Kaassticks, super snelle kaaskroketten ofwel filodeeg hapje met kaas … heel wat benoemingen die mogelijk zijn voor dit super easy maar o zo lekkere hapje. Tja, eenmaal er kaas bij betrokken is dan weet je al dat dit goed gaat zijn, heel goed zelfs. Een borrelhapje waarvoor je eigenlijk maar 2 ingrediënten (plus wat olie om het deeg in te wrijven), daarbij serveerde ik een eenvoudig dip door gewoon wat honing op te warmen met kruiden.
Ik koos voor dit kaashapjes voor een pittige Belgische kaas namelijk Oud-Brugge, één van mijn favoriete kazen. Eentje die ik het liefst zo puur mogelijk hou. Je kan natuurlijk ook voor een andere (Belgische) kaas kiezen zoals bijvoorbeeld Passendale kaas.
Hoe maken we dit filodeeg hapje met kaas?
Snij de blok kaas in gelijke langwerpige reepjes. Het is dus belangrijk dat je hier een blok kaas gebruikt en geen sneetjes.
Heel belangrijk aangezien we met filodeeg gaan werken is dat je een vochtige handdoek bij de hand hebt (dit deeg droogt snel uit), in dit geval twee. De eerste om over de onverwerkte plakjes deeg te leggen en de twee om over de opgerolde kaashapjes te leggen. Zet ook een kommetje met wat olie (zonnebloem- of maïsolie).
Filodeeg komt meestal in vrij grote vellen, snij daarom elke vel in de helft of in 3 zelfs. Reken op een afmeting van zo’n 10x15cm. Zorg dat je reepjes kaas kleiner zijn aangezien we deze in het filodeeg gaan verpakken en oprollen als een loempia.
Leg een rechthoekige vel filodeeg voor je met de kortste kant naar je toe, wrijf de randjes in met wat olie, leg hierop een reepje kaas en vouw dicht zoals een loempia. Als je gewoon zou rollen zonder de zijkanten naar binnen te vouwen, dan zal de kaas helemaal uitlopen tijdens het bakken. Wrijf het rolletje in met wat olie en leg op een bord of beklede bakplaat. Dek af met een vochtige handdoek.
De rolletjes hoeven slechts 15min te bakken, dit doe je dus pas voor het serveren. Je kan de kaasrolletjes nog even insmeren met wat olie voor ze in de oven gaan.
Ik serveerde bij deze filodeeg hapjes gewoon wat warme honing met kruiden. Hiervoor dien je enkel een paar eetlepels honing in een kookpotje te gieten, voeg er wat fijngehakte tijm en rozemarijn toe en zet op een zacht vuurtje tot de honing mooi lopend is.
Tips & Vragen voor het maken van dit filodeeg hapje met kaas
- Welke kazen kan ik nog gebruiken in dit hapje? Eender welke halfgare kaas kan je hierin verwerken zoals bijvoorbeeld Passendale, Corsendonk, Averbode, … Je zou ook voor halloumi (of de Belgische variant Berloumi) kunnen kiezen. Of liever geitenkaas, dat kan even goed. Je kan ook en mix van verschillende kazen kiezen.
- Kan ik dit hapje ook serveren bij een kaasplank? Ja, dat kan zeker. Is een lekker origineel hapje dat voor een beetje afwisseling & crunchiness zal zorgen. Wil je tips voor een perfect kaasplank, check dan zeker even deze blogpost.
- Is er een alternatief voor de warme honing als dip? Je kan hier ook een vruchtenchutney of wat jam bij serveren.
- Kan ik dit kaas hapje op voorhand voorbereiden? Dit kan zeker zodat je de hapjes gewoon vlak voor het serveren even afbakt in de oven. Hou er wel rekening mee dat ongebakken filodeeg vrij fragiel is en snel uitdroogt. Je kan de kaas op voorhand al in reepjes snijden en oprollen in het filodeeg. Wrijf het deeg goed in met wat olie, leg er dan een vochtige handdoek over om uitdrogen te voorkomen. Ook terwijl je de rolletjes maakt, leg steeds een vochtige handdoek over het filodeeg en de rolletjes.
Filodeeg hapje met kaas
Ingrediënten
- 1 blok kaas (type Oud-Brugge)
- 1 pak filodeeg
- Zonnebloem of maisolie
- 4 el honing
- 1/2 tl blaadjes tijm
- 1/2 tl rozemarijn (fijngehakt)
Instructies
- Snij de blok kaas in gelijke langwerpige reepjes.
- Leg 2 vochtige handdoeken klaar. De eerste om over de onverwerkte plakjes deeg te leggen en de twee om over de opgerolde kaashapjes te leggen.
- Snij de vellen filodeeg in de helft of 3. Reken op een afmeting van zo'n 10x15cm. Zorg dat je reepjes kaas kleiner zijn aangezien we deze in het filodeeg gaan verpakken en oprollen als een loempia.
- Zet ook een kommetje met de olie klaar
- Leg een rechthoekige vel filodeeg voor je met de kortste kant naar je toe, wrijf de randjes in met wat olie, leg hierop een reepje kaas en vouw dicht zoals een loempia. Als je gewoon zou rollen zonder de zijkanten naar binnen te vouwen, dan zal de kaas er helemaal uitlopen tijdens het bakken. (Ook nu zal de kaas er een beetje uitlopen) Wrijf het rolletje in met wat olie en leg op een bord of beklede bakplaat. Dek af met een vochtige handdoek.
- Voor de rolletjes reken je op zo'n 15min baktijd om vervolgens meteen te serveren dus dit kan je dan een beetje incalculeren. De kaasrolletjes bak je op 200 graden in de oven tot het filodeeg mooi goudbruin gebakken is. Vlak voor de rolletjes de oven in gaan, kan je ze nog wat insmeren met olie.
- Terwijl de kaasrolletjes in de oven staan, kan je de honing en kruiden in een kookpotje doen en op een zacht vuurtje zetten zodat de honing lopender wordt.Serveer de honing lauw bij de hapjes.Smakelijk
Nog meer inspiratie nodig voor je kerstmenu? Check dan zeker ook deze receptjes :