Melk & madeleintjes, dat was vroeger in mijn “jonge tijd” vaak mijn ontbijt. Gezond kan je dat niet echt noemen, maar o zo lekker! Zo’n zacht madeleintje dippen in een glas koude melk … het beste dat er bestaat.
Ondertussen zijn mijn ontbijtjes iets gezonder maar mijn liefde voor dat kleine Franse gebakje is nog even groot hoor. De laatste jaren bak ik ze meestal zelf en durf ik wel eens te experimenteren zoals met deze versie van Madeleines met pistache.
Verwacht je aan een madeleintje met kleine stukjes pistache erin verwerkt en een subtiele toets van rozenwater. En om dit kleine cakeje nog wat lekkerder te maken, dippen we ze na het bakken nog in chocolade.
Een waar culinair cakeje waar je gewoon niet van af kan blijven, dus ik waarschuw jullie hierbij alvast 😀
Zoals je misschien kan zien, gebruikte ik voor het eerst de roze Ruby chocolade. Deze is eindelijk makkelijker te verkrijgen in de supermarkt (te koop bij AH, Lidl en Delhaize). Natuurlijk kan je hier ook perfect witte chocolade voor gebruiken.
Madeleines met pistache
Equipment
- Madeleine bakvorm of gebruik een cupcake bakvorm
Ingrediënten
- 90 gr patisseriebloem
- 40 gr pistachenoten (gepeld & ongezouten) + extra
- 1/2 tl bakpoeder
- 115 gr margarine/boter
- 2 eieren
- 100 gr suiker
- 1/2 tl vanille essence
- 1/2 tl zeste van citroen
- 1/2 tl rozenwater (optioneel)
- 100 gr (Ruby) chocolade
Instructies
- Doe de pistachenoten in een blender en maal fijn. Meng de gemalen pistachenoten met de bloem en bakpoeder
- Smelt de boter/margarine, haal van het vuur en laat ietwat afkoelen.
- Doe de eieren en suiker in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).Mix voor zo'n 6 a 7min op hoge snelheid tot een bleek en luchtig mengsel.
- Voeg de vanille essence, zeste van citroen en rozenwater toe en meng nog even kort.
- Verlaag de snelheid van de keukenmachine en giet hierbij de gesmolten boter/margarine. Meng even tot een mooi glad beslag.
- Voeg het bloem-pistache mengsel toe en meng nog even kort tot een mooi glad beslag. Laat het deeg zo'n 30min rusten in de koelkast of frisse plaats
- Verwarm de oven voor op 200 graden.Gebruik je een siliconen bakvorm, dan hoef je deze niet in te vetten.Gebruik je een metalen bakvorm, vet deze dan lichtjes in.
- Vul de vormpjes met het deeg. Vul ze niet bomvol, de cakejes zetten namelijk nog een beetje uit.
- Bak de madeleintjes zo'n 12 a 15min mooi goudbruin in de oven.Check met een satéprikker of de madeleintjes mooi gaar gebakken zijn.Haal uit de oven, laat even afkoelen in de bakvorm, ontvorm en laat verder afkoelen op een rooster.
- Voor de afwerking.Smelt de chocolade au bain-marie.Maal nog wat extra pistachenoten fijn.Dip de afgekoelde madeleintjes voor een deeltje in de gesmolten chocolade.Leg de gedipte cakejes op een stuk bakpapier en strooi er meteen wat fijngemalen pistachenoten over. Laat de chocolade uitharden. Bewaar de madeleintjes luchtdicht. Smakelijk