tips voor het maken van deze champignonsoep met rode pesto

  • Dien ik de rode pesto zelf te maken? Nee, zeker niet! In de supermarkt kan je een resem aan lekkere rode pesto’s vinden. Persoonlijk ben ik wel fan van de rode pesto van Bertolli maar hier ben je natuurlijk vrij in.
  • Welke champignons gebruik ik hiervoor het best? Ik heb een mix gebruikt van de klassieke Parijse champignons, kastanjechampignons, shiitake en oesterzwammen. Je kan hier zelf mee spelen of je kan ook enkel de standaard Parijse champignons gebruiken.
  • Kan ik er nog een krokante toets bij serveren? Je zou er nog croutons kunnen bij bakken. Of haal wat plakjes gedroogde (Italiaanse ham) in huis, leg deze op een bakplaat en bak deze zo’n 8 a 10 min op 200 graden. Laat dan volledig afkoelen en verkruimel. Natuurlijk dan is het geen vegetarische soep meer 😉
  • Is er een alternatief voor de rode pesto? Geen fan van rode pesto, je zou ook een blik tomatenblokjes kunnen toevoegen. Deze is ook heerlijk in combinatie met de champignons.
Deze heerlijke eenvoudige champignonsoep met rode pesto is het ideaal voorgerecht voor op je kerstmenu. Lekker, licht, snel te maken en je kan de soep de dag voordien al makkelijk maken. De succes elementen voor de feestdagen.
Deze heerlijke eenvoudige champignonsoep met rode pesto is het ideaal voorgerecht voor op je kerstmenu. Lekker, licht, snel te maken en je kan de soep de dag voordien al makkelijk maken. De succes elementen voor de feestdagen.

Champignonsoep met rode pesto

Deze heerlijke eenvoudige champignonsoep met rode pesto is het ideaal voorgerecht voor op je kerstmenu. Lekker, licht, snel te maken en je kan de soep de dag voordien al makkelijk maken. De succes elementen voor de feestdagen.
5 van 1 stem
Gang Soep, voorgerecht
Porties 4

Ingrediënten
  

Rode Pesto

  • 200 gr zongedroogde tomaten + de olie
  • 200 gr geroosterde paprika (in bokaaltje)
  • 1 teentje look
  • 20 gr basilicum (fijngehakt)
  • 60 gr pijnboompitten (geroosterd)
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1/2 tl zeste van citroen
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Champignonsoep

  • 2 uien
  • 750 gr Champignon mix (Parijse champignons, Kastanjechampignons, oesterzwammen … )
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 1 aardappel (middelgroot)
  • 5 a 6 zongedroogde tomaatjes
  • 1 tl oregano (gedroogd)
  • 1 tl tijm (gedroogd)
  • 1,5 l bouillon (kip of groente)
  • 100 ml room
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • 1/2 citroen
  • 1 klontje boter

Instructies
 

Rode pesto

  • Snij de zongedroogde tomaten, de paprika en het teentje look in kleinere stukjes en doe in een foodprocessor of blender.
    Voeg de basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, zeste van citroen en zo'n 2el van de olie van de zongedroogde tomaten.
    Mix tot een gladde pesto. Als deze nog iets te grof en dik is, voeg nog wat extra olie van de zongedroogde tomaten of olijfolie toe.
    Proef van de pesto en breng verder op smaak met peper, zout en of wat citroensap.
    Bewaar in de koelkast

Champignonsoep

  • Begin met alle groenten eerste te snijden.
    Pel de ui en hak fijn.
    Maak 500gr champignons proper. Zet de resterende 250gr apart (om de soep mee af te werken). De rest hak je in fijne plakjes of kleine stukjes.
    Maak de prei proper en hak fijn.
    Pel het teentje look en hak fijn.
    Schil de aardappel en snij in kleine blokjes.
    Snij de zongedroogde tomaatjes fijn.
  • Verhit een ruime stoofpot of kookpot met een scheut olijfolie
    Stoof hierin de ui eerst mooi glazig voor zo'n 5 a 6min. Roer regelmatig en laat niet bruin worden.
    Voeg vervolgens de champignons, prei en look toe en laat zo'n 3 a 4min mee bakken. Roer regelmatig. Omdat de champignons vrij veel vocht opnemen, zal je misschien nog een scheutje olijfolie moeten toevoegen.
    Schep 4el pesto bij de groenten en laat nog eens 1min mee bakken.
    Voeg de blokjes aardappel, zongedroogde tomaatjes, oregano, tijm en bouillon toe.
    Breng aan de kook en laat zo'n 30min zachtjes sudderen.
  • Mix de soep glad.
    Voeg vervolgens de room toe, roer goed en breng nog even terug aan de kook
    Breng de soep nog wat op smaak met peper en zout indien nodig.

Afwerking

  • Hak de resterende champignons in plakjes of kleinere stukjes.
    Verhit een pan met een klontje boter en bak ze kort goudbruin in de pan.
    Breng ze op smaak met wat peper, zout en een klein beetje citroensap.
    Serveer de soep met de gebakken champignons wat plakjes geroosterd brood.
    Smakelijk!
Trefwoord champignons, champignonsoep, feestdagen, feestmenu, kerstmenu, kerstrecept, rode pesto, snelle recepten, soep

Nog meer inspiratie nodig voor je feestmenu. Check dan zeker deze receptjes.

1 thought on “Champignonsoep met rode pesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.