Vandaag gaan we de Indiase tour op! Oke, India is niet meteen mijn droombestemming om naartoe te gaan, van haar kleurrijke kruidige keuken ben ik wel absoluut fan van. Een lekkere Tikka Masala of een echte Indische curry gaat er altijd wel in. Toch blijft deze zalige Butter chicken nog steeds mijn favoriete Indiase receptje.
Butter chicken, dat recept moet bomvol boter zitten, zou je denken. Wel dat is het totaal niet. Het refereert eerder naar de botermalse kip.
Hoe je die sappige, super smaakvolle botermalse kip krijgt? Door ze een nachtje te laten marineren in een mengsel van yoghurt en kruiden.
De volgende dag hoef je de kip enkel nog even aan te bakken en laten garen in een lekkere snelle tomatensaus met een subtiele kruidige toets.
Dus weer een ideaal receptje dat zich perfect leent tot meal preppen.
TIPS :
> Je kan de kip ook perfect vervangen door kalkoen of kalfsvlees
> Je kan hier nog groenten aan gaan toevoegen zoals paprika of blokjes tomaat.
> Heb je een slow cooker, dan kan je daar de Butter chicken ook perfect in maken.
Butter chicken
Ingrediënten
Gemarineerde kip
- 6 kipfilets
- 250 ml natuuryoghurt
- 1,5 tl gember (vers – fijngeraspt)
- 1 tl kurkuma
- 1 el garam masala
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl korianderpoeder
- 1/2 tl chilipoeder
- 15 ml citroensap
- 1 tl zout
Saus
- 1 el boter
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes look
- 1 kl garam masala
- 2 el tomatenpuree
- 250 ml passata
- 350 ml kipbouillon
- 1 kaneelstokje
Instructies
Gemarineerde kip
- Doe in mengkom alle ingredienten voor de gemarineerde kip behalve de kip zelf.Roer goed los.Snij de kipfilets in kleine gelijke blokjes en doe in de yoghurtmarinade. Meng even.Dek af met plasticfolie en laat een nachtje marineren.
Voor de saus
- Pel de ui en hak fijn.Pel de teentjes look en hak fijn. Verhit een stoofpot met het klontje boter en de olijfolie. Voeg de fijngehakte ui toe en laat zo'n 5 a 6min zachtjes stoven. Laat niet bruin worden.Voeg de fijngehakte look en de garam masala toe, roer even laat een minuutje meebakken. Voeg de blokjes kip toe (de yoghurt marinade voeg je niet toe) en laat even mee bakken.Voeg de tomatenpuree, passata, bouillon en kaneelstokje toe. Roer even los. Laat zo'n 30min zachtje sudderen tot de kip mooi gaar is. Serveer met gekookte rijst, couscous, quinoa en/of naanbrood. Smakelijk