De feestdagen komen eindelijk om de hoek “loeren”. Mijn favoriete maand & seizoen en ik zet die alvast helemaal in thema in met deze overheerlijke kaneelbroodjes met veenbessen en marsepein. De “kerst versie” van de bekende Zweedse Kanelbullar ideaal om in het weekend gezellig te bakken of voor bij het Kerstontbijt of brunch. Voor de broodjes maken we heerlijk luchtig briochedeeg die we gaan vullen met de natuurlijk kaneel, suiker, pistachenoten, fijngeraspte marsepein, een vleugje sinaasappel en gedroogde veenbessen. De geuren en kleuren van Kerstmis!
Laat je vooral niet afschrikken door het briochedeeg dat we gaan maken. Zelf heb ik er jaren van gegruweld omwille van het werk en de mislukkingen. Na jaren van tests, uitprobeersels en experimenteren heb ik eindelijk een eenvoudig succesrecept hiervoor dat ik maar al te graag deel met jullie. Voor het maken van het deeg hoef je max. 15min te rekenen, daarna gaat het rijzen gevolgd door het beleggen en oprollen. Vervolgens komt er nog een tweede korte rijs en dan gaan ze de oven in.
Met de rolletjes creëerde ik dus duidelijk een kerstboom, tja we zitten in het seizoen he 😄. Hiermee kan je dus echt op en top uitpakken. Je kan ze natuurlijk ook in in een vierkante, rechthoekige of ronde bakvorm bakken. Aangezien je deze rolletjes het hele jaar door kan maken, zou het een beetje raar zijn om met een kerstboom af te komen in bijvoorbeeld februari of juni.
Hoe maak je deze kaneelbroodjes met veenbessen?
Het begin natuurlijk met het maken van het briochedeeg. Hiervoor smelt je de boter en voeg vervolgens melk toe. Dit zet je even opzij. In een ruime mengkom van je keukenmachine doe je suiker en droge gist, dit meng je al even. Hier voeg je de bloem, suiker, zout en wat kaneelkruiden aan toe. Meng weer even kort. Zo ben je zeker dat het zout en gist niet direct met elkaar in contact komt. Vervolgens giet je hier het mengsel van boter en melk toe samen met het ei. Laat de machine het deeg goed kneden tot je een mooi deegbal hebt.
Je kan de machine het deeg zo’n 10min laten kneden tot een mooi elastisch deeg. Persoonlijk vind ik het beste resultaat een combinatie van met de hand kneden en door de machine laten kneden. Kneed zo’n 3 a 4min met de hand vervolgens door de machine, nog eens met de hand en met de machine. Ja hier kruipt wel wat werk in, maar het resultaat mag er wel wezen. Nu mag zowel jezelf als het deeg gaan rusten 🙂
Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap. Hier verdeel je kandijsuiker, geraspte marsepein, zeste van sinaasappel, fijngehakte pistachenoten, gedroogde veenbessen en een snuifje kaneel over. Rol stevig op tot een lange worst. Snij deze in plakjes van zo’n 2,5cm en leg ze op een beklede bakplaat in de vorm van een kerstboom. De rolletjes mogen dicht tegen elkaar liggen. Of leg ze in een bakvorm tegen elkaar aan.
Nu laat je de broodjes nog eens 45min afgedekt rijzen op een warme plaats. Na het rijzen mogen ze eindelijk de oven in om mooi goudbruin gebakken te worden.
Eenmaal gebakken, haal ze uit de oven en laat ze zo’n 5min afkoelen. Ondertussen kan je snel het glazuur maken en deze over de broodjes strooien. Serveer ze warm of lauw dan zijn ze op hun best.
Tips & vragen voor het maken van deze kaneelbroodjes met veenbessen
- Ik heb geen tijd voor het maken van het briochedeeg. Is er een alternatief? Die is er zeker! Je kan deze broodjes ook perfect maken met bladerdeeg of croissantdeeg.
- Kan ik de veenbessen vervangen in de vulling? Dat kan zeker met bijvoorbeeld rozijnen, kleine stukjes gedroogde abrikozen, stukjes dadels … Je zou zelf kleine blokjes appel of peer kunnen toevoegen. Zorg dat heel fijn gesneden zijn om het makkelijk te kunnen oprollen.
