Matcha, je kan er niet meer naast kijken! De bekende Japanse thee is hot & trendy. Ook al blijft mijn voorkeur uitgaan naar koffie, een Matcha Latte gaat er tegenwoordig ook goed in. Alleen al voor dat felle kleurtje, wil je deze proeven. Van Matcha kan je niet alleen maar thee maken, je kan er ook mee bakken zoals bijvoorbeeld deze Matcha madeleines. Iets wat als muziek in mijn oren klinkt. Wat deze cakejes nog dat tikkeltje lekkerder maken, zijn de stukjes witte chocolade dat een heerlijke combi is met Matcha.
Madeleintjes, ze blijven toch een topper en ieders favoriet. Bovendien zijn ze ook één van de makkelijkst te maken cakejes die er bestaan. Hier op de blog kan je al enkele receptjes vinden van deze bekende Franse cakejes en deze Matcha madeleines zijn ideaal voor met de komende feestdagen. Het groene kleurtje is ideaal voor deze periode van het jaar. Serveer ze bij de koffie of thee na je feestmaaltijd of bak ze tijdens de kerstvakantie.
En wil je nu echt eindigen met een echte “showstopper” maak er dan een heuse kerstboom mee zoals ik heb gedaan. De monden zullen openvallen van verbazing 😄. Het enige wat je hiervoor in huis dient te halen is een piepschuim kegel & tandenstokers. Plus verdubbel de ingrediënten.
Het maken van deze Madeleine kerstboom is totaal niet moeilijk. Ik raad jullie aan om volgende filmpje te bekijken. Ter info, ik heb de kegel niet ingepakt met aluminiumfolie.
Hoe maak je deze Matcha Madeleines
Zoals als gezegd, madeleines zijn één van de makkelijkste cakejes die er bestaan. Je begint met de boter te smelten, eenmaal gesmolten voeg je daar honing en vanille essence aan toe. Laat ietwat afkoelen.
Ondertussen kan je de bloem, Matcha en bakpoeder alvast zeven en de witte chocolade heel fijn hakken of gebruik witte “chocolate chips”.
Vervolgens ga je de eitjes en suiker bleek en luchtig kloppen voor zo’n 5min. Daar voeg je het afgekoelde boter-honing-vanille mengsel aan toe. Meng kort. Als laatste voeg je het bloem-matcha mengsel toe en de witte chocolade, meng nog even goed. Laat het deeg 30min opstijven in de koelkast alvorens er mee te gaan bakken.
Voor het bakken, heb je een siliconen madeleine bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan zeker even in. Vul de vormpjes met wat deeg, doe ze niet te vol aangezien ze nog een beetje rijzen tijdens het bakken. Waarschijnlijk ga je in porties moeten bakken, bewaar het resterende deeg dan ook ondertussen in de koelkast.
Bak vervolgens de cakejes zo’n 15 a 18min.
Normaal worden madeleines gebakken op 200 graden, vrij hoog dus. Je kan dit doen maar dan zullen de cakejes goudbruin worden. Dat moet je hebben bij klassieke madeleines. Wil je dat deze Matcha madeleines hun mooie groene kleur behouden langs de buitenkant, bak dan op een lagere temperatuur en iets langer. Ik bakte de cakejes op 170 graden.
Tips & vragen voor het maken van deze Matcha Madeleines
- Kan ik met eender welk matcha poeder bakken? Nee, helaas niet. Er bestaan verschillende soorten. Als je deze koopt, check dan zeker even of je er mee kan bakken. Zelf koop ik deze altijd bij De Notenshop, hiermee kan je zowel drankjes maken als bakken.
- Ik ben geen fan van Matcha, mag ik deze weglaten? Je kan deze weglaten. Wil je de madeleines toch een groene kleur geven, voeg dan wat kleurstof toe.
- Kan ik de madeleines goed bewaren? Ja zeker en vast! Laat ze eerst goed afkoelen en bewaar ze luchtdicht voor zo’n 3 dagen.
Matcha madeleines
Equipment
- Madeleine bakvorm
- Piepschuim kegel + tandenstoker > voor de kerstboom
Ingrediënten
- 115 gr boter
- 2 tl honing
- 1 tl vanille essence
- 120 gr patisseriebloem
- 2 tl matchapoeder (matcha om te bakken)
- 1/2 tl bakpoeder
- 3 eieren
- 115 gr suiker
- 80 gr witte chocolade (fijngehakt of gebruik chocolate chips)
Instructies
- Je begint met de boter te smelten, eenmaal gesmolten voeg je daar honing en vanille essence aan toe. Laat ietwat afkoelen.
- Ondertussen kan je de bloem, Matcha en bakpoeder alvast zeven en de witte chocolade heel fijn hakken of gebruik witte "chocolate chips".
- Vervolgens ga je de eitjes en suiker bleek en luchtig kloppen voor zo'n 5min. Daar voeg je het afgekoelde boter-honing-vanille mengsel aan toe. Meng kort. Als laatste voeg je het bloem-matcha mengsel toe en de witte chocolade, meng nog even goed. Laat het deeg 30min opstijven in de koelkast alvorens er mee te gaan bakken.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.Heb je een siliconen madeleine bakvorm dan hoef je deze niet in te vetten. Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan zeker even in. Vul de vormpjes met wat deeg, doe ze niet te vol aangezien ze nog een beetje rijzen tijdens het bakken. Waarschijnlijk ga je in porties moeten bakken, bewaar het resterende deeg dan ook ondertussen in de koelkast. Bak vervolgens de cakejes zo'n 15 a 18min. Check met een prikker of ze gaar zijn binnenin.Haal ze uit de oven, laat 4 a 5min afkoelen in de vorm alvorens te ontvormen en verder te laten afkoelen op een rooster.Doe hetzelfde met het resterende deeg.
- Je kan de madeleines makkelijk 3 dagen luchtdicht bewaren.Smakelijk !
Nog meer inspiratie nodig voor madeleintjes te bakken? Check dan zeker ook even deze receptjes
Gisteren gemaakt & i love them
Super lekker zijn ze !!