Madeleines met sinaasappel en chocolade

madeleines met sinaasappel en chocolade

Wat zijn ze toch lekker he …. madeleintjes … een fluweelzacht citroenachtig cakeje. Spijtig dat ze altijd zo klein zijn, je bent gewoon verplicht om er nog eentje te nemen en daarna nog eentje, en nog eentje … 🙂
Het lekkere aan dat cakeje, waardoor het nog iets lekkerder is dan een normaal cakeje, is die frisse toets van citroen. En het begint al bij het bakken, heel je huis ruikt fantastisch.

madeleines met sinaasappel en chocolade

Weet je dat vroeger mijn ontbijt bestond uit enkele madeleines en een glas melk, meer niet … zooooo lekker maar zo niet gezond of voedzaam.
De tijd van deze nogal rare ontbijtjes ligt al enkele jaren achter mij, toch blijf ik die cakejes graag eten.

madeleines met sinaasappel en chocolade

Op de blog stond al het originele recept, nu heb ik een tweede recept voor madeleines … eentje waarin de citroen wordt vervangen door sinaasappel en ze worden dan nog eens gedipt in chocolade. It can’t get better than this 🙂

madeleines met sinaasappel en chocolade

Ingrediënten (+/- 18 a 20min kleine madeleines)

  • 100gr (ongezouten) boter
  • 100gr patisseriebloem
  • 100gr rietsuiker
  • 2 eieren
  • 1tl bakpoeder
  • 2 sinaasappels
  • 120gr pure chocolade

Extra > madeleinebakvorm of cupcakebakvorm

Bereidingswijze

Smelt de boter op een zacht vuurtje

Meng de bloem, bakpoeder en de zeste van 2 sinaasappels in een kom. Zet even opzij.

Doe de suiker en eieren in een mengkom (van je keukenrobot). Mix tot je een witte schuimige massa bekomt (ongeveer 5min).

madeleines met sinaasappel en chocolade

Voeg het sap van een halve sinaasappel en de gesmolten boter toe en mix nog even tot alles gemengd is.

Spatel op het laatste het bloemmengsel nog onder het deeg zodat je een mooi egaal deeg hebt.

madeleines met sinaasappel en chocolade

Zet het deeg 30min in de koelkast om op te stijven.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vul de bakvorm met het deeg (doe ze niet volledig vol). Heb je net zoals mij maar 1 madeleinebakvorm dan kan je makkelijk in porties bakken (bewaar het resterende deeg dan even in de koelkast).

madeleines met sinaasappel en chocolade

Bak de madeleines ongeveer 12 a 15min in de oven tot ze mooi goudbruin zijn en check met een sateprikker of ook de binnenkant gaar is.

Haal uit de oven laat even afkoelen, ontvorm en laat de cakejes afkoelen op een rooster.

Eenmaal de madeleines zijn afgekoeld, smelt de chocolade au bain marie. Roer de chocolade los zodat je een mooie saus hebt en dip de madeleines deels in de chocolade en leg op een rooster. Laat de chocolade uitharden.

Tip > nadat ik de de madeleines heb gedipt in de chocolade, heb ik er ook nog een beetje gedroogde sinaasappelzeste overgestrooid. Dit maak je door de zeste van 1 sinaasappel ongeveer 1h te drogen in de oven op 50 graden, dan kan je de beste heel fijn verbrokkelend en over de natte chocolade strooien.

Smullen maar!

 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Wij gebruiken Google Analytics

Om de website beter op de bezoekers af te stemmen en gebruiksvriendelijker te maken maakt Eliens Cuisine gebruik van Google Analytics, een webanalyseservice die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van cookies om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door de cookie gegenereerde informatie over het gebruik van de website (met inbegrip van het IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij ‘Safe Harbour-principles’. Je kunt Google Analytics tracking toestaan, of niet. Als je het niet toestaat, kan je verder Eliens Cuisine gebruiken, zonder dat er data wordt opgestuurd naar Google Analytics.