- Ik lust geen marsepein, kan ik dit weglaten? Je kan de marsepein perfect weglaten. Als echte “marsepein lover” is dit wel helemaal onbegrijpbaar 😁. Je kan deze eventueel vervangen door verbrokkelde stukjes speculaas.
- Kan ik eender welke bloem gebruiken voor het gistdeeg? Nee, zeker niet. Gebruik hiervoor enkel broodbloem en vooral geen patisseriebloem. Ik gebruikte vaak bloem van Soubry of bij Aveve hebben ze ook een ruim assortiment.
Kaneelbroodjes met veenbessen en marsepein
Equipment
- Bakplaat met bakpapier ofwel ronde/vierkante/rechthoekige bakvorm
- Deegroller
Ingrediënten
Briochedeeg
- 2 el boter
- 125 ml melk
- 300 gr bloem (voor brood te bakken)
- 15 gr droge gist
- 1 el suiker
- 1/2 tl zout
- 1 tl kaneel
- 1 ei + 1 extra
Vulling
- 3 el kandijsuiker
- 150 gr marsepein (*)
- 100 gr gedroogde veenbessen
- 40 gr pistachenoten (gepeld – ongezouten)
- 1 tl zeste van sinaasappel (fijn geraspt)
- 1 tl kaneel
- 150 gr poedersuiker
- 2 a 3 el sinaasappelsap
Instructies
Briochedeeg
- Smelt de boter, eenmaal gesmolten haal van het vuur en giet er de melk bij. Roer even en zet opzij.
- Meng de suiker met het gist in een mengkom (van je keukenmachine als je deze hebt).Voeg hier de bloem en zout aan toe. Meng kort.
- Voeg het boter-melk mengsel toe samen met het ei. Laat de machine het deeg voor 5min kneden tot een mooie deegbal. Na 5min kneden met de machine, ga je het deeg zelf kneden met de hand voor zo'n 3 a 4min. Laat de machine het deeg nog eens zo'n 3 a 4min kneden, gevolgd door weer 3 a 4min met de hand en als laatste nog eens 3 a 4min met de machine voor een mooi elastisch deeg.TIP > Je kan de machine ook zo'n 10 a 12min het deeg laten kneden tot deze mooi elastisch is. Ik vind persoonlijk het beste resultaat een mix van met de hand kneden en door de machine laten kneden.
- Leg de deegbal in een ingevette diepe kom. Dek af met een vochtige handdoek en zet op een tochtvrije plaats voor 1h.
Rolletjes
- Beleg een bakplaat met bakpapier.Of bekleed een bakvorm met bakpapier.
- Na een uurtje rijzen, rol je het deeg uit tot een rechthoekige lap.Verdeel er de kandijsuiker over gevolgd door fijngeraspte marsepein, gedroogde veenbessen, fijngehakte pistachenoten, zeste van sinaasappel en kaneel.
- Rol stevig op tot een lange worst. Snij deze in plakjes van zo'n 2,5cm en leg ze in de vorm van een kerstboom. De rolletjes dienen echt dicht tegen mekaar te liggen. Of leg de rolletjes in een bakvorm, ook hier, leg ze dicht tegen mekaar.Nu laat je de broodjes nog eens 45min afgedekt rijzen op een warme plaats.
- Verwarm de oven voor op 180 gradenTIP > Heb je een combi stoomoven, gebruik dan de combi functie met hetelucht en weinig vocht. Kluts het resterende ei los, wrijf er de rolletjes mee in. Bak de kaneelbroodjes mooi goudbruin in de oven voor zo'n 20 a 25min.
- Haal de broodjes uit de oven, laat ze zo'n 5min afkoelen.Ondertussen kan je de glazuur maken. Meng hiervoor de poedersuiker eerst met 1el sinaasappelsap. Roer goed, in het begin is het vrij droog maar door te roeren wordt het ietwat vloeibaarder. Is het toch toch nog te droog, begin dan mat 1tl sap toe te voegen. De glazuur moet nog vrij dik zijn anders wordt ie te waterachtig.Strooi de glazuur over de broodjes en serveer ze warm/lauwSmakelijk
Notities
Zo is ie goed stevig en kan je hem makkelijker raspen
Nog meer inspiratie nodig voor het Kerstontbijt of brunch. Check dan zeker ook deze even